در دومین هفته خردادماه صورت گفت
بازگشت بزرگان به مدار مثبت صعودی ۱۱.۶درصدی فلزی ها در کنار رشد ۱۱درصدی معدنی ها
بورس اوراق بهادار تهران در حالی هفته گذشته مجدد به مدار صعودی بازگشت که توانست با رشد ۹.۶ درصدی شاخص کل بار دیگر از مرز یک میلیون واحد عبور کند. جهش ۹۰هزار واحدی شاخص سهام در هفته منتهی به ۱۳ خردادماه در حالی رقم خورد که در این میان دو گروه معدنی و فلزی فعال در بورس، با ثبت بازدهی بیش از شاخص کل، توانستند از این نماگر سبقت گیرند. به طوری که ثبت بازدهی ۱۱.۶درصدی در کارنامه شاخص گروه فلزی و حدود ۱۱درصدی در کارنامه شاخص معدنی ها به ثبت رسید.
همانطور که انتظار می رفت در هفته گذشته با تقویت دلار و رشد قیمتهای جهانی کامودیتی ها، نه تنها تعادل بهتری در صنایع فلزی و معدنی ایجاد شد، بلکه جهش مثبتی نیز در این دو گروه به ثبت رسید. به این ترتیب بخشی از افت قیمت دو هفته گذشته جبران شد.
معدنی ها زیر ذره بین
همانطور که عنوان شد شاخص گروه معدنی فعال در بورس هفته گذشته را با رشد حدود ۱۱درصدی سپری کرد. این در حالی است که معاملات هفته گذشته با احتساب تعطیلی در روز چهارشنبه ، یک روز معاملاتی کمتر را تجربه کرد. در این میان تمامی ۱۰نماد فعال در گروه، با رشد قیمت و ثبت بازدهی قابل توجه همراه شدند. در مجموع میزان سود ثبت شده طی این هفته در نمادهای مزبور در محدوده ۵ تا ۲۱درصد قرار داشت.
بیشترین بازدهی کسب شده در این صنعت به نماد توسعه معادن روی ایران تعلق داشت. به طوریکه «کروی» با تجربه نوسان مثبت روزانه در سقف موجود (۵درصد) ، توانست سودی بالغ بر ۲۱درصد را در مقیاس هفتگی کسب کند. این سود قابل توجه، بازدهی «کروی» از ابتدای سال را به بیش از ۱۲۶درصد رساند. در راستای اخبار مهم منتشر شده برای این شرکت در هفته گذشته می توان به صدور مجوز فعالیت اولین مجتمع گردشگری معدنی استان زنجان اشاره کرد که مربوط به معدن انگوران است؛ انگوران جزو معدود معادن فعال کشور است که صنعت گردشگری را در برنامههای خود قرار داده است. همچنین معدن سرب و روی انگوران واحدهای اقامتی را در داخل این مجموعه در راستای اسکان تورهای گردشگری معدنی آماده کرده است.
در هفته گذشته معدنی دماوند نیز به مسیر صعودی خود ادامه داد و در این هفته نیز توانست با سودی بالغ بر ۱۵.۷درصد، سهامداران را خوشحال کرد. این در حالی است که بازدهی مزبور تنها طی ۳روز معاملاتی در هفته گذشته کسب شده و «کدما» در ابتدای معاملات روز دوشنبه ۱۲خردادماه با توجه به تغییرات بیش از ۵۰ درصدی قیمت سهام، به منظور برگزاری کنفرانس اطلاع رسانی توسط ناشر متوقف شد. در این راستا حمیدرضا سارانی، مدیرعامل معدنی دماوند اقدام به انتشار شفاف سازی در سامانه کدال کرد و عنوان داشت: «با توجه به عدم طرح هرگونه پرسش در رابطه با عملکرد شرکت، خواهشمندیم نسبت به بازگشایی نماد اقدام شود.» به این ترتیب انتظار می رود نماد «کدما» در جریان معاملات روز شنبه بازگشایی شود.
باما نیز در حالی هفته گذشته را با سودی بالغ بر ۱۴.۳درصد سپری کرد که این عملکرد سبب شد تا بازدهی این شرکت از ابتدای سال جاری به عدد بی سابقه ۲۱۵درصد رسد. در این میان «کاما» در هفته گذشته مطابق با روندی که از ابتدای سال جاری در پیش گرفته، به صورت متوالی اقدام به فروش سهام شرکت ذوب و روی اصفهان کرد؛ در حالی روز یکشنبه ۱۱خردادماه از فروش بیش از ۲میلیون سهم «فروی» با سودآوری ۹.۳میلیارد تومانی خبر داد که فردای آن روز نیز اعلام کرد که ۳میلیون سهم دیگر را با قیمت ۱۴.۳میلیارد تومان و با سودآوری ۱۴.۲میلیارد تومانی فروخته است. این فرآیند را در روز سه شنبه نیز با فروش ۳میلیون سهم دیگر «فروی» ادامه داد. این میزان فروش نیز ۱۴.۸میلیارد تومان سودآوری برای «کاما» به دنبال داشت.
