مدیرعامل ذوب آهن بیستون گفت: کنترل های دولت روی صادرات و تعیین سهمیه بندی در بورس، سبب شده تا قیمت ها نامعلوم، بدون حساب و کتاب و کارشناسی نشده پایین باشند و سود چنین قیمت هایی تنها به جیب کسانی که با بازارهای منطقه کار می کنند برود.
«جهاندار شکری» امروز (یکشنبه) در گفت وگو با خبرنگار سایت خبری- تحلیلی معدن ۲۴ درخصوص وضعیت کنونی بازار فولاد در شرایط رکود فعلی، افزود: امروز سرتاسر زنجیره فولاد از بخش معدن گرفته تا محصولات نهایی (مثل تیرآهن، میلگرد و غیره) در حال زیان دادن هستند.
به گفته وی، تداوم مشکلات نقدینگی و رکود اقتصادی کشور سبب شده تا سود صادرات به جیب تجار عراقی و افغانستانی و همه آنانی که در بازارهای منطقه فعالند، برود و این معضل بزرگی است که گریبانگیر همه تولیدکنندگان و صادرکنندگان شده است.
مدیرعامل ذوب آهن بیستون ادامه داد: تداوم این روند نه تنها سودی ندارد، بلکه زیان کارخانجات را نیز به دنبال داشته و تعطیلی تدریجی آنها و بیکار شدن نیروها را سبب می شود.
شکری اضافه کرد: در ادامه، با اعمال تحریم های جدید علیه بخش معدن و صنایع معدنی نیز با کمبود محصول در بازار مواجه می شویم که در این صورت دولت نیز نمی تواند کمبودها را جبران کند.
وی به انتقاد از پیمان سپاری ارزی پرداخت که پیش از این در دو دولت دیگر نیز مطرح شده و ناموفق بود، اما همچنان دولت بر آن تاکید دارد.
عضو هیات مدیره گروه صنعتی شکری تصریح کرد: در حالی که تا نیمه نخست سال ۹۷ بیش از ۷۰ درصد میلگرد و تیرآهن تولیدی این شرکت به عراق، افغانستان، پاکستان و امارت متحده عربی صادر می شد، اما اکنون صادرات به کمتر از ۱۵ درصد تولیدات یاد شده رسیده است و برخی از بازارها را نیز از دست دادیم.
وی، به پایین آمدن درآمدهای شرکت اشاره کرد و اظهار داشت: وقتی دیگر شرکت ها با استفاده از این شرایط، محصولات را ریالی به بازارهای منطقه می فروشند، اما این شرکت به دنبال صادرات ارزی آن هم با تفاوت های قیمتی ارز سنایی و آزاد است، در عمل نمی تواند محصولی بفروشد.
شکری تاکید کرد که با این قیمت های دستوری، هیچ روزنه و حتی کورسوی امیدی برای این وضعیت نمی بیند.
وی، راهکار خروج شرکت های صادرکننده از این وضعیت را بازگشت به تجارت آزاد عنوان کرد تا در آن نظام عرضه و تقاضا تعیین کننده قیمت باشد، نه اینکه به صورت دستوری در بورس تعیین شود.
این مسئول بطور نمونه از شمش مثال زد که قیمت تمام شده آن ۳۸۰۰ تومان است اما در بورس ۳۲۵۰ تومان عرضه می شود، یا میلگرد که قیمت تمام شده آن چهار هزار تومان است اما در بورس با احتساب ارزش افزوده ۳۷۰۰ تومان معامله می شود و تاکید کرد: این قیمتگذاری ها به هیچ عنوان منطقی نیست.
** پیشرفت ۶۵ درصدی طرح آهن اسفنجی
وی در ادامه، درخصوص طرح های توسعه ای این شرکت گفت: حدود یک ماه و نیم پیش، طرح توسعه ای ذوب و ریخته گری این مجموعه با حضور رئیس جمهوری افتتاح شد و به بهره برداری رسید و طرح آهن اسفنجی شرکت نیز پیشرفت فیزیکی ۶۵ درصدی دارد.
شکری درخصوص فاز احیای ذغالی شرکت نیز گفتک اکنون ۶۵ درصد ماشین آلات آن نصب و ۷۰ درصد تجهیزات آن وارد شده است، اما ۳۰ درصد دیگر تجهیزات با بهانه جویی طرف هندی هنوز نرسیده است.