طی هفته گشته صورت گرفت؛
۳۲نماد معدنی و فلزی با رشد قیمت به کار خود پایان دادند/جهش ۱۷.۶درصدی شاخص فلزی در کنار رشد ۹.۵ درصدی معدنی ها
صعود دسته جمعی نمادها
بورس اوراق بهادار تهران در ادامه روند صعودی خود، هفته گذشته را با نوسان مثبت طی کرد و در نهایت رشد ۱۲ درصدی در کارنامه هفتگی دماسنج بازار ثبت شد. در همین راستا دو گروه معدنی و فلزی فعال در بورس نیز با عملکردی مثبت و رشد شاخص صنعت به کار خود پایان دادند؛ به طوریکه بازدهی قابل توجه ۱۷.۶ درصدی در کارنامه شاخص گروه فلزی و صعود ۹.۵درصدی در کارنامه شاخص معدنی ها طی هفته منتهی به پایان ۲۱خردادماه باقی ماند. نکته مهم در عملکرد هفته مورد بررسی، روند صعودی قیمت در تمامی ۳۲نماد معدنی و فلزی فعال در بورس بود؛ به طوریکه تمامی ۱۰نماد معدنی و ۲۲نماد فلزی که در بورس فعال هستند با رشد قیمت به کار خود پایان دادند. در این میان حتی بازدهی ۲۸درصدی نیز در عملکرد هفتگی برخی از نمادهای این گروه مشاهده شد.
در هفته گذشته نیز رشد قیمتهای جهانی کامودیتی ها ادامه یافت. امری که تاثیر مستقیم بر وند نمادهای کالامحور بورسی از جمله صنایع فلزی و معدنی ایجاد کرد. در همین راستا انتشار آخرین آمار ترازنامه بانک مرکزی آمریکا نیز حاوی پیام به نسبت واضحی برای سرمایهگذاران در سطح جهان داشت. در حالی ابتدای سال میلادی ، حجم داراییهای فدرالرزرو بیش از ۲۰ درصد کمتر از حجم داراییهای بانک مرکزی اروپا یا ژاپن یا چین بوده که در چند ماه اخیر، با افزایش بیش از سه تریلیون دلار، حجم داراییهای نهاد مزبور به بیش از ۲۰درصد از ترازنامه سه بلوک اقتصادی رقیب بزرگتر است. این اتفاق کم سابقه بدین معناست که عرضه دلار بهعنوان ابزار جهانی مبادله و حفظ ارزش در کوتاهمدت افزایش قابلتوجهی خواهد یافت. بر این اساس انتظار میرود که با توجه به فراهم بودن مبانی بنیادی و تکنیکی، بازارهای ریسکپذیر از جمله سهام و کالا روزهای خوبی در کوتاهمدت پیشرو داشته باشند؛ اتفاقی که پیامد آن در بازارهای کامودیتی نیز قابل رصد است. همچنین می تواند رویداد مثبتی برای گروه های کالایی مرتبط با این امر در بورس تهران داشته باشد.
نگاهی دقیق به عملکرد هفتگی معدنی ها
همانطور که عنوان شد شاخص گروه معدنی فعال در بورس هفته گذشته را با رشد ۹.۵درصدی سپری کرد. در همین راستا ارزش بازار ۱۰ شرکت معدنی فعال در بورس تهران نیز در این هفته با جهش قابل توجهی به رقم بیش از ۳۴۰هزار میلیارد تومان رسید. بهبود قیمت های فروش ناشی از بازگشت اقتصادهای شرق آسیا به مدار تولید همزمان با تقویت نرخ دلار در بازار داخلی و همچنین انتظار رشد درآمد شرکتها ناشی از افزایش صادرات از جمله عوامل مثبت و تاثیرگذار بر رشد نمادهای این گروه است. البته در این میان نباید نقش ورود نقدینگی به بازار سهام و تداوم نگاه مثبت سرمایه گذاران به بورس را نیز نادیده گرفت.
