چرا سهم معدن در تولید ناخالص داخلی یک درصد است؟

1 1,103

در حالی سهم معدن در تولید ناخالص ملی یک درصد است که امروز هرجا را که نگاه کنید محصولی می بینید که مواد اولیه آن از معادن استخراج شده است.

در میان شاخص های اقتصاد ، تولید ناخالص داخلی یکی از مهم ترین عنوان ها در تجزیه ، تحلیل و ارزیابی های اقتصاد مورد استفاده قرار می گیرد. تولید ناخالص داخلی (Gross Domestic Product) که با مخفف GDP شناخته می شود به کل ارزش تولید کالاها و خدمات یک کشور با قیمت بازار و طی یک پریود زمانی(معمولا یک سال) اختصاص می یابد.

تولید ناخالص داخلی یکی از شیوه های اندازه گیری میزان تولید و درآمد ملی یک کشور است و محاسبه آن طبق فرمول زیر انجام می شود:

تولید ناخالص داخلی = مصرف + سرمایه گذاری ناخالص + هزینه های دولت + (صادرات – واردات)

فهرست تولید ناخالص ۲۰ کشور بر پایه صندوق بین المللی پول ۲۰۱۷ جهش در حوزه صادرات مواد معدنی در دستور کار

رضا رحمانی وزیر صنعت، معدن وتجارت در حاشیه بازدید از چهاردهمین نمایشگاه معدن و صنایع معدنی گفت : افزایش سهم معدن در اقتصاد جز اهداف مهم وزارتخانه است و در حال حاضر سهم معدن در اقتصاد ۱.۲ درصد است و برنامه این است که تا پایان سال این عدد به ۱،۴ درصد برسد و همین موضوع باعث افزایش سهم صنایع معدنی هم می شود.

رحمانی افزود : صادرات در شرایط فعلی کشور یکی از مهم ترین مسائل و جز اولویت های اصلی وزارتخانه است .برنامه ریزی هایی هم مثل نوسازی صنایع و حمایت های مالی برای بخش معد شده که باعث جهش در حوزه صادرات مواد معدنی خواهد شد.

وزیر صمت در ادامه گفت :نمایشگاه معدن ۹۷ در مقایسه با سال های دیگر پررونق تر و جدی تر بود و اثری از تحریم ها در آن حس نشده است و برنامه به این شکل است که تجهیزات معدنی که در داخل کشور تولید می شود به هیچ عنوان از سمت واردات تامین شود که البته مواردی وجود دارد که آن برای نوسازی معادن است که مشابه داخلی آن وجود ندارد.

سهم معدن در تولید ناخالص داخلی ۱ درصد است

محمدرضا بهرامن رییس خانه معدن ایران گفت : امروز سهم معدن در GDP یک درصد است . وقتی که به این حوزه ورود پیدا می کنیم متوجه می شویم که براساس اطلاعات ، معدن در تولید، یک سهم دارد، اما وقتی نگاهی به بخش صنایع معدنی که شامل صنایع پایین دستی و ابزارهای نصبی است می اندازیم ، سهم پایین تر از یک درصد آن را در اقتصاد می بینیم ؛ این در حالی است که اقتصاد ما نیاز مبرم به مواد اولیه معدنی دارد .

رییس خانه معدن افزود:حدود بیست سال پیش وارد کننده سیمان بودیم اما امروز با مدیریت صحیح می توانیم به طور حداقلی ۳۰ میلیون تن سیمان صادر کنیم. این موضوع نشان دهنده این است که به یک چرخش جدیدی در سهم بخش معدن در تولید ناخالص ملی دست یافته ایم.

وی تصریح کرد: به دلیل اشتباهاتی که در سیستم های آماری دولت همیشه وجود داشته ، تصمیم گیری ها توسط دولت و مجلس شورای اسلامی نیز با مشکل روبرو شده است، بطور مثال وقتی دیده می شود که سهم بخش معدن ۱ درصد است، از آن رد می شوند و در بخشی که اثر گذاری بیشتر دارند تمرکز می کنند.

