بهنود دامغانی
معدن۲۴:صنعت فولاد ایران به دلیل برخی سیاستهای غلط از گذشته تاکنون، دچار عقب ماندگی تاریخی شده است. عدم تامین کافی برق، گاز و سیاستهای نادرست مالی سبب شده تا فولاد ایران با عقب ماندگی مواجه باشد. درست است که در حال حاضر ۳۲ میلیون تن تولید فولاد در کشور داریم و دستیابی به تولید ۵۵ تا ۶۰ میلیون تنی فولاد هدف گذاری شده است، اما چنانچه نتوانیم چالش زیرساختهای برق، گاز، حمل و نقل و معادن را به خوبی حل کنیم، احتمال اینکه این میزان به ۲۵ میلیون تن کاهش یابد بسیار زیاد است.
تجربه مشابهی در فوتبال کشورمان نیز وجود دارد؛ در چند سال اخیر صنعت فوتبال ما دچار عقب ماندگی شده و در مقابل تیمهای منطقه با باخت مواجه میشود.
شرکتهای فولادی و هلدینگهای منطقه خلیج فارس از جمله جیندال هند، وله، ریوتینتو و شرکتهای هلندی در معادن و زیرساختهای کشورهای منطقه سرمایهگذاری کردهاند.
این یک معضل اساسی است و ما در گذشته در آلومینیوم نیز هدف بزرگی را دنبال میکردیم، اما امروز شاهدیم بحرین و امارات با حمایتهای دولتی به بزرگترین تولیدکنندگان آلومینیوم در منطقه تبدیل شدهاند و این یک هشدار اساسی برای ما است. یعنی اگر فولادسازی ما با سیاست گذاری درست همراه نباشد، به طور قطع همچون صنعت فوتبال که دچار عقب ماندگی در بین کشورهای منطقه شده، چنین عقبگردی را تجربه خواهد کرد.
احتمال اینکه صنعت فولاد ما به درد صنعت فوتبال دچار شود و باختهای متعدد باشگاهی را در مقابل رقبای منطقه شاهد باشیم، زیاد است؛ چراکه شاهدیم کشورهای منطقه از جمله عمان و قطر با انجام سرمایهگذاریهای گسترده به کشورهایی توسعه یافته در صنعت فولاد تبدیل شدهاند.
باید حاکمیت و سیاستگذار به فکر یک حکمرانی صحیح در این صنعت باشد تا با وجود منابع متعدد نفتی، گازی، معادن و … با چالش روبرو نشویم.
پایان/////////