راه ناصواب بنگاه داری بانکها

1 774

مدیر محترم سایت معدن ۲۴
سلام علیکم
در پی متنی در سایت و کانال شما با عنوان چرایی مخالفت مسولان ارشد نظام با بنگاه داری بانک ها و تعجب از اینکه شما بیان کرده اید مدیری که موافق بنگاه داری بانکها است باید به دیدار مقام ارشد نظام برود!
حالا بماند که این دیدار برای درس پس دادن باشد یا درس گرفتن؟!

باید به اطلاع شما رساند که اقتصاددانان و کارشناسان اقتصادی داخلی و خارجی اکثرا مخالف بنگاه داری بانکها می باشد و صدها دلیل برای آن ارایه می دهند از جمله :

۱-بانکها باید واسطه پول باشند.
وظیفه بانک ها ارائه خدمات پولی و بانکی است و نباید به جای واسطه گری مالی، خود نقش سرمایه گذار یا رقیب سرمایه گذار را ایفا کنند.
بانک‌ها باید به سمت کار بانکی بروند، نه اینکه برای کسب سود بیشتر بنگاه‌داری کنند.

۲-بانک ها باید سرمایه کوتاه مدت بنگاه های اقتصادی را فراهم کنند نه خود بنگاه داری کنند و رقیب سرمایه گذار بخش خصوصی شوند.

۳-باید از انتقال هرگونه ریسک به پس انداز مردم جلوگیری شود در صورتیکه بنگاه داری ریسک و مخاطرات فراوان برای پول مردم دارد و آحاد مردم باید از حفظ سپرده های خود در بانک ها مطمئن باشند
4-بانکها باید منابع در اختیارخود را بصورت تسهیلات به شرکتهای فعال در اقتصاد واقعی ارایه کنند و تضامین کافی از آنها دریافت کنند تا منابع انها که سپرده های مردم است با کمترین خطر روبرو شود.

۵-اهلیت و تخصص سرمایه گذاران نیز از الزامات اولیه موفقیت بنگاه های اقتصادی که لزوما در بانک ها وجود ندارد و اعمال مدیریت در شرکتهای سرمایه پذیر وظیفه بانک ها نیست.

۶- علاوه بر مخالفت مقامات ارشد نظام به طور صریح مقررات بانکداری ایران نیز هرگونه سرمایه گذاری از محل سپرده مردم نزد بانک ها منع شده است .
7- بند ۱۶ و ۱۷ قانون رفع موانع تولید بر لزوم خروج بانک‌ها از بنگاه‌داری و واگذاری شرکت‌های زیرمجموعه آنها تاکید دارد و دیگر قوانین مربوط به تجارت ، حوزه فعالیت شرکت‌ها را مشخص کرده است و هر فعال اقتصادی نمی‌تواند هم بانکداری کند و هم بنگاه‌داری.

۸- بانک ها اگر بنگاه داری کنند و یا بنگاه هایی که به هر علتی دارند را نگه دارند عملاً دیگر قدرت وام دهی به مردم و کارخانجات را ندارند و بسیار دیده شده بانکها به بنگاههای تحت نظر خود وام داده اند.ذینفع بودن بانک‌ها از ناحیه سرمایه و منابعی که در اختیار دارد، یکی از معضلات کنونی است.

۹- در سالیان گذشته برخی بنگاهها در ازای تسهیلات لاوصول به بانک ها اجبارا داده شده است که برخی هیچ متقاضی ندارد و بانک ها مجبور به نگهداری آنها هستند که باید آنها را هم با شرایط خاص واگذار کنند،چون همه معترف هستند بنگاه داری خصوصا در امورات دلالی و بورسی و بازرگانی و داشتن املاک مازاد در این شرایط برای بانک ها سم است و به نفع بانک هاست که آنها را به هر طریق ممکن واگذار کنند.

۱۰ -اگر به اجبار بانکی در بخشی سرمایه‌گذاری کرد باید به طریقی باشد که بعد از چند سال؛سریعا آنها را به واگذار کنند و بانکها حق مدیریت آن را نداشته باشد و بخش خصوصی یا تعاونی اداره آن را بعهده بگیرند.

به هر حال نامطلوب بودن بنگاه داری بانکها و پرهیز از این عمل ناصواب بانکها چیزی نیست که با اصرار یک مدیر یا انکار ذینفعی زیر سئوال برود.
موفق باشید

امیرحسین کاوه
دبیر سندیکای لوله و پروفیل فولادی

ممکن است از اینها هم خوشتون بیاد
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.