تغییر ضرایب محصولات زنجیره فولاد به زمانی دیگر موکول شد/ دستور اسماعیلی برای تشکیل کمیته تخصصی
رییس انجمن سنگ آهن ایران با بیان بی نتیجه مانده تعیین ضرایب جدید محصولات زنجیره فولاد در جلسه امروز، گفت: به دستور معاونت معدنی وزارت صمت، کمیته ای تخصصی برای تسریع در نتیجه گیری در این زمینه تشکیل می شود.
«مهرداد اکبریان» امروز (دوشنبه) در گفت وگو با خبرنگار سایت خبری- تحلیلی معدن۲۴ افزود: در این جلسه نمایندگان فولاد خوزستان، فولاد مبارکه، ذوب آهن و سایر واحد های تولیدی، به همراه بنگاه های بزرگ معدنی نظیر چادرملو، گل گهر، گهر زمین و نمایندگان تشکل ها یعنی انجمن سنگ آهن، انجمن تولیدکنندگان فولاد، کمیسیون معدن اتاق ایران و خانه معدن، همچنین دکتر اسماعیلی معاونت معدنی وزارت صمت، دکتر پور ابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی و دکتر آقامحمدی از مجمع تشخیص مصلحت نظام همراه با معاونان و کارشناسان وزارت صنعت حضور داشتند.
به گفته وی، در این جلسه دوباره همان مسائلی که در حدود ۱۰ جلسه قبلی بین تشکل های یاد شده در این زمینه مطرح شده بود، عنوان شد که گلایه دکتر اسماعیلی و دکتر آقامحمدی در به نتیجه نرسیدن گفت وگوها را به همراه داشت.
این مقام صنفی بیان داشت: از آنجایی که فولادی ها موضوع سرمایه گذاری را مطرح و می خواهند به نسبت سرمایه گذاری سود را در زنجیره تقسیم کنند، اما ما معدنی ها با اعداد و ارقام، قیمت های جهانی، قیمت های نهاده ها و غیره سر و کار داریم، در اصول اولیه بین تشکل ها اختلاف وجود دارد.
وی بیان داشت: در نتیجه مقرر شد تا مجددا کمیته ای کوچکتر اما کاملا تخصصی تشکیل شود تا طی یکی دو جلسه به نتیجه برسد.
اکبریان گفت: هنوز اعضای این کمیته مشخص نیستند و شاید دکتر اسماعیلی معاونت معدنی وزارتخانه زحمت معرفی اعضا را تقبل کنند.
وی خاطرنشان کرد: طی بیش از ۱۰ جلسه گذشته همه صحبت ها و نظرات بین تشکل های یاد شده مطرح شده و اکنون وقت جمع بندی است.
رییس انجمن سنگ آهن ایران تاکید کرد: نظر ما بر این است که مبنای همه چیز باید کارشناسی باشد و بعد از آن روی اعداد کارشناسی شده (که معمولا در محدوده و بازه ای مشخص تعریف می شوند) می توان مانور داد و به نتیجه رسید.
وی ادامه داد: شاید چهارشنبه هفته جاری و شاید شنبه هفته آینده در این زمینه تصمیم گیری نهایی اتخاذ شود.
** راهکارهای پیشتر ارائه شده
پیش از این اکبریان در گفت وگو با معدن ۲۴ به ۲ راهکار پیشنهادی تشکل های یاد شده برای رفع این مشکل اشاره کرده و گفته بود: طی نامه ای رسمی به وزارت صمت، پیشنهاد رهاسازی کامل قیمت ها ارائه شد، به این معنی که همه زنجیره فولاد از جمله سنگ آهن، گندله، آهن اسفنجی و غیره تا شمش، بر مبنای قیمت های فوب و بین المللی قیمتگذاری شوند.
رییس انجمن سنگ آهن ایران افزود: در این صورت حوادث و همچنین سلایق مسوولان تاثیری در موازنه قیمت ها نخواهد داشت.
وی توضیح داد: البته این بدان معنی نیست که بطور مثال سنگ آهن را به قیمت جهانی به کنسانتره ساز بفروشیم، بلکه قرار است شاخص قیمت های جهانی باشد، قیمت ها بر مبنای دلار محاسبه شود اما حدود ۱۰ درصد تخفیف برای بازار داخل در نظر گرفته شود.
اکبریان در تشریح راهکار دوم، گفت: اگر دولت همچنان اصرار بر فروش محصولات بر مبنای نرخ شمش داخلی فولاد داشت، آنگاه درصد قیمت های محصولات از شمش فولاد باید بالاتر از میزان فعلی باشد؛ به طور نمونه در شاخص های جهانی قیمت کنسانتره ۲۴ درصد شمش فولاد است، نه همانند کشورمان که ۱۲ تا ۱۶ درصد از شمش فولاد محاسبه می شود.
وی اظهار داشت: به عنوان نمونه پیشنهاد ما برای قیمت کنسانتره، ۲۱ درصد قیمت شمش فولاد با نرخ فوب بین المللی و دلار سنایی است، نه قیمتی که دستوری تعیین شده باشد.
رییس انجمن سنگ آهن ایران خاطرنشان کرد: در این صورت با افزایش یا کاهش نرخ دلار یا قیمت های فولاد در سطح جهان، قیمت تولیدات داخلی نوسان خواهد داشت و حتی با برداشته شدن تحریم ها، از بین رفتن کرونا یا باز شدن مسیرهای صادرات و واردات، قیمت های ما در قبال قیمت های جهانی به صورت عجیب و غریب نخواهد بود.
وی ادامه داد: هر چند هر دو پیشنهاد را به وزارت صمت ارائه کرده ایم، اما نظر و تاکید اصلی ما بر پیشنهاد نخست است.