مدیرعامل شرکت فولاد ایران در سومین کنفرانس بینالمللی استیل پرایس مطرح کرد
نیاز به ۸ میلیارد یورو برای ۵۵ میلیون تن فولاد
سومین کنفرانس بینالمللی استیلپرایس با محوریت چشمانداز فولاد، گندله و آهن اسفنجی در خاورمیانه و شمال افریقا، دیروز در هتل استقلال تهران با حضور مهمانان داخلی و خارجی برگزار شد. در این کنفرانس به ابعاد مختلف صنعت فولاد ایران تا افق چشمانداز ۱۴۰۴ و همچنین وضعیت این صنعت در بعد بینالمللی پرداخته شد.
همچنین جایزه ویژه کنفرانس به اسدالله فرشاد، مدیرعامل شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان به عنوان مدیر نمونه در صنعت فولاد تعلق گرفت.
نیاز به سرمایهگذاری
مدیرعامل شرکت ملی فولاد ایران در سومین کنفرانس بینالمللی استیلپرایس عنوان کرد: مصرف فولاد در افق ۱۴۰۴ باید به ۳۰ میلیون تن برسد و این هدف باید با رشد درآمدی ۲/۵درصدی، رشد اقتصادی ۴ درصدی، رشد معادن ۵/۵ درصدی و رشد ۲ درصدی در بخش معدن همراه باشد. به گزارش صمت منصور یزدیزاده در ادامه خاطرنشان کرد: موازنه زنجیره با نسبت ۲ به ۱ از سنگ آهن به کنسانتره انجام میشود.
وی افزود: برای تحقق چشمانداز به ۱۶۲ میلیون تن سنگ آهن نیاز داریم تا به ۷۲ میلیون تن کنسانتره، ۸۲ میلیون تن گندله، ۵۵ میلیون تن آهن اسفنجی و ۵۵ میلیون تن فولاد خام برسیم.
مدیرعامل شرکت ملی فولاد ایران در ادامه تصریح کرد: ذخایر کلی سنگ آهن کشور ۵ میلیارد تن پیشبینی شده و میانگین عیار ذخایر کشور ۴۶ درصد است. بیشتر منابع ذخایر کشور نیز در شرق و جنوب شرقی واقع شده است. یزدیزاده تاکید کرد: برنامه فولادسازی در کشور را باید به سمت جنوب هدایت کنیم که این مکانیابی، هم از مزیت وجود آب و هم از مزیت صادراتی برخوردار است.
وی با اشاره به سرمایهای که برای رسیدن به افق چشمانداز داریم، خاطرنشان کرد: سرمایهگذاری مورد نیاز برای تکمیل زنجیره در افق چشمانداز ۸/۱۷۱ میلیارد یورو پیشبینی شده است و ۱۳/۲۹۲ میلیارد یورو نیز در بخش زیرساختها لازم خواهد بود.
فولاد، یک چهارم صنعت نفت ارزش اقتصادی دارد
همچنین در این کنفرانس، مدیرعامل شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان به تاریخچه احیای مستقیم و پیشبینی روند توسعه آن در ایران پرداخت و اظهار کرد: ۶ دهه از تاریخچه میدرکس در جهان میگذرد. در ایران نیز استفاده از این روش وارد چهلمین سال خود میشود. اسدالله فرشاد در ادامه عنوان کرد: البته در احیای مستقیم، ایران قادر شده است با روش پرد، این فناوری را برای خود بومیسازی کند. وی در ادامه با اشاره به اهمیتی که صنعت فولاد در اقتصاد کشور دارد، عنوان کرد: فولاد نزدیک به ۲۵ درصد از اقتصاد نفتی را میتواند پوشش دهد. اگر صنایعی چون مس، آلومینیوم و صنایع معدنی را نیز به آن اضافه کنیم به طور یقین نیمی از اقتصاد نفتی را میتوان جایگزین کرد.
