ترسیم نقشه بازار روی تا سال ۲۰۲۰
انتظار می رود در سال های آتی قیمت فلزات اساسی اندک افزایشی داشته باشد ولی در مورد روی داستان متفاوت است و وجود محدودیت های ذوب باعث جهش قیمت روی خواهد شد .
قیمت روی در هفته گذشته به ۲۴۰۰الی ۲۵۰۰ دلار در هر تن رسید که از اواسط ماه ژوئن ۲۰۱۷ پاین ترین قیمت است . پروژههای گامزبرگ و ودانتا در آفریقای جنوبی، پروژههای Dugald و River در استرالیا باعث افزایش عرضه در آینده نزدیک خواهند شد .
انتظار می رود ذخایر کنسانتره روی ۳۰۰هزارتن در سال ۲۰۱۸ باید افزایش یابد و در سال ۲۰۱۹ به ۹۰۰هزارتن رسیده و در نهایت در سال ۲۰۲۰ به ۱میلیون ۲۵۰هزارتن برسد.
با ظرفیت های جدید ذوب ریخته گری ایجاد شده در خارج از چین در سالهای اخیر، ساخت ظرفیت های جدید در چین به طور چشمگیری کاهش یافته است و محدودیت در تولید را خواهیم داشت که این محدودیت سبب حمایت از قیمتها خواهد بود .
ذخایر روی در انبارهای LME در حال به ۲۳۹هزار و ۶۲۵ تن کاهش یافته است که از دسامبر ۲۰۱۵ حدود ۶۰درصد کاهش را نشان می دهد، زمانی که دقیقا شرکت Glencore تولید سالانه را ۵۰۰هزارتن کاهش داده است . در همین حال ذخایر انبار فلزات شانگهای هم ۶۳درصد کاهش داشته است. این شرکت در چین به دلیل آلودگی های محیط زیستی و پیشنهاد شورای دولتی چین برای جلوگیری از گسترش آلودگی، تولید خود را در قسمت ذوب به شدت کاهش داده و این یعنی تولید کنسانتره کمتر . چین حدود نیمی از مصرف روی جهان که حدود ۱۴ میلیون تن تخمین زده می شود را دارد . فشار دولت در چین به منظور هوای پاک و تمرکز بر کاهش فعالیت های آلوده کننده زیست محیطی سبب کاهش تولیدات شرکتهای معدنی فلزی شده است بطوریکه فقط در فلزی روی در سال ۲۰۱۸ ما کمبود ۵۲۲هزارتنی و در سال ۲۰۱۹ با تولید معادن فوق الذکر با کمبود ۱۲۰هزارتنی روبهرو خواهیم بود.
در حال حاضر به دلیل مشکلات ذوب روی از نظر پزشکی و سلامتی و زیست محیطی مشوق های گسترش این صنعت کاهش یافته و سرمایه گذاری بالقوه در این بخش کمتر از ۵درصد است .
البته انتظار می رود تقاضای جهانی به طور متوسط در دوسال آینده ۲ تا ۳ درصد رشد کند، صنعت ساخت و ساز ۵۰درصد از تقاضای جهانی را تشکیل می دهد و بقیه تقاضا در حمل و نقل، زیرساختها، محصولات مصرفی و ماشین آلات صنعتی وجود دارد.
البته در بازارهای آینده به نظر ما شاهد تعادل در بازار خواهیم بود گرچه تولیدات کنسانتره کاهش و تقاضا افزایش خواهد یافت ولی عرضه جهانی معادن هم رشد خواهد کرد و سبب ایجاد تعادل با تقاضا بیشتر خواهد شد .
نویسنده: سینا حمیدی