بررسی روندی معاملاتی نمادهای این گروه نیز نشان می دهد که بیشترین بازدهی کسب شده در این صنعت به نماد باما تعلق داشت. به طوریکه «کاما» در تمامی روزهای هفته با نوسان مثبت همراه شد و در نهایت بازدهی در حدود ۲۸درصد را در هفته منتهی به پایان ۲۱خرداد کسب کرد. این سود قابل توجه، بازدهی «کاما» از ابتدای سال را به رقم خیر کننده ۳۰۲ درصدی رساند. در راستای مهمترین اخبار این شرکت می توان به برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه در روز شنبه ۳۱خردادماه اشاره کرد. بر این اساس نماد مزبور در هفته جاری برای برگزاری مجمع فوق، متوقف خواهد شد. در همین راستا شرکت گزارش عملکرد هیات مدیره را بر سایت اطلاع رسانی کدال منتشر کرد . بر این اساس «کاما» در سال ۹۸ سود خالص بیش از ۶۶۶میلیارد تومان محقق کرده که نسبت به سود خالص ۲۴۶میلیارد تومانی سال ۹۷، رشدی بالغ بر ۱۷۰درصد را تجربه کرده است.
در هفته گذشته معدنی دماوند نیز به مسیر صعودی خود ادامه داد و در این هفته نیز توانست با سودی بالغ بر ۲۵.۲درصد، همراه شود. «کدما» نیز هفته ای پرخبر را پشت سرگذاشت؛ در حالی صورت های مالی حسابرسی شده خود را منتشر کرد که بر این اساس سود عملیاتی «کدما» در سال ۹۸ به ۸.۱میلیارد تومان رسیده است که در مقایسه با سود عملیاتی سال ۹۷ (۸۹۶میلیون تومان)، بیش از ۹برابر رشد را تجربه کرده است. در همین راستا سود خالص «کدما» نیز از ۳.۵میلیارد تومان در سال ۹۷ به حدود ۷میلیارد تومان رسیده است.
معادن منگنز ایران نیز در هفته گذشته با ثبت بازدهی ۲۲.۵درصدی همراه شد و در فهرست پرسودترین نمادهای این گروه قرار گرفت. «کمنگنز» نیز در گزارش تلفیقی، سود عملیاتی ۶۲.۵میلیارد تومانی ، سود ناخالص ۶۶.۶میلیارد تومانی و در نهایت سود خالص ۶۱.۵میلیارد تومانی را در سال ۹۸شناسایی کرده است. بر این اساس سود خالص تلفیقی «کمنگنز» در مقایسه با سال ۹۷، ۱۱۲درصد رشد نشان می دهد.
دوقلوهای سنگ آهنی نیز هفته گذشته را با روندی مثبت سپری کردند. در حالی بازدهی هفتگی چادرملو به ۱۱درصد رسید که گل گهر سود هفتگی خود را به ۶.۵درصد محدود کرد. در این میان مدیرعامل «کگل» در نشست بررسی روند اجرای طرحهای توسعهای گلگهر از افتتاح ۱۳ طرح و آغاز اجرای ۱۳ طرح توسعه ای دیگر در منطقه گل گهر خبر داد. این طرح ها قرار است در سال جاری و از سوی شرکت گل گهر و شرکت های هم گروه منطقه صورت گیرد. جمشید ملارحمان با اشاره به طرحهای توسعه ای منطقه معدنی و صنعتی گلگهر گفت: وصول مطالبات معوق مانده گلگهر از شرکتهای دیگر، بهبود وضعیت مالی شرکت، پرداخت هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان پول برای اجرای طرح انتقال آب از خلیجفارس به سیرجان در سال ۹۸ و افزایش سرمایه شرکت به ۱۰ هزار میلیارد تومان در سال جدید، بخشی از اقدامات توسعهای شرکت گلگهر بوده است.