بهرامن گفت : امروز هرجا را که نگاه کنید محصول نهایی می بینید که مواد اولیه آن از معادن استخراج شده است . این موضوع باید زمینه ساز افزایش سهم بخش معدن باشد . این افزایش باعث رشد تولید مواد اولیه می شود که خود این موضوع کشور را در مقابل هر تحریمی ، تامین می کند .

اگر شیرین بودن درآمد های نفتی کنار گذاشته شود معدن جایگزین خوبی است

رییس خانه معدن ایران درباره سهم بخش معدن و تاثیرات آن در صنایع پایین دستی و اشتغال گفت: همیشه درآمد های نفتی ما شیرین بوده و کمتر به صنایع معدنی توجه شده است . طی پیشنهادی به بانک مرکزی ، درخواست کرده ایم که علاوه بر سهمی که برای فولاد مشخص کرده است این سهم را برای مس و سنگ های ساختمانی هم در نظر بگیرد که اگر این مهم انجام شود به این باور می رسیم که ما یک استراتژی جدیدی برای پیشرفت و بالا بردن سهم در GDP تعیین کرده ایم.

تولید مواد اولیه توسط معدن کاران می تواند تحریم ها را فقط روی برگه اعتبار بخشد

میرمحمد صادقی نایب رییس اتاق تهران در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی، گفت :ایران از ظرفیت های معدنی زیادی برخوردار است که می توان با فراهم کردن نیازمندی های این حوزه درآمدهای مورد نظر در این بخش را محقق کرد.

نایب رییس اتاق تهران افزود : دولت باید با تامین تجهیزات معدنی ، حفاری و ماشین آلات و همچنین ارائه تسهیلات بانکی شرایط اکتشافات و استخراج را برای معدنی ها هموار کند تا سهم معدن افزایش یابد ؛ چرا که این سهم می تواند یکی از شاخصه های اصلی رشد اقتصاد باشد و ادامه تولید مواد اولیه توسط معدن کاران در شرایط کنونی ، می تواند تحریم ها را فقط روی برگه اعتبار ببخشد .

معدن موتور محرکه اقتصاد است

علی الماسی رییس اسبق سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی، گفت : معدن موتور محرکه اقتصاد است و می تواند چرخ اقتصاد را به چرخش دربیاورد ولی متاسفانه توجه مورد نیاز به آن نشده و ضعف های زیادی چه در زمینه اشکالات اجتماعی و بومی و چه سرمایه گذاری و قوانین در آن وجود دارد که باید رفع شد.

رییس اسبق سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی افزود :اکتشاف یکی از زمینه هایی است که یاید به آن بها داده شود چون اکتشاف نیاز به سرمایه گذاری و ریسک دارد و هرکسی به آن ورود نمی کند بنابراین باید دولت در این زمینه کمک رسانی کند و پیشنهاد می شود مطالعات بسیاری که انجام شده را به صورت رایگان در اختیار بخش خصوصی بگذارند تابه حرکت درآمده و به ارزش افزوده تبدیل شود ،وام های مختلفی داده شود که این ریسک در نظر اکتشاف گر کاهش پیدا کند.

الماسی بیان کرد : در بحث سرمایه گذاری ها باید امکانات فراهم شود مخصوصا در سرمایه گذاری های خارجی و شرایط برای اکتشاف و سرمایه گذاری در بخش معدن فراهم شود. بسیاری از مواد معدنی که صادرات آن در حال انجام است به صورت گرم وارد کشور می شوند، بنابراین باید روی فرآوری این قضایا کار شود چون این مواد نیاز به سرمایه گذاری دارند.

رییس اسبق سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی در پایان گفت:اگر بر روی فرآوری مواد معدنی کار شود همان ماده معدنی را می توانیم با ارزش افزوده بسیار زیاد وارد بازار کنیم که در نهایت موجب رونق بخش معدن شود، پس باید به این بخش بیشتر توجه شود و دولت زمینه های کاری را فراهم کند ، که در این صورت به طور قطع معدن می تواند از این حالت بیرون بیاید و به عنوان موتور محرک به بخش اقتصاد کشور رونق بخش باشد.

منبع انرژی امروز
ممکن است از اینها هم خوشتون بیاد
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.