حمایت حقوقی ها از «فولاد» و «فملی» شدت گرفت
به گزارش سایت تحلیلی خبری معدن ۲۴، هر چند انتظار می رفت امروز دوشنبه معاملات بورس تهران در مسیری مثبت دنبال شود، اما همچنان شاهد ریزش شاخص کل بودیم. امری که در نهایت کاهش بیش از ۳۷هزار واحدی نماگر اصلی بازار را به دنبال داشت. در این راستا انتظار برای بازگشت نمادهای فلزی به مدار مثبت نیز بی نتیجه ماند؛ در حالی فعالان بازار سرمایه پیش بینی کرده بودند که با فروکش شدن اخبار پیرامون قیمت گذاری دستوری فولاد، این نمادها امروز در شرایط متعادل و مثبت معامله شوند، اما این امر برآورده نشد و ریزش قیمتی در آنها به ویژه در لیدرهای گروه از همان دقایق آغازین معاملات شکل گرفت. در نهایت نیز تشکیل صف