عملکرد گروه معدنی فعال در بورس
فلزی ها چه عملکردی داشتند؟
همانطور که عنوان شد شاخص گروه فلزی فعال در بوس ، با رشد ۱۷.۶ درصدی نه تنها عملکردی قابل توجه را ثبت کردند بلکه از شاخص کل بورس نیز سبقت گرفتند. این روند مثبت سبب شد تا ارزش بازار این گروه از ۶۱۳هزار میلیارد تومان فراتر رود. همچنین ۲۲نماد فعال در این گروه با روند مثبت قیمتی هفته گذشته را پشت سرگذاشتند. در این میان بیشترین بازدهی هفتگی در این گروه به فروسیلیس تعلق گرفت که با سودی در حدود ۲۷درصد همراه شد. ملی مس ایران نیز با اختلاف اندک و ثبت بازدهی ۲۶.۷درصدی در رتبه بعدی جای گرفت. بررسی آمارهای جهانی نشان می دهد که تولید کاتد مس از معادن دنیا طی سال جاری ۴۰۰ هزار تن کاهش داشته و تولید قراضه مس نیز ۷۰۰ هزار تن افت دارد . به این ترتیب در مجموع شاهد افت تقاضای بیش از ۹۰۰ هزار تنی مس هستیم که این امر تشدید کسری عرضه را به دنبال خواهد داشت و میتواند عامل محرک رشد قیمت مس در ادامه سال شود. ضمن اینکه باید عنوان شود شاخص قیمت جهانی مس در هفته گذشته به روند صعودی خود ادامه داده و از مرز ۵۹۰۰ دلار عبور کرده است. به این ترتیب قیمت ها در این بازار جهش بیش از ۳۱درصدی را نسبت به دوره شروع ویروس کرونا و تعطیلی بازار چین تجربه می کنند.
فولاد کاوه جنوب کیش نیز توانست بازدهی ۲۵.۵درصدی را به نمایش گذارد. این عملکرد سبب شد تا بازدهی «کاوه» از ابتدای سال تا کنون به رقم قابل توجه ۱۷۰.۷درصدی برسدو
بازدهی ۱۷.۳درصد فولاد مبارکه در کنار سود ۷.۵درصدی فولاد خوزستان نیز در حالی طی هفته گذشته ثبت شد که این دو شرکت در روز پنجشنبه شاهد راه اندازی واحدی تولیدی جدید بودند؛ بر این اساس راه اندازی واحد کنسانتره ۵ میلیون تنی کنسانتره فولاد مبارکه و واحد ۲.۵ میلیون تنی گندله فولاد خوزستان در ناحیه سنگان با جمع سرمایه گذاری ۶۰۰۰ میلیارد تومان افتتاح شد؛ طرح ۵ میلیون تنی کنسانتره آهن، با سرمایه گذاری ۱۵۰ میلیون یورو و ۸۰۰ میلیارد تومانی ایجاد شده و اشتغال ۳۵۰۰ نفری مستقیم/غیرمستقیم در این ناحیه ایجاد می کند و بخشی از کسری خوراک فولادسازان را جبران خواهد کرد. همچنین تولید فولاد کشور را به میزان ۳.۳میلیون تن افزایش خواهد داد. ضمن اینکه راه اندازی این پروژه، ظرفیت کنسانتره کشور را از ۵۷.۶۶ میلیون تن فعلی به ۶۲.۶۶ میلیون تن ارتقاء خواهد داد.
بررسی طرح ۲.۵ میلیون تنی گندله فولاد خوزستان (سناباد) نیز نشان از سرمایه گذاری ۱۱۵ میلیون یورو و ۲۰۰ میلیارد تومانی دارد. ، ضمن اینکه میتواند عامل ارتقای تولید فولاد کشور به میزان ۱.۶ میلیون تن به ارزش ۶۰۰ میلیون دلار در افق میان مدت شود. راه اندازی این پروژه، ظرفیت گندله سازی کشور را از ۴۷.۶۵ میلیون تن فعلی به بیش از ۵۰ میلیون تن افزایش خواهد داد.
همچنین بررسی آمار معاملات فولاد خوزستان در رینگ صنعتی بورس کالا طی ۲۱ روز ابتدایی خرداد امسال نشان از دادوستد ۷۶۲ میلیارد تومانی داردکه نسبت به کل ماه قبل رشد ۲۹۷ درصدی و نسبت به کل خرداد سال قبل رشد ۱۲۱ درصدی داشته است. به نظر می رسد با تداوم روند مزبور تا پایان خرداد، رکورد فروش ماهانه فخوز در بورس کالا شکسته خواهد شد.
عملکرد گروه فلزات اساسی فعال در بورس
هدیه لطفی