نایب رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران:

زنجیره آهن و فولاد باید به صورت متوازن توسعه یابد/ پیشنهاد قیمتگذاری کنسانتره به ۲۴ درصد، گندله به ۳۰ درصد و سنگ آهن دانه بندی به ۹ درصد شمش فولاد خوزستان

0 1,442

نایب رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران با بیان اینکه باید کل زنجیره آهن و فولاد به صورت متوازن توسعه یابد، گفت: نتیجه سیاست های فعلی، کمبود و کسری نهاده هایی همچون سنگ آهن، گندله و کنسانتره برای حلقه های پایین دستی است.

«سجاد غرقی» امروز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار سایت خبری- تحلیلی معدن ۲۴ افزود: باید نگاه به کل زنجیره فولاد از بالادست تا صنایع ساخت محور (یعنی از معادن سنگ آهن، نهاده های خام معدنی، کلوخه، سنگ آهن دانه بندی، کنسانتره، گندله، شمش، مقاطع فولادی، ورق، میلگرد و غیره تا سازندگان لوله و پروفیل و قطعه سازان) در نظر گرفته شود و نباید حکمرانی بخشی در زنجیره وجود داشته باشد.
به گفته وی، باید بهترین عملکرد یعنی توازن در زنجیره همواره برقرار باشد، اما اکنون شاهدیم تمرکز حکمرانی در برخی حلقه ها بیش از سایر حلقه‌های زنجیره است که سبب شده زنجیره به صورت متوازن رشد نداشته و در برخی جاها شاهد کسری و در برخی دیگر شاهد مازاد باشیم.
غرقی ادامه داد: نگاه کلی به زنجیره، آن چیزی است که امروز نیاز داریم که یکی از شاخص های آن قیمت گذاری هر یک از نهاده های حلقه هاست.
وی بیان داشت: هم اکنون دولت برای قیمت گذاری در برخی قسمت ها متمرکز شده و کنترل دارد که از آن جمله، کنترل قیمت شمش و سنگ آهن قابل اشاره است اما در دیگر جاها با سرکوب قیمتی مواجه ایم.
این مسئول ادامه داد: این سیاستگذاری سبب می شود در برخی حلقه ها بازدارندگی از سرمایه‌گذاری را شاهد باشیم.
وی گفت: وقتی دولت در توزیع سود به نفع یک بخش مداخله می‌کند، شاید در کوتاه مدت به رشد آن بخش کمک شود، اما در زنجیره متوازن عمل نمی شود.
غرقی ادامه داد: به طور نمونه در موضوع آهن و فولاد، در نُرم جهانی صنایع نورد که صنایع تبدیلی هستند با حق العمل معمولی به ورق و میلگرد و غیره تبدیل می‌شود و در ورق گرم باید بین ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ تومان در هر کیلوگرم تفاوت قیمتی باشد؛ یعنی اگر شمش کیلویی ۴۵۰۰ تومان قیمت دارد باید هزار تومان بیشتر یعنی ۵۵۰۰ تومان قیمت گذاری شود، اما شاهدیم دولت در آن جا کنترلی ندارد.
وی تاکید کرد: وقتی توقف و سرکوب دولتی در عرضه شمش دولتی اتفاق می‌افتد، به معنای تولید رانت و توزیع نابرابر سود به نفع یک بخش است.
نایب رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران بیان داشت: در رده های پایین تر در نهاده هایی مانند شمش، گندله و سنگ آهن دانه بندی شرایط نامساعدتری را شاهدیم، به طور مثال در گندله، سال ۲۰۱۹ به اندازه ۲۸ درصد قیمت شمش مبادله شده قیمتگذاری شد، اما در بازار داخل ۲۱ درصد قیمت شمش فولاد خوزستان قیمت خورد.
وی ادامه داد:همچنین در سال گذشته میلادی کنسانتره به اندازه ۲۴ درصد شمش معامله شده در بازار جهانی قیمتگذاری شد، اما در بازار داخل در ابتدای سال ۱۳ درصد و در ادامه با چانه زنی به ۱۶ درصد و در بازار واقعی حتی تا ۱۷.۵ درصد قیمت شمش خوزستان معامله شد؛ این اختلاف هشت درصدی بخشی از سودی است که باید نصیب حلقه های بالادستی شود.
غرقی گفت: برای سال آینده پیش بینی شده که سه میلیون تن کسری کنسانتره داشته باشیم که علت آن جلوگیری از سوددهی واحدهای کنسانتره از طریق کنترل قیمت است، همچنین عدالتی که لازمه ایجاد توازن در زنجیره است اتفاق نیفتاده و به همین دلیل سود یک بخش به ضرر بخش های دیگر بوده و به همین دلیل حلقه ها آسیب دیده اند.
وی بیان داشت: کسری فعلی کنسانتره و گندله به این دلیل است که در ماه های گذشته با وضع عوارض صادراتی، اطلاق خام فروشی به فعالیت‌های معدنی و دیگر اقدامات، سرمایه را از این بخش‌ها فراری دادیم.

** راهکارها
این مسئول در بیان راهکارها برای رفع مشکلات، خاطرنشان کرد: باید نسبت ها به نسبت های واقعی بازار نزدیک شود و در این پیوند، اگر می شد دولت مداخله نداشته باشد و مکانیسم بورس کالا برای عرضه در نظر گرفته می شد، خیلی خوب بود.
وی ادامه داد: باید بتوانم درصدها را واقعی تر کنیم، در این راستا وقتی کنسانتره جهانی ۲۴ درصد است ما نیز باید ۲۴ درصد قیمتگذاری کنیم و گندله مان به ۳۰ درصد نزدیک شود، همچنین در سنگ آهن دانه بندی شده باید جذابیت سرمایه‌گذاری فراهم شود.
غرقی تاکید کرد: باید در بالادست بخش معدن فشارها را برداریم، اکنون در شمش سرکوب قیمتی و در تعیین درصد گندله و کنسانتره مشکل داریم و این کنترل های قیمتی تاثیر منفی دارد.
وی، سایر فشارها به بخش معدن را یادآور شد و گفت: وضع عوارض صادراتی برای معادن و محصولاتی که قابلیت صادرات و فروش داخل ندارند یک اشتباه است، همچنین مداخله در بازار سبب می شود سرمایه ها بجای معدن در سایر حلقه ها وارد شود.
نایب رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران گفت: باید در سه مرحله و به صورت گام به گام این موضوع را بررسی کنیم؛ نخست، مشکل چیست؟ دوم، علت آن چیست؟ و سوم، چه راه حلی برای آن در نظر گرفته شود؟
وی ادامه داد: مشکل اصلی، کسری نهاده هایی همچون سنگ آهن، کنسانتره و گندله برای حلقه های پایین دست است، علت آن نیز عدم انجام سرمایه گذاری کافی در این بخشهاست، زیرا به دلیل فشارها و سرکوب قیمتی، سرمایه به سمت سایر حلقه های پایین دستی رفته است.
غرقی تاکید کرد: راه حل رفع این مشکل، ایجاد جذابیت های سرمایه گذاری است که از جمله با واقعی کردن قیمت ها محقق می شود.
به گفته وی، باید بتوانیم درصد کنسانتره را به ۲۴ درصد، گندله را به ۳۰ درصد و سنگ آهن دانه بندی را به ۹ درصد شمش فولاد خوزستان نزدیک کنیم.
این مسئول ادامه داد: اگر قرار است کنترلی نیز اتفاق بیفتد، باید بر کل زنجیره باشد، نه اینکه سرکوب قیمتی به شمش محدود شود.
وی گفت: باید بتوانیم کل زنجیره را به صورت متوازن توسعه دهیم و بدانیم نتیجه سیاست های کنونی کمبود دسنگ آهن می شود.
نایب رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران اظهار داشت: طنز تلخ قضیه این است که وقتی کسری داریم، به جای افزایش سرمایه گذاری، فشارها را افزایش می دهیم؛ در این زمینه باید با همفکری و خرد جمعی برای کل زنجیره راهکار بیابیم.
پایان خبر/

ممکن است از اینها هم خوشتون بیاد
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.