شرکت توسعه معادن روی ایران و انتظارات پیش روی
سرمایهگذاری در شرکتهای فعال در صنعت روی کشور و اداره تخصصی فعالیتها از طریق ایجاد شرکتهای جدید، بخشی از استراتژی توسعهای شرکت توسعه معادن روی ایران را تشکیل میدهد.
در این راستا شرکت از همان ابتدای فعالیت، بخشی از منابع در اختیار خود را به این امر اختصاص داده است. ضرورت نظارت بر شرکتهای تابعه با عنایت به تأثیر آنها بر EPS و نقدینگی شرکت توسعه معادن روی ایران موضوعی است که از همان ابتدا مورد توجه بوده و در حال حاضر نیز با جدیت بیشتری مدنظر هیأتمدیره شرکت قرار دارد.
عمده سرمایه گذاری در شرکت های مشابه شرکت را سه شرکت کالسیمین (۵۷ درصد سهام)، شرکت ملی سرب و روی (۵۶ درصد سهام) و (فرآوری مواد معدنی ایران (۵۲ درصد سهام) تشکیل می دهد.
با توجه به وضعیت اخیر و نوسانات ارزی و به طور کلی افزایش نرخ ارز باعث شده است تا نرخ فروش محصولات شرکت های گروه سرب و روی با افزایش قیمت مواجه شود که نهایتا میتواند سود مناسبی از محل زیرمجموعه های بورسی برساند که موثر ترین این شرکت ها کالسیمین می باشد که سودآوری آن به حدی است که می توان از بررسی سایر زیرمجموعه های صرف نظر کرد.
با توجه به ماهیت تغییرات قیمتی یعنی افزایش نرخ ارز، سایر شرکت های فعال در بازار نیز طبیعتا از افزایش قیمت منتفع می شوند به صورتی که انتظار می رود شرکت هایی نظیر ذوب روی بافق، سرمایه گذاری اندیشه محوران و بازرگانی توسعه صنعت روی که از زیرمجموعه های غیر بورسی شرکت به شمار می روند نیز سود نسبتا مناسبی به این شرکت برسانند.
مهمترین عوامل تاثیر پذیر در سود شرکت های فعال صنعت روی را میتوان نرخ ارز، قیمت روی و کمتر بودن اثرات تحریمی به علت تولید محصولات خاص در تناژ پایین دانست. در سال گذشته قیمت جهانی روی تا محدوده ۳۶۰۰ دلار افزایش یافت که نهایتا در هفته های اخیر دوباره به قیمت سال گذشته خود یعنی ۲۵۰۰ دلار باز گشته است.
ثبات قیمت روی در محدوده ۲۵۰۰ دلار و قیمت دلار در محدوده زیر ۱۰ هزار تومن می تواند سود شرکت کالسیمین را تا ۲۲۰ تومان به ازای هر سهم افزایش دهد که باعث می شود تا سود خالص در شرکت توسعه معادن روی ایران به سطح ۲۴۰ میلیارد تومان برسد.
با توجه به سرمایه اسمی شرکت، عملا توسعه معادن روی ایران ۱۰۰ تومان سود به ازای هر سهم خواهد داشت. همچنین کاهش انتظاری شاخص دلار و به طبع آن افزایش قیمت کامودیتی و همچنین افزایش سطح تولیدات و رسیدن به سزح تولیدات سابق (۲۰ تن در روز) از عواملی است که پیش بینی اخیر را تایید می نماید.
آن طور که واضح است موارد بررسی شده چندان به صورت ایده آل عنوان نشده است چرا که تکرار کاهش ذخایر روی در پایان ابتدای هر سال میلادی همواره باعث شده است که قیمت جهانی روی به صورت فصلی با جهش رو به بالا مواجه شود، همچنین قیمت ارز دلاری نیز امروز در محدوده ۱۰ هزار تومان می باشد و ماهیت صنعت نیز از اثرات مخرب تحریم ها نسبت به سایر صنایع کمتر آسیب پذیر است، لذا افزایش سود برای این شرکت ها آنچنان دور از ذهن نیست.