معدن۲۴- رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران گفت: برای تحقق اهداف برنامه هفتم (رشد ۱۳ درصدی) نیاز به ۳۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری جهت اجرای پروژه های توسعه ای و همچنین زیرساخت های مورد نیاز است که در صورت تامین و تحقق اهداف، افزایش سالانه ۱۵ میلیارد دلاری درآمد ارزی کشور (ارزآوری و کاهش ارزبری) را در بر خواهد داشت.
«محمد آقاجانلو» در گفتوگو با سایت خبری- تحلیلی معدن۲۴ درخصوص برنامه های کلان ایمیدرو برای توسعه بخش معدن و صنایع معدنی در دوره جدید افزود: اکتشاف مهم ترین بخش در زنجیره معدن است که متناسب با رشد معادن، توسعه نیافته است؛ لذا توسعه اکتشاف در برنامه هفتم اولویت اصلی ما است. جذب سرمایه گذار بخش خصوصی در پروژه های اکتشافی روش جدیدی است که می توانیم از پتانسیل های خوب بخش خصوصی استفاده کنیم و تاکنون مطابق برنامه، فراخوان ۲۷ پروانه اکتشاف انجام شده و مطابق برنامه فراخوان سایر پروانه ها نیز انجام خواهد شد.
وی بیان داشت: یکی از هدفگذاری های ما در حوزه اکتشاف، شناسایی معادن بزرگ در کلاس جهانی است که پیش بینی میشود با تکمیل اطلاعات پایه و انجام ژئوفیزیک هوابرد، چهار معدن روباز در کلاس جهانی تا پایان برنامه هفتم کشف شود.
آقاجانلو خاطرنشانکرد: از سوی دیگر، تامین سرمایه در بخش اکتشاف نیز جز اولویت های سازمان بوده که با افزایش سرمایه صندوق بیمه از ۱۶۰۰ میلیارد تومان به پنجهزار میلیارد تومان و اولویت قرار دادن اکتشاف، تامین سرمایه در این بخش انجام خواهد شد و منابع ایمیدرو و شرکت های زیرمجموعه آن نیز با اولویت در اکتشاف هزینه می شود.
وی گفت: همچنین آموزش حفاران و متخصصین حوزه اکتشاف نیز در برنامه های اکتشافی ایمیدرو قرار دارد و در استانهای مختلف در حال اجراست.
توسعه استخراج
رئیس هیات عامل ایمیدرو ادامهداد: برای دستیابی به رشد ۱۳ درصدی هدفگذاری شده در برنامه هفتم، استخراج ماده معدنی در پایان برنامه هفتم باید به بیش از یک میلیارد تن برسد که در این راستا برنامه های ایمیدرو به شرح ذیل است:
-تجهیز و توسعه معادن اولویت دار مس، سنگ آهن، طلا، سرب و روی و … است که جهت تامین مالی آنها به دنبال استفاده از خطوط اعتباری داخلی و خارجی و منابع داخلی شرکت ها هستیم.
– برای تامین ماشین آلات معدنی مورد نیاز در برنامه هفتم طرح کلان تامین ماشین آلات سنگین با برآورد نیاز مالی یک میلیارد دلار تهیه شده که باید در ادامه عملیاتی شود.
– فعالسازی معادن کوچک مقیاس نیز جزو برنامه های مستمر این سازمان بوده که با افزایش سرمایه صندوق بیمه این مسیر ادامه خواهد داشت.
تفاهمی با راه آهن جمهوری اسلامی برای اجرای خطوط ریلی اولویت دار با توجه به اهمیت حمل بار در خطوط ریلی و گلوگاهی بودن آن انجام شده که در حال پیگیری برای عملیاتی کردن آن هستیم.
– جذب نیروی انسانی ماهر و متخصص و آموزش نیروی انسانی موردنیاز در تفاهم با وزارت علوم و سازمان فنی و حرفه ای و بنیاد ملی نخبگان در برنامه های این سازمان قرار دارد. به منظور هوشمندسازی معادن نیز تفاهمی با وزارت ارتباطات انجام شده، مسیرهای اولویت دار جهت اجرای پروژه های زیرساختی(فیبر نوری و …) تعیین شده و یک معدن روباز و یک معدن زیرزمینی جهت استقرار این تکنولوژی تعیین گردیده است.
توسعه فرآوری و تولید محصولات صنایع معدنی
وی اظهار داشت: حلقه بعدی زنجیره معدن، توسعه فرآوری و تولید محصولات صنایع معدنی خواهد بود که جهت تحقق اهداف برنامه هفتم (رشد ۱۳ درصدی) نیاز به ۳۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری جهت اجرای پروژه های توسعه ای و همچنین زیرساخت های مورد نیاز است که در صورت تامین و تحقق اهداف، افزایش سالانه ۱۵ میلیارد دلاری درآمد ارزی کشور (ارزآوری و کاهش ارزبری) را در بر خواهد داشت.
آقاجانلو خاطرنشانکرد: لازم به ذکر است طرح های توسعه زنجیره مس، طلا، آلومینیوم، فولاد و عناصر حیاتی و راهبردی جز اولویت های این سازمان در طی سالهای آتی خواهد بود.
وی اظهار داشت: مهمترین برنامه های سازمان در راستای تامین مالی مورد نیاز به شرح ذیل خواهد بود
– انتشار اوراق مشارکت مرابحه ارزی (برای پروژه های با پیشرفت مناسب)
– تشکیل شرکت های سهامی عام پروژه به منظور تامین سرمایه از بازار سرمایه
– مدیریت در توزیع سود سهام شرکتهای بزرگ در جهت تامین سرمایه پروژه ها از محل سود شرکتها
– استفاده از منابع صندوق توسعه ملی در جهت حمایت از پروژه های معدنی
– رایزنی و پیگیری جهت استفاده از خطوط اعتباری موجود در کشور و همچنین استفاده از خطوط جدید اعتباری
وی بیانداشت:همچنین برخی از مهمترین پروژه های این سازمان در جهت توسعه فرآوری و تولید محصولات جدید در سال های آتی به شرح ذیل است:
– طرح های زنجیره مس از تجهیز معدن تا توسعه صنایع پایین دست
– طرح های توسعه معادن طلا
– طرح های تکمیل زنجیره آلومینیوم (از قبیل آلومینا، پترولیوم کک و …)
– طرح های تکمیل کننده زنجیره ارزش فولاد از قبیل ورق الکتریکی، ورق کردستان، لوله بدون درز و-طرح فروسیلیکون (با هدف ایجاد ارزش افزوده بیشتر)
احداث نیروگاه
رئیس هیات عامل ایمیدرو در ادامه در پاسخ به این پرسش که چالش های موجود در حوزه صنایع معدنی از جمله ناترازی انرژی، عوارض صادراتی و … همچنان پابرجا و نیازمند زمان است. چه برنامه هایی را برای کم کردن اثر منفی آنها بر تولیدکنندگان پیشنهاد می کنید؟ افزود: طی سالهای گذشته پیرو ماده (۴) قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق کشور و انعقاد تفاهمنامه شماره ۱۷۲۲۴۶/۶۰ جهت تأمین برق مطمئن، مستمر و پایدار بخش صنعت و معدن و تحقق اهداف توسعهای این بخش، در سال ۱۴۰۲ تعداد شرکت های متقاضی احداث نیروگاه ۴۱ شرکت با ظرفیت ۱۷ هزار و ۱۲۲ مگاوات بودند که قرارداد احداث نیروگاه در ۱۲ ساختگاه با ظرفیتی حدود ۶ هزار و ۷۰۰ مگاوات منعقد که از این میزان در سال ۱۴۰۲، یکهزار و ۲۴ مگاوات به بهره برداری رسیدند که در سال ۱۴۰۳ نیز یکهزار و ۱۲ مگاوات دیگر به بهره برداری خواهد رسید.
وی گفت: از سوی دیگر پروژه های خطوط انتقال آب (پروژه انتقال آب دریای عمان به اصفهان، پروژه انتقال آب دریای عمان (کریدور شرق) و پروژه انتقال آب خلیج فارس به فلات مرکزی) نیز توسط شرکتهای بزرگ در حال اجرا است که راهبری این پروژه های بزرگ و ملی در سالهای آتی نیز ادامه خواهد داشت و بخش بزرگی از مشکلات برق و آب واحدهای معدنی و صنایع معدنی را مرتفع خواهد نمود.
آقاجانلو اظهار داشت: به عنوان نمونه در سال جاری برق تولیدی شرکتهای دارای نیروگاه به خود آنها تخصیص یافت که باعث جلوگیری از کاهش تولید بالغ بر ۵۲۰ هزار تن شمش و محصول فولادی و ۵.۷ هزار تن آلومینیوم در ۶ ماهه ابتدایی شده است. احداث نیروگاه های خورشیدی در این برنامه در اولویت است که ۷۰ مگاوات در سال جاری وارد مدار شده و برنامه افزایش ظرفیت نیروگاهی نیز به سازمان برنامه ارسال گردیده است.
وی ادامهداد: همچنین در راستای مشکلات و نیازهای صنایع به گاز نیز این سازمان مذاکراتی با وزارت نفت را آغاز نموده که پیشنهاد مطرح شده تخصیص میدان های گازی مختلف با سرمایه گذاری ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیون یورو به صنایع معدنی، است.
رئیس هیات عامل ایمیدرو یادآور شد: در خصوص عوارض صادراتی، در برنامه هفتم نیم درصد عوارض مشخص گردیده و فعلا مطابق همین عدد از شرکت ها عوارض اخذ می شود. یکی از مهم ترین برنامه های این سازمان رشد صادرات و افزایش ارز آوری حوزه معدن و صنایع معدنی است که کلیه مشکلات مرتبط با صادرات، با سازمان توسعه تجارت مطرح گردیده و طی جلساتی که در حال پیگیری است مشکلات در دست رفع می باشند.
همکاری با همسایگان
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که وجود همسایگان با ظرفیت های بالقوه معدنی همانند افغانستان از مزیت های جغرافیایی کشور محسوب می شود، آیا در این دوره سرمایه گذاری های جدید در این کشورها شکل خواهد گرفت؟ تصریح کرد: قطعا یکی از برنامه های ایمیدرو در دوره جدید همکاری با سایر کشورها از جمله کشورهای همسایه می باشد. در همین راستا برنامه ریزی های لازم جهت همکاری با کشور افغانستان آغاز گردیده که بازدیدی هم توسط نمایندگان سازمان به این کشور صورت گرفته و مذاکره با وزیر تجارت و صنعت افغانستان و رئیس اتاق تجارت افغانستان انجام شده است.
وی اظهار داشت: رویکرد این سازمان حمایت از بخش خصوصی جهت مشارکت در افغانستان و همچنین تعامل با بخش خصوصی این کشور می باشد.
توسعه معادن و زنجیره ارزش صنایع معدنی محدوده شرق کشور
آقاجانلو افزود: از سوی دیگر این سازمان “طراحی نقشه راه عملیاتی در توسعه معادن و زنجیره ارزش صنایع معدنی محدوده شرق کشور” را در دستور کار خود قرار داده است. هدف کلی این مطالعه ارائه یک طرح توسعه در محدوه شرق کشور و با محوریت توسعه معادن و گسترش زنجیره ارزش صنایع معدنی می باشد.
جذب سرمایه گذاری خارجی
وی در ادامه درخصوص برنامه های این سازمان برای جذب سرمایه گذاران خارجی گفت: مهمترین برنامه های ایمیدرو در راستای جذب سرمایه گذاران خارجی به شرح ذیل می باشد:
– مبادله تفاهم نامه همکاری با کشورها جهت جذب سرمایه گذاری که در حال حاضر همکاری کشور چین جهت سرمایه گذاری مشخص گردیده و با سایر کشورها در حال طراحی مدل مناسب همکاری می باشیم
– تعریف مشوقها و بستههای سرمایهگذاری به منظور جذب سرمایه گذاران خارجی
استانداردسازی گزارشها (به خصوص در زمینه فعالیتهای اکتشافی) و ارائه اطلاعات شفاف، به منظور افزایش اعتماد سرمایهگذاران خارجی
– بهبود زیرساختهای مرتبط با معادن و صنایع معدنی، که میتواند محیطی مناسب برای سرمایهگذاران خارجی فراهم کند.
– برنامه ریزی جهت ایجاد همکاریهای بینالمللی و مشارکت در پروژههای معدنی در خارج از کشور که منجر به افزایش تجربه و دانش شده و سرمایهگذاران خارجی را به سرمایهگذاری در ایران تشویق کند.