سناریوی پیش روی عرضه های امروز فولاد در بورس کالا
امروز پس از چندین کش و قوس در عرضه های فولادی خصوصا محصولات نهایی این عرضه ها مجددا روی تابلوی بورس کالا خواهند رفت تا مورد رقابت مشتریان قرار گیرند. عرضه هایی مانند شمش با توجه به میزان کم عرضه و قیمت بسیار جذاب به احتمال زیاد با رقابت ۱۵ درصدی مجاز پایان خواهند پذیرفت. با این حال، عرضه آهن اسفنجی با حجم بالا قریب به یقین بدون رقابت چشمگیری معامله خواهد شد. اما چالش اصلی در بخش محصولات نهایی خواهد بود. عرضه های قبلی عموما به دلیل مشکلاتی از قبیل عدم اعلام نرخ پایه، مشخص نشدن خریداران مجاز و … از سوی وزارت صمت یکی پس از دیگری لغو شدند و عملا معامله ای صورت نپذیرفت.
شنیده ها حاکی از آن است که با وجود جلسات مکرر فولادسازان بزرگ با مسئولین وزارتخانه و تنی چند از اعضای اتحادیه آهن فروشان، هنوز مشکل شناسایی اهلیت خریداران کاملا برطرف نشده و میزان بسیار پایین تخصیص داده شده به کدهای مجاز فعلی جذابیت خرید را برای مشتریان بسیار پایین آورده است. از این رو انتظار می رود که سبدهای عرضه شده کما فی السابق بدون ورود خریداران به رینگ رقابت از روی تابلو برداشته شوند.
از آنجا که تعاونی های آهن و فولاد بازوهای توزیع کالا به حلقه نهایی زنجیره مصرف کشور می باشند، انتظار آنها بر این است که با توجه به تعداد کم این تعاونی ها در کشور میزان تخصیص یافته برای خرید آنها باید متناسب با نیاز جامعه باشد. از سوی دیگر، عرضه با سبدهای ۵۰ تنی و تعداد محدود مشتریان، رقابت در قیمت میلگرد و تیرآهن را عملا غیرممکن خواهد ساخت و دره رانت قیمتی را میان بهای بورس و بازار را بیش از پیش افزایش خواهد داد. صرف نظر از اینکه قیمت ۲۳۰۷ تومانی محصولات نهایی حتی بسیار پایین تر از قیمت قراضه خواهد بود.
مدیریت بازار توسط دولت در شرایط آشفتگی و نوسانات ارزی و کالایی در همه جوامع اتفاق می افتد. اما باید توجه داشت که این امر موجب توزیع رانت به بهانه حمایت از مصرف کننده نشود. اتفاقی که متاسفانه این روزها به وسعت زیاد در بازار فولاد کشور مشاهده می شود. توزیع رانت و سپس تلاش برای پس گرفتن آن با سرکوب قیمت بدترین راه حل ممکن برای مدیریت بازار می باشد. دادن این مبالغ در قالب کمک های ریالی به زنجیره نهایی مصرف دست واسطه ها و دلال ها را از زنجیره کالایی کشور کوتاه خواهد نمود و باعث بازگشت ثبات به بازار خواهد شد.