نیاز به سرمایهگذاری برای حملونقل
همچنین در ادامه این کنفرانس، محسن محمدی، مدیر تامین و تدارکات شرکت معدنی و صنعتی گلگهر با محوریت محدودیتها در لجستیک پشتیبانی و تدارکات و تاثیر آن بر زنجیره فولاد به سخنرانی پرداخت. وی عنوان کرد: با توجه به ظرفیت ایجاد شده در صنعت فولاد و با توجه به افق چشمانداز این صنعت، اگر نتوانیم روی لجستیک و موضوع حملونقل برنامهریزی کنیم دچار مشکل خواهیم شد. محمدی تاکید کرد: به منظور ایجاد زیرساخت برای ۵۵ میلیون تن باید حدود ۱۳ میلیارد یورو سرمایهگذاری انجام داد که حدود ۶ میلیارد آن باید به حملونقل اختصاص یابد.
وی در ادامه توضیح داد: زنجیره فولاد از معدن تا تولید فولاد ادامه دارد اما تامین لجستیک این زنجیره کار سادهای نیست، بهویژه اگر مکانیابی درست انجام نشده باشد با مشکل بیشتری روبهرو خواهیم بود. محمدی تصریح کرد: در زمینه جاده با کمبود خاصی روبهرو نیستیم اما در زمینه سیستم بارگیری و تخلیه مشکلاتی داریم. کمبود کامیونها بهویژه در تعطیلات مشکلساز میشود. وی همچنین خاطرنشان کرد: تامین به موقع قطعات بسیار مهم تلقی میشود که باید در اولویت قرار گیرد.
منا، فرصتی برای صادرات فولاد ایران
در ادامه این کنفرانس، بهمن تجلیزاده، معاون بازاریابی و فروش فولاد خوزستان با ارائه گزارشی با عنوان مدلهای پپیشبینی فولاد به ایراد سخنرانی پرداخت. تجلیزاده عنوان کرد: پیشبینی میشود تا سال ۲۰۲۰ میلادی (۱۳۹۹ خورشیدی) منطقه منا و شمال افریقا، بیشترین میزان تقاضا در زمینه فولاد را داشته باشند که میتواند فرصت مناسبی برای تولیدکنندگان فولاد بهشمار آید. وی در ادامه، با اشاره به بیشترین میزان سرانه مصرف در کشورهای مختلف عنوان کرد: کره جنوبی با ۱۰۰۰ کیلو (یک تن) سرانه مصرف، بیشترین میزان سرانه و هند با ۶۳ کیلو مصرف کمترین میزان سرانه مصرف را به خود اختصاص دادهاند. اگر به احتمال بسیار پایین ادعا کنیم که در سالهای آینده، مصرف سرانه فولاد هند به اندازه کره جنوبی خواهد رسید، آن زمان باید مصرف و تولید فولاد در جهان به ۲ برابر برسد.
معاون بازاریابی و فروش فولاد خوزستان در ادامه، با اشاره به رتبه ایران در تولید و صادرات عنوان کرد: ایران در زمینه تولید، رتبه سیزدهمین فولادساز جهان را به خود اختصاص داده اما با توجه به آمار سال ۲۰۱۶ میلادی(۱۳۹۴خورشیدی) رتبه صادراتی ایران بیستم است.
تجلیزاده همچنین خاطرنشان کرد: در سال ۱۳۹۶ به میزان ۹ میلیون تن صادرات فولاد و نزدیک به ۳ میلیون تن واردات داشتیم که صادرات خالص ما را به حدود ۶ میلیون تن میرساند. وی افزود: در افق چشمانداز ممکن است با کمبود سنگ آهن روبهرو شویم.
پیشنیازهای صادراتی را تقویت کنیم
همچنین معاون بازاریابی و فروش ذوب آهن اصفهان در ادامه کنفرانس استیلپرایس با موضوع چشمانداز بازار فولاد منطقه منا به ایراد سخنرانی پرداخت. احسان دشتیانه خاطرنشان کرد: اگر فکر اساسی برای صادرات فولاد نشود در چشمانداز ۱۴۰۴ با مازاد عرضه روبهرو خواهیم شد.
وی با اشاره به وضعیت تولید فولاد چین عنوان کرد: چین با تولید بیش از نیمی از فولاد جهان همواره مهمترین محرک بازار فولاد است. این کشور در سال ۲۰۱۷ میلادی، ۸۳۱ میلیون تن تولید داشته است. هر چند این کشور به دلیل مسائل زیستمحیطی، تولید خود را کاهش داده اما ظرفیت فولاد را کاهش نداده است.
