تصمیم نامعقول برای لغو معامله ورق در بورس کالا
روز سه شنبه معاملات ورق فولاد مبارکه مورد تایید قرار نگرفت. احتمالا علت عدم تایید معاملات مربوط به قیمت ۴۰۰۰ تومان ورق مربوط می شود. در هر صورت ذکر چند نکته لازم به ذکر است:
اگر بنا را بر معاملات دستوری هفته های اخیر بگیریم، قیمت شمش و ورق به ترتیب قیمتی معادل با ۲۴۰۰ تومان و ۲۸۰۰تومان داشتند. به عبارتی قیمت ورق ۱۶ درصد بالاتر از قیمت شمش بوده است.
حال اگر قیمت شمش که به طور متوسط ۳۵۰۰ تومان می باشد( هر چند ۳۶۰۰ هم صورت گرفته است )، را در نظر بگیریم( که مورد تایید هم می باشد)، قیمت ورق برابر با ۴۰۶۰ تومان می باشد. بنابراین لزومی به عدم تایید معاملات نیست.
از این موضوع هم که بگذریم عقلیم سلیم حکم می کند که قیمت ورق بایستی بالاتر از شمش باشد؛ این در حالیست که مطابق با سیاست های دستوری، قیمت ورق کمتر از قیمت شمش و گاها مساوی بوده است. به فرض شما در نظر بگیرید که قیمت شمش طی همین روزها ۳۶۰۰ تومان بوده است، این در حالیست که قیمت ورق بطور متوسط ۳۵۰۰ تومان بوده است. آیا این با اصول اقتصادی سازگار است؟
علاوه بر این اگر به قیمت های جهانی رجوع شود، قیمت فعلی ورق حوالی ۵۴۰ دلار می باشد. اگر از سایر عوامل صرفنظر کنیم و نرخ دلار را مثلا ۹۰۰۰ تومان در نظر بگیریم( که بیشتر از این هم می باشد)، قیمت ورق برابر با ۴۸۶۰ تومان خواهد بود.
توجه شود که افزایش قیمت ها و تورم به ضرر کل جامعه است ولی موضوع انتخاب بین بد و بدتر است. اگر قیمت ها را آزاد نگذاریم، فساد و رانت ادامه پیدا خواهد کرد و منفعت سهام داران و کارکنان شرکت ها، به جیب دلالان خواهد رفت
امیدواریم که وزارت صمت اینقدر بر ثابت بودن و دستوری قیمت ها پافشاری نداشته باشد.
ببینید طی چندین سال سیاست های اشتباه بانکداری با نرخ های بالای سود بانکی اجرا شده است و واضح است که ثمره این سیاست ها تورم است. حالا بجای پذیرفتن این سیاست های اشتباه، هزینه های تورم نباید بر دوش سهام داران و افراد ضعیف و متوسط جامعه تحمیل شود.