عملکرد دوقلوهای سنگ آهنی نیز در هفته گذشته با روندی مثبت و قابل توجه همراه بود. در حالی گل گهر با سودی در حدود ۱۳درصد همراه شد و بازدهی هر سهم خود از ابتدای سال جاری را به بیش از ۳۹درصد رساند که چادرملو نیز توانست با ثبت ۷درصدی، زیان هفته گذشته را جبران کند. ولی همچنان بازدهی مثبت بیش از ۱۰۶درصدی در کارنامه این شرکت طی سال جاری ثبت شده است. ضمن اینکه چادرملو در هفته گذشته ، زمان برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه برای سال مالی ۹۸ را اعلام کرد. بر این اساس «کچاد» قرار است در ساعت ۱۰صبح روز چهارشنبه ۴تیرماه شاهد برگزاری مجمع خود باشد.
گل گهر نیز در هفته گذشته گزارش عملکرد دوره یک ماهه اردیبهشت را منتشر کرد؛ میزان فروش ماهیانه شرکت در اردیبهشت ماه امسال حدود ۱.۳هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به فروردین ماه ۹۹ رشد ۲۱ درصدی را نشان می دهد. ضمن اینکه مقایسه فروش «کگل» در اردیبهشت ۹۹ با ماه مشابه در سال ۹۸ نشان از رشد فروش ۳۳درصدی دارد. بیشترین فروش تولیدات «کگل» در این ماه مربوط به محصول گندله بوده است.
عملکرد گروه معدنی فعال در بورس
رصد دقیق عملکرد فلزی ها
همانطور که عنوان شد شاخص گروه فلزی فعال در بوس ، رشد ۱۱.۶درصدی را در هفته گذشته تجربه کرد. در این میان از ۲۲نماد فعال در گروه، ۴۱نماد با زیان در مقیاس هفتگی مواجه شدند که در این میان مس شهیدباهنر و صنعتی سپاهان حدود ۸درصد کاهش قیمت را تجربه کردند. در حالی چند روز گذشته شایعاتی پیرامون افزایش سرمایه «فسپا» در فضای مجازی پیچید که مدیران شرکت اقدام به شفاف سازی کرده و عنوان داشتند: «پیرو شایعه منتشر شده در فضای مجازی مبنی بر افزایش سرمایه شرکت گروه صنعتی سپاهان به استحضار می رساند که این شرکت هیچگونه برنامه ای در این خصوص ندارد و شایعات مذکور کذب است.»
در مقابل بیشترین بازدهی هفتگی در این گروه به کالسیمین تعلق گرفت که با سود بیش از ۲۱درصدی همراه شد. فولاد خوزستان نیز در حالی هفته گذشته را با ثبت بازدهی ۱۸.۶۴درصدی ترک کرد و در فهرست دیگر نمادهای قابل توجه این گروه قرار گرفت که در آستانه شکست رکوردهای جدید قرار دارد. بر این اساس «فخوز» در ۱۳ روز ابتدایی خرداد ۱۳۹۹، معاملاتی در حدود ۶۳۵ میلیارد تومان در رینگ صنعتی بورس کالا داشته که نسبت به کل ماه قبل رشد ۲۳۱ درصدی و نسبت به کل خرداد سال قبل رشد ۸۴ درصدی داشته است. به این ترتیب نظر تا پایان خرداد، رکورد فروش ماهانه فخوز در بورس کالا شکسته خواهد شد. البته عملکرد فولاد مبارکه نیز در بورس کالا همچنان قابل توجه است. به طوریکه «فولاد» نیز از ابتدای خردادماه تا کنون معاملات ۲۱۲۹ میلیارد تومانی را در رینگ صنعتی بورس کالا ثبت کرده است که نسبت به کل ماه قبل رشد ۴۴ درصدی نشان می دهد. در همین راستا حمیدرضا عظیمیان مدیرعامل فولاد مبارکه اصفهان نیز عنوان کرد: محدودیت صادرات برای کل زنجیره فولاد برداشته شد؛ منفیهای اخیر بورس به دلیل هیجانات غیر منطقی است؛ بازار سهام در مجموع روزهای اخیر با هیجانات غیرمنطقی روبرو است و کاهش ارزش سهام دلیل ضعف صنایع از جمله صنعت فولاد نیست.
وی افزود: در راستای حمایت وزارت صمت از واحدهای صنعتی و معدنی، محدودیت صادرات برای کل زنجیره فولاد برداشته شد و اصلاح سامانه بهین یاب مورد تایید قرار گرفت.
نماد «فولاد» نیز در هفته گذشته با بازدهی ۱۱.۲۲درصدی همراه شد و به این ترتیب سود خود از ابتدای سال را به بیش از ۱۰۸درصد رساند. ملی مس ایران نیز با ثبت بازدهی بیش از ۱۴درصدی طی هفته گذشته ، در فهرست دیگر نمادهای مثبت این گروه قرار گرفت. آلومینیوم ایران نیز در حالی بازدهی ۱۶.۸درصدی را در کارنامه هفتگی خود ثبت کرد که سوددهی این نماد از ابتدای سال نیز به بیش از ۱۰۷درصد رسید.
عملکرد گروه فلزات اساسی فعال در بورس
نویسنده: هدیه لطفی