ششمین هفته متوالی صعود بورس تهران با رشد ۸.۷درصدی شاخص کل همراه شد و به این ترتیب نماگر اصلی بازار سهام از محدوده یک میلیون و ۷۰۰هزار واحدی نیز عبور کرد. در این هفته همچنان بزرگان بازار در رشد قیمت پیشتاز بودند. هر چند به علت نوسان مثبت بیش از ۲۰درصدی و ۵۰درصدی با غیبت تعداد زیادی از نمادهای روبرو بودیم ولی در نهایت گروههای کالامحور بازار با تداوم روند صعودی خود ، در هفته منتهی به ۱۸تیرماه نیز عملکردی درخشان را بر جای گذاشتند. در این میان شاخص گروه معدنی توانست به رشد ۷درصدی دست یابد، ولی صعود فلزی ها به مراتب سنگین تر بود. به طوریکه رشد ۱۱.۴درصدی شاخص گروه فلزی فعال در بورس سبب شد تا این صنعت از نماگر اصلی بازار نیز سبقت گیرد.
توقف گسترده معدنی ها
شاخص گروه معدنی فعال در بورس در حالی هفته گذشته را با رشد حدود ۷ درصدی سپری کرد که در این هفته تعداد زیادی از نمادها با توقف مواجه شدند. به طوریکه از ۱۰ نماد معامله شده در این گروه، ۴نماد بسته شدند. در این میان سرمایه گذاری صدرتامین و توسعه معدنی و صنعتی صبانور به علت نوسان مثبت بیش از ۵۰درصدی متوقف شدند. هر چند «کنور» در انتظار برگزاری کنفرانس اطلاع رسانی برای بازگشایی به سر می برد که «تاصیکو» اطلاعات مورد نظر را بر سامانه کدال منتشر کرد و به احتمال زیاد در روز شنبه بازگشایی می شود.
در این گزارش سرمایه گذاری صدرتامین از عرضه اولیه سهام یکی از شرکتهای زیرمجموعه خود یعنی زغال سنگ پرورده طبس خبر داده و سود خالص این شرکت در سال جاری را ۲۰۳میلیارد تومان عنوان کرده است. طبق گفته های مدیرعامل «تاصیکو»، این عرضه به زودی صورت خواهد گرفت.
توقف «ومعادن» به دو علت
توسعه معادن و فلزات نیز دیگر نماد این گروه بود که از یکسو به دلیل برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه و از سوی دیگر به علت نوسان مثبت ۵۰درصدی قیمت متوقف شد؛ هر چند «ومعادن» هنوز گزارش شفاف سازی به منظور کنفرانس اطلاع رسانی را منتشر نکرده، ولی در روز پنجشنبه ۱۹ تیرماه شاهد برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه بود. در این مجمع ضمن تصویب صورت های مالی سال ۹۸ شرکت، تقسیم سود نقدی ۶۰تومانی به ازای هر سهم تصویب شد.
همچنین در مجمع مزبور یونس الستی، مدیرعامل «ومعادن» ، مهمترین چشم انداز شرکت را تبدیل شدن به برترین شرکت سرمایه گذاری تخصصی معدن و صنایع معدنی در خاورمیانه و کشورهای مستقل مشترک المنافع (CIS) تا سال ۱۴۰۴ دانست. وی همچنین از جهش ۵۷۳ درصدی ارزش بازار سهام شرکت و بازدهی ۴۳۰ درصدی آن از فروردین ۹۸ تاکنون و ارتقای ۲۱ درصدی سرمایه شرکت در سال گذشته خبرداد. طی مدت یاد شده NAV شرکت نیز ۴۴۲ درصد رشد داشته است.
«کگل» ؛ آماده بازگشایی
گل گهر نیز در هفته گذشته تنها یک روز شاهد معامله سهام خود بود؛ در حالی هر سهم «کگل» در بازار روز شنبه با افت قیمت محدودی مواجه شد که در همان روز به علت برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه متوقف شد. مجمع مزبور در روز دوشنبه ۱۶تیرماه برگزار و با تقسیم سود ۹۰تومانی به ازای هر سهم همراه شد.
در این مجمع، جمشید ملارحمان مدیرعامل گلگهر با اشاره به نقش محوری این شرکت در زنجیره فولاد کشور افزود: از ۳ میلیارد تن ذخیره سنگ آهن کشور حدود ۳۰ درصد در منطقه گلگهر وجود دارد و این مهم نشان میدهد منطقه گلگهر به عنوان یکی از پتانسیلهای اصلی در حوزه تامین مواد اولیه فولاد کشور در راستای طرح جامع فولاد کشور میباشد.
وی با اعلام اینکه گلگهر جایگاه اول تولید کنسانتره و گندله را در کشور در سال ۹۸ به خود اختصاص داده، بیان کرد: منطقه گلگهر نقش ۴۳ درصدی در تامین مواد اولیه فولاد کشور داشته است. در زمینه رشد تولید کنسانتره بیش از ۱۶ میلیون تن تولید داشتهایم که حدود ۳ درصد بالاتر از تولید سال ۱۳۹۷ بوده است. در زمینه رشد تولید گندله نیز بیش از ۱۲ میلیون تن تولید داشتهایم که حدود ۴ درصد بالاتر از تولید سال ۱۳۹۷ بوده است.
به گفته مدیرعامل «کگل»، در سال جاری بیش از ۱۶ هزار میلیارد تومان طرح توسعه جدید در شرکت به بهرهبرداری خواهد رسید. همچنین هدف گذاری بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومانی برای طرحهای توسعه جدید صورت گرفته است.
نگاهی به برترین نمادهای معدنی
بررسی عملکرد دیگر نمادهای معدنی در هفته گذشته نشان می دهد که شرکت باما در صدر بیشترین بازدهی کسب شده در هفته قرار داشت. بر این اساس «کاما» حدود ۱۹درصد سود نصیب سهامداران کرد.
توسعه معادن روی ایران نیز دیگر نماد مثبت این گروه بود که توانست سودی بالغ بر ۱۶.۴درصد را به نمایش گذارد. ثبت بازدهی ۱۲.۵ درصدی در کارنامه تامین مواد اولیه فولاد صبانور و بازدهی حدود ۱۱درصدی در هر کدام از دو نماد چادرملو و معدنی دماوند سبب شد تا این نمادها نیز در فهرست برترین ها قرار گیرند.
این در حالی است که معادن منگنز ایران کاهش قیمت ۵.۴درصدی را تجربه کرد و ضعیف ترین عملکرد را در میان دیگر نمادها به نمایش گذاشت.
عملکرد گروه معدنی فعال در بورس
رسی کارنامه هفتگی فلزی ها
همانطور که عنوان شد شاخص گروه فلزی فعال در بوس ، با رشد ۱۱.۴درصدی در هفته گذشته نه تنها توانست عملکرد مناسبی از خود بر جای گذارد، بلکه از شاخص کل بورس نیز سبقت گرفت. در این میان از ۲۲نماد فعال در گروه، ۶ نماد با افت قیمت همراه شدند. در این میان فولاد خراسان بعد از برگزاری مجمع و تعدیل قیمت به علت پرداخت سود نقدی بازگشایی شد. مجمع عمومی عادی سالانه «فخاس» برای سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ماه ۱۳۹۸ در روز شنبه ۱۴تیرماه برگزار شد. در این جلسه کسری غفوری، مدیرعامل فولاد خراسان تولید ۲میلیون تن گندله ، ۱.۶میلیون تن آهن اسفنجی، تولید ۱.۳ میلیون تن فولاد خام، ۶۲۰ هزار تن انواع محصولات نهایی با کیفیت مطلوب و مطابق با استانداردهای ملی را به عنوان اهداف اصلی تولیدی شرکت در سال جاری برشمرد.
در این مجمع ضمن تقسیم سود ۲۰ تومانی به ازای هر سهم ، افزایش سرمایه شرکت از ۹۰۰میلیارد تومان بخ یک هزار و ۳۵۰میلیارد تومان از محل مطالبات و آورده نقدی سهامداران طی دو مرحله مصوب و مقرر شد که این افزایش صرف تامین وجوه مورد نیاز برای مشارکت در افزایش سرمایه «شرکت تهیه و تولید مواد معدنی شرق فولاد خراسان» و تکمیل پروژه انباشت و برداشت واحد گندله سازی گردد.
هفته ۲۰درصدی «فولاد»
در هفته مورد گزارش بیشترین بازدهی به نماد فولاد مبارکه تعلق گرفت. این نماد موفق شد بیش از ۲۰درصد بازدهی نصیب سرمایه گذاران خود کند. «فولاد» در حالی روز دوشنبه ۱۶تیرماه به علت نوسان مثبت قیمتی بیش از ۲۰درصدی هر سهم متوقف شد که در همان روز بعد از وقفه ۶۰دقیقه ای بازگشایی شد.
در میان اخبار مهم مرتبط به این نماد، عرضه موفق دور دوم اوراق سلف «فولاد» قرار داشت؛ انتشار مرحله دوم اوراق سلف موازی استاندارد ورق گرم نوردیده فولاد مبارکه اصفهان در نماد «عفولاد ۳» روز شنبه ۱۴تیرماه امروز در بورس کالا و با همکاری تامین سرمایه بانک ملت صورت گرفت و کل اوراق مزبور به حجم ۱۳میلیون و ۴۹۳ هزار و ۶۳۷ قرارداد خریداری شد.
این عرضه موفق در حالی با قیمت هر ورقه ۷۴۱ هزار و ۹۰ ریال آغاز شد که در نهایت هر برگه مزبور در قیمت پایانی ۷۵۸هزار و ۱۴۴ریال معامله شد. این دادوستدها در قیمت بالاتر سبب شد تا در نهایت کمی بیش از یک هزار و ۲۳میلیارد تومان تامین مالی برای فولاد مبارکه اصفهان از این محل صورت گیرد.
البته هفته گذشته عظیمیان، مدیرعامل «فولاد» با تأکید بر اینکه ظرفیت سنگان باید هرچه سریعتر به بیش از ۵ میلیون تن برسد گفت: با توجه به مواردی که در حوزۀ مواد معدنی مطرح است، بهرهبرداری حداکثری از فاز اول و رسیدن به ظرفیت اسمی آن و تکمیل فاز دوم این پروژه برای تأمین خوراک شرکت و ثبات تولید بسیار مهم است.
«فولاژ» به مجمع می رود
فولاد آلیاژی ایران نیز در حالی توانست سودی بالغ بر ۱۵.۳ درصد را در مقیاس هفتگی به نمایش گذارد که این عملکرد سبب شد تا بازدهی این نماد از ابتدای سال جاری تا کنون به ۲۰۹درصد رسید. این در حالی است که «فولاژ» از برگزاری مجمع عموی عادی سالانه خود در تاریخ ۲۹تیرماه خبر داده است. این مجمع در شهر یزد برگزار خواهد شد.
عملکرد گروه فلزات اساسی فعال در بورس
نویسنده: هدیه لطفی