قدیر قیافه: اکتشافات باید سرمایه‌گذاری تلقی شود | توسعه صنایع معدنی در کشور نیازمند آزادسازی اطلاعات است | بخش خصوصی محور برنامه جامع اکتشافات شود

تاکید نایب رییس اتاق ایران نسبت به تغییر نگاه به مقوله اکتشافات؛

معدن ۲۴:نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران بر تغییر نگاه نسبت به مقوله اکتشافات معدنی در کشور تاکید کرد و گفت: حوزه اکتشافات معدنی باید به منزله یک سرمایه‌گذاری دیده شود. در این راستا نیازمند آزادسازی اطلاعات در کشور و بهره‌گیری حداکثری از توان بخش خصوصی هستیم.
قدیر قیافه در گفت‌وگو با سایت خبری تحلیلی معدن ۲۴، با بیان این مطلب افزود: در سال‌های گذشته در کشورمان به موضوع اکتشافات معدنی به خوبی توجه نشده است؛ بنابراین باید به سمت یک برنامه جامع در این حوزه حرکت کنیم؛ به نحوی که دولت نقش سیاستگذار، ناظر و حمایتگر داشته باشد و بخش خصوصی به عنوان محور اجرا نقش‌آفرینی کند.
وی حرکت به سمت اکتشافات سیستماتیک و دانش‌محور با تاکید بر بهره‌گیری از فناوری‌های نوین و استفاده از تجربیات شرکت‌های خوشنام و حرفه‌ای را از لازمه‌های جهش در این حوزه دانست و تاکید کرد: لازم است جهت نهادینه شدن این نگاه که اکتشافات هزینه نیست، تلاش کنیم تا این باور در تصمیم‌سازان و تصمیم‌گیران ایجاد شود که «اکتشاف» نوعی سرمایه‌گذاری است.
قیافه ادامه ‌داد: در این راستا هرچه بهتر، علمی‌تر و منسجم‌تر حرکت کنیم، ارزش‌افزوده بیشتری در کسب‌وکارهای معدنی ایجاد خواهد شد و از ایجاد هزینه‌های بی‌ربط در آینده جلوگیری خواهد شد.
نایب رییس اتاق ایران، تغییر نگاه به مقوله اکتشافات معدنی را به عنوان یک الزام برای توسعه معدنکاری و تولید ثروت ملی در کشور مورد توجه قرار داد و بیان داشت: امروز شاهد هستیم که معدنکاران سنتی در ایران در بسیاری از مواقع بر اساس روش‌های قدیمی رفتار می‌کنند؛ به عبارتی ترکیبی از روش‌های گذشته را به همراه وابستگی به یک سنت قدیمی که همراه با تکنوفوبیا (فناوری‌هراسی) نیز است، امور خود را پیش می‌برند و در نهایت به نتیجه‌ مورد انتظار نیز حاصل دست پیدا نمی‌کنند.
وی معتقد است: در صورتی که بتوانیم نگاه معدنکاران به ویژه معدنکاران سنتی را به سمتی ببریم که در اکتشافات سرمایه‌گذاری کنند، می‌توان افق روشن و تعیین‌کننده‌ی در اقتصاد کشور برای معدن و صنایع معدنی متصور شد.
قیافه در بخش دیگر این گفتگو، برقراری جریان آزاد اطلاعات و رفع انحصار اطلاعاتی را از بایسته‌های توسعه معدنکاری نوین برشمرد و خاطرنشان کرد: امروز شاهد هستیم که داده‌ها و اطلاعات معدن‌کاوی فقط در نقشه‌های یک/ ۱۰۰‌هزارم در اختیار همگان قرار دارد، اما نقشه‌های یک/ ۵ هزارم، یک/ ۱۰هزارم و یک/ ۲۵ هزارم اصلاً در اختیار قرار نمی‌گیرد.
وی افزود: همچنین در خصوص ژئوفیزیک هوایی، فقط اطلاعاتی که از ارتفاع ۷ کیلومتری است در اختیار قرار دارد و سایر اطلاعات مربوط به ارتفاعات پایین‌تر در اختیار عموم فعالین معدنی قرار نمی‌گیرد و در مواردی به صورت غیررسمی خرید و فروش می‌شود.
فعال حوزه معدن، اظهار داشت: به طور مثال، اطلاعات مربوط به اکتشافات وزارت نفت یا سازمان انرژی اتمی هیچ‌گاه منتشر نشده و در اختیار سایرین قرار نگرفته است و حتی با سازمان‌های دولتی زمین‌شناسی، ایمیدرو و معاونت معدنی وزارت صمت به اشتراک گذاشته نمی‌شود.
نایب رییس اتاق ایران، چالش برقراری جریان آزاد اطلاعات و دسترسی به داده‌های متعارف در صنایع مختلف از جمله صنایع معدنی را منحصر به فعالان بخش خصوصی ندانست و تاکید کرد: حتی پژوهشگران و فعالان در نهاد علم نیز جسته و گریخته به این داده‌ها دسترسی پیدا می‌کنند. نقیصه در جریان آزاد اطلاعات، نه تنها رشد صنعتی بلکه رشد علمی کشور را با شرایط سخت مواجه کرده است.
او در بخش دیگر سخنانش، تاکید کرد: امروز برای نیل به رشد ۱۳ درصدی بخش معدن نیازمند آزادسازی اطلاعات اکتشافی و معدنی در کشور هستیم. تعدادی از مراکز دولتی مانند سازمان انرژی اتمی، بخش عمده‌ای از مناطق کشور را در اختیار گرفته و یا به تعبیری حبس کرده‌اند، این در حالی است که در بسیاری از این مناطق کانی‌های پرتوزا مشاهده نشده، بلکه محدوده‌های معدنی نظیر سنگ آهن، مس یا سایر کانسنگ‌های فلزی که در فهرست عناصر پرتوزا قرار نمی گیرند را در اختیار داشته و با شرایطی به بخش خصوصی عرضه می‌کنند. رویکرد یادشده با سیاست‌های کلی نظام در مورد فعالیت‌های اقتصادی و ضرورت نقش آفرینی بیشتر بخش خصوصی باید هم جهت و هماهنگ باشد. به نظر می‌رسد رفتار بهینه انتشار اطلاعات طبقه‌بندی نشده این مناطق در سامانه‌ای شفاف و به مزایده گذاشتن آنها است. البته ضمن تشکر از دست اندرکاران باید خاطرنشان کرد با توجه به تصمیم راهبردی و سیاست درهای باز سازمان انرژی اتمی ایران میزان مشارکت بخش خصوصی در محدوده های معدنی مربوط به آن سازمان افزایش قابل توجهی داشته است.

دیدگاه ها (0)
افزودن دیدگاه