آزاد سازی قیمت گندله به سود صبانور و چادرملو
با توجه به اینکه زنجیره تولید فولاد از معدن سنگ آهن آغاز و تا محصولات فولادی تداوم می یابد، تغییر در نظام قیمت گذاری می تواند بر کل چرخه تولید اثر گذار باشد.
اکتشاف پهنه معدنی اولین گام است که پس از استخراج سنگ آهن، کنسانتره سنگ آهن تولید می گردد. از کنسانتره می توان گندله ساخت. در مرحله بعدی گندله تبدیل به آهن اسفنجی و نهایتا فولاد خام می شود.
باید توجه داشت که هم اکنون کنسانتره و گندله ضریبی از نرخ محصول فولاد خوزستان هستند. کنسانتره ۱۲.۵ تا ۱۳.۹ درصد نرخ شمش فولاد خوزستان و گندله ۲۱.۵درصد نرخ شمش است.
پذیرش گندله در بورس کالا به معنی این است که طبعا این کالا از نظان قیمت گذاری فرموله شده و دستوری خارج شودو در نهایت با دلار بازار آزاد و متوسط قیمت های جهانی(همچون سایر محصولات پذیرش شده در بورس کالا) مورد معامله قرار گیرد.
نمی توان تصور کرد که گندله گل گهر آزادسازی نرخ شود اما مثلا گندله چادرملو و صبانوربا مدل قبلی مورد معامله قرار گیرد. همچنین نمی توان تصور کرد که نرخ گندله آزاد شود اما نرخ کنسانتره با مدل قبلی مورد معامله قرار گیرد.
بحث بعدی این است که چه دلیلی دارد گندله با آزاد سازی نرخ همراه شود؟
وزیر صنعت و وزیر اقتصاد دولت یازدهم و دوازدهم بر این باورند که نرخ سنگ آهن باید آزاد شود. ایران که روزی صادر کننده گندله بوده حالا با افزایش ظرفیت تولید فولاد با کمبود مواجه شده و از سال آینده واردات گندله انجام می دهد.
شرکت هایی مثل فولاد مبارکه و فولاد خراسان طی چند سال اخیر در منطقه سنگان خراسان کارخانه های تولید سنگ آهن افتتاح کردند تا گندله خود را تامین کنند.
در واقع سود تولید گندله با این کار آنقدر جذاب می شود که هر فولادسازی به دنبال بهره برداری از معادن سنگ آهن خواهد بود تا بتواند چرخه را تکمیل کند و سود را در پروسه تولید خود نگه دارد لذا تصور می کنم پافشاری وزارت صنعت بر آزادسازی نرخ به این دلیل باشد که فولادی هایی که تولید کننده سنگ آهن و گندله نیستند به تولید این محصول روی بیاورند.
شرکت صبانور هم به ظرفیت تولید ۳۰۰هزار تن گندله در سال رسیده و سال ۱۳۹۷ از دید تحلیلگران ۵۰۰هزار تن گندله تولید می کند مضافا اینکه گلگهر وچادرملو نیز ظرفیت تولید بالای ۱۰ میلیون تن گندله دارند.
این تصمیم در بلند مدت باعث می شود تمامی فولادسازها به سمت اکتشاف معدن، تولید کنسانتره و گندله بروند ازین جهت که در افق ۱۴۰۵ قرار است کشورمان ۵۵میلیون تن فولاد تولید کند لذا اگر قرار باشد تولید کنسانتره و گندله جذابیت نداشته باشد، آنگاه تولید ۵۵ میلیون تن فولاد، حتی زیان ده خواهد بود.
هنوز هیچ منبعی اعلام قطعی کرده که گندله آزادسازی شده اما محتوای سخنان وزیر و مصاحبه های قبلی به همراه مکانیزم بورس کالا می تواند نشان دهد که گندله آزادسازی شده است و بعید است که تنها به خاطر تقسیم گندله بین مشتریان داخلی اقدام به پذیرش گندله شده باشد. به هر حال اخبار بعدی را باید پیگیر باشیم تا اطلاعات دقیقی کسب کنیم.
نویسنده : ولید هلالات