هاب صدور خدمات فنی و مهندسی؛ فرصتی که در تحریم ها از دست رفت
رییس مرکز تحقیقات فراوری مواد معدنی ایران گفت: کشورمان به دلیل برخورداری از نیروی انسانی متخصص و ارزان در بخش معدن و صنایع معدنی می توانست به راحتی به هاب صدور خدمات فنی و مهندسی در منطقه تبدیل شود، اما این فرصت متاثر از تحریم ها از دست رفت.
“مجید وفایی فرد” امروز پنجشنبه در گفت وگو با خبرنگار سایت خبری- تحلیلی معدن ۲۴ افزود: از دست دادن فناوری های جدید، مهمترین مشکلی بوده که بخش معدن و صنایع معدنی ایران در چهار دهه پس از انقلاب و بویژه در ایام تحریم ها با آن مواجه شده است.
به گفته وی، از ابتدای انقلاب تاکنون هر چند تعداد زیادی کارخانجات تولید سیمان، کنسانتره، فولاد، گندله و غیره تاسیس شده، اما انتقال دانش فنی در آنها بطور کامل اتفاق نیفتاده است، همچنین نتوانستیم بسترساز تاسیس یا توسعه شرکت های قدرتمند تکنولوژیکی باشیم.
وی بیان داشت: امروز شاهدیم هر مجموعه ای بطور جداگانه با یک شرکت خارجی قرارداد بسته و به فعالیت مشغول است، اما با وجود زیرساخت های مناسب و نیروی انسانی متخصص و توانمند تاکنون نتوانسته ایم از نظر تکنولوژیکی حرفی برای گفتن داشته باشیم.
وفایی فرد یادآور شد: با اعمال تحریم های ظالمانه، شرایط حتی از گذشته سخت تر شده و بسیاری از شرکتهای خارجی به دنبال عقد قرارداد همکاری با شرکتهای بخش معدن و صنایع معدنی ایران نیستند.
وی خاطرنشان کرد: در این راستا، ایمیدرو در یک همکاری مشترک با ایدرو، پیوست انتقال فناوری را در قراردادهای بخش معدن و صنایع معدنی کشورمان به منظور انتقال دانش فنی اضافه کرده است، هرچند اقدامی دیرهنگام بود.
این مسئول با اشاره خاص به مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی یادآور شد: این مرکز از سال ۸۴ راه اندازی شده و دارای تجهیزات و امکانات منحصر به فردی در سطح خاورمیانه و حتی آسیا است، اما امروز بسیاری از قطعات و لوازم یدکی مورد استفاده در آن به ویژه لوازم هایتک- HighTech – و دستگاه های آنالیز، به دلیل تحریم ها با مشکل تامین مواجه هستند.
وی، اعمال تحریمها را توفیق اجباری برای صنعت کشور برشمرد و گفت: بطور مثال قطعات یدکی بسیاری دستگاه ها و تجهیزات با تلاش نیروهای توانمند ایرانی هرچند با شرایط سخت تامین شده، همچنین در بسیاری موارد توانستیم از مواد مصرفی تولید داخل استفاده کنیم.
رئیس مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران اظهارداشت: امروز و با شرایط یاد شده، حداقل در موضوع بومی سازی به این نتیجه رسیدیم که باید نگاهمان به سمت توسعه داخلی سازی باشد و آن را تعمیق ببخشیم، بطور مثال اگر پیشتر ۵۰ درصد قطعات مصرفی مورد استفاده خارجی بود و این رقم را به ۳۰ درصد کاهش دهیم خود تحول بزرگی است.
وی، به برگزاری میزهای تعمیق ساخت داخل از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در ماه های گذشته اشاره کرد که در حقیقت ارتباط بین استفاده کنندگان از تجهیزات و تأمین کنندگان آن را فراهم می کند و موضوعی فرابخشی است.
وفایی فرد گفت: به طور مثال در این میز ها ارتباط مستقیم بین فعالان بخش معدن و صنعت خودرو برقرار شده و مواد اولیه مورد نیاز خودروسازان بطور مستقیم توسط فولادسازان و سایر بخش ها تامین می شود.
وی، شناسایی نیازها و لینک شدن دو بخش با یکدیگر در صورت وجود توان ساخت داخل را از جمله مزایای برگزاری این میزها برشمرد.
این مسئول در ادامه، موقعیت استراتژیک ایران در منطقه و همچنین تعداد زیاد فارغ التحصیلان رشته های مهندسی در دانشگاه ها و شرایط آب و هوایی را از جمله مزایای کشورمان برشمرد که می توانست در سالهای گذشته ایران را به هاب سرویس دهی خدمات فنی مهندسی در منطقه تبدیل کند .
وی بیان داشت: اگر تحریمها نبود کشورهای منطقه می توانستند برای دریافت خدمات فنی و مهندسی خیلی راحت تر از وجود مهندسان ایرانی با قیمتهای مناسب استفاده کنند، اما امروز این فضا چندان مهیا نیست.
وفایی فرد یادآور شد: سالهاست در دانشگاههای کشور زمین و گرایشهای مختلف معدن از جمله استخراج، اکتشاف، متالوژی و غیره تدریس میشود، همچنین تجربیات زیادی در سالهای گذشته کسب کرده و کارخانجات متعددی در این بخش آماده فعالیت داریم.
وی اظهار داشت: اگر تحریمها نبود به طور قطع ارتباطات موثرتری با موسسه های جهان داشته و بسیاری از پروژه های معدنی در منطقه منا و خاورمیانه به کشورمان محول می شد، همچنین این مرکز تحقیقاتی می توانست بسیاری از تست های فرآوری، پایلوت و غیره را خود به انجام برساند.
رئیس مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران در پایان گفت: اگر گشایشی در مباحث ارتباطی و تعامل با سایر کشورها ایجاد شود، ظرفیتهای بالایی در تاسیس کارخانجات جدید و صدور خدمات فنی و مهندسی به سایر کشورها به وجود خواهد آمد که ظرفیت بالایی در بخش معدن و صنایع معدنی کشور به دنبال خواهد داشت.
پایان خبر/