البته موضوع این است که از این به بعد چینیها تولید و ظرفیت خود را افزایش نخواهند داد و این موضوع میتواند بازار منا را تحت تاثیر قرار دهد. از اینرو ترکیه و سپس ایران میتوانند بزرگترین تولیدکنندگان فولاد منطقه منا باشند.
وی با توجه به کاهش تقاضای داخلی و افزایش ظرفیت فولادسازی در کشور عنوان کرد: اگر این شرایط ادامه داشته باشد به یقین باید به سمت صادرات بیشتر پیش برویم و تنها نباید منا را هدف خود قرار دهیم. از اینرو توجه به بازار صادراتی منطقه از جمله مهمترین اولویتهاست و تحقق این امر نیازمند سیاستگذاری درست است.
دشتیانه ادامه داد: رقیبهای اصلی بازار افریقا، ترکیه و منطقه CIS هستند. رصد فعالیتهای این دو منجر به شناخت بهتر بازار صادراتی افریقا خواهد شد.
وی در پایان تاکید کرد: تسهیل صادرات و مشوقهای صادراتی، توسعه زیرساختهای صادراتی مانند بنادر، ایجاد کنسرسیومهای صادراتی و دریافت استانداردهای بینالمللی از جمله پیشنیازهای بسیار مهم برای بهبود وضعیت صادرات است.
با فولاد ایران، مرسدس بنز و محصولات بوش ساخته میشود
همچنین در ادامه کنفرانس استیلپرایس، فیلیپ ادمونز به عنوان نماینده شرکت امسونمتالز با محوریت پیشنیازهای ایران برای حضور بیشتر در بازارهای صادراتی به ایراد سخنرانی پرداخت. فیلیپ ادمونز در این سخنرانی، وضعیت فولاد ایران را مناسب توصیف کرد و گفت: با توجه به برنامهریزیهایی که ایران در زمینه فولاد انجام داده است به یقین تا سال ۲۰۲۵ میلادی (۱۴۰۴خورشیدی) ظرفیت تولید فولاد ایران ۲برابر خواهد شد. تنها کشوری که در سالهای گذشته، در ۷ سال به ظرفیت ۲برابری رسید چین بود.
وی با اشاره به بازار صادراتی در ایران عنوان کرد: بازار صادراتی ایران باید به ۲۰ میلیون تن صادرات برسد. ایران مزیتهای خوبی برای تولید فولاد دارد و میتواند در توسعه بازارهای صادراتی موفق باشد زیرا مزیتهایی چون منابع طبیعی و نیروی انسانی دارد که نباید آنها را نادیده گرفت. برای نمونه، محصولات خود را به کشورهایی چون آلمان صادر میکند و آنها با فولاد ایران، مرسدس بنز و محصولات بوش را تولید میکنند. محصولات فولاد به بازارهای انگلیس هم صادر میشود. از این رو در بعد کیفیت نیز فولاد ایران با مشکلی روبهرو نیست. فیلیپ ادمونز در ادامه خاطرنشان کرد: از بعد خدماتدهی نیز با مشکلی روبهرو نیستیم. فولاد ایران نام خوبی در جهان دارد و به شخصه ترجیح میدهم به جای چینیها یا هندیها، با ایرانیها کار کنم چراکه این کشورها چندان به تعهدات خود پایبند نیستند و نام خود را خراب کردهاند. من به آینده صنعت فولاد در ایران خوشبین هستم.
وی تاکید کرد: مشکل بزرگی که سر راه آینده فولاد ایران وجود دارد، بیشتر سیاسی است. مهمترین مسئله این است که یک فرد دیوانه در کاخ سفید داریم که برنامه سایر کشورهای جهان را بر هم میزند و تعرفههای سنگینی که بر فولاد اعمال کرده، معادلههای جهانی را برهم زده است. ممکن است از این به بعد اروپا هم اجازه واردات فولاد را ندهند. اروپا بر ورق گرم ایران تعرفههای بالا اعمال کرده و این موضوع میتواند بازار ایران را در کوتاهمدت با مشکل روبهرو کند اما به آینده صادرات فولاد ایران در بلندمدت خوشبین هستیم.