فرصت طلایی صنایع در بحران نفتی۹۹/مصائب اقتصاد ایران با نفت ۲۰دلاری
جنگ نفتی عربستان و روسیه،تولید بیش از حد عربستان و همسویی متحدان عربی اش با او در افزایش تولید، تداوم کاهش تقاضا، همگی دست به دست هم دادند تا نفت، روز گذشته یکی از نازل ترین قیمت های قرن را لمس کند.و حالا با نفتی سروکار داریم در کانال ۲۰ دلاری قرار دارد و پیش بینی هایی که تداوم این قیمت هارا حداقل تا چندین ماه، دور از ذهن نمی دانند. اما جایگاه ایران در این میان چیست و این ادامه این سناریو از چه منظر هایی بر ایران اثر گذار است
نفت_سیاست
بخش دوم
بر کسی پوشیده نیست که کاهش قیمت نفت، یعنی کاهش درآمد های نفتی و به دنبال آن کاهش درآمد های حاصل از مشتقات نفتی، که این بر اقتصاد ایران که هنوز وابستگی زیادی به این منبع خدادادی دارد نیز اثر گذار است.
نکته مورد توجه دیگر قیمت بالای نفت است. بر کسی پوشیده نیست که از مهم ترین دلایل تحریم صادرات نفت ایران توسط آمریکا، ایجاد بازار ها آسیایی همچون کره، هند و شرق آسیا برای نفت آمریکا می باشد.پس اگر قیمت نقت تا حدی بالا رود که برای تولید کنندگان شیل آمریکا به صرفه باشد که به بازار های آسیایی ورود کنند. باید منتظر این باشیم که حتی ته مانده ی صادرات نفتی ایران نیز از بین برود.پس اگرچه قیمت بالای نفت در کوتاه مدت درآمد نفتی ایران را بالا می برد اما لبه ی تیزتر آن به سمت خود ایران بوده و موجب حذف بازار صادرات ایران می باشد.
نتیجه ای که می توان از دو گزاره بالا دریافت این است که ایران نمی تواند چشم اندازی را برای خود تصور کند، که در آن درآمد های نفتی ایران رشد کرده و نفت را تکیه گاهی برای تامین بودجه خود قرار دهد. پس سیاست های گریز از اقتصاد نفتی، و به نوعی تنوع بخشی به تولیدات کشور، مهم ترین و بهترین سیاستی است که کشور اتخاذ کرده که باید در همین مسیر پیش رود.البته باید گفت که اگر چه اتخاذ این سیاست درست بوده اما در پیاده سازی آن هنوز بحث های فراوان وجود دارد.قریب به ۶۵ درصد از صادرات ایران ، صادرات منابع محور یا Resource based بوده و کمتر از ۱ درصد آن به صادرات محصولات با فناوری بالا اختصاص داده شده است.اگرچه در سالهای اخیر ایران از منظر توسعه صنایع خود پیشرفت کرده اما در یک نگاه کمی نسبت به سایر کشور ها نزول قابل توجهی را دیده است. سیاست ها باید به گونه ای اتخاذ شوند که تمرکز بیش از پیش به سمت ایجاد بنگاه های کوچک فناوری محور، و توسعه فناوری های روز باشد تا بلکه در آینده ،کشور تحت تاثیر بازی های نفت و سایر محصولات از طرف بازیگرانی که شاید هیچ یک سعادت این کشور را نمی خواهند قرار نگیرد.
منبع :مبین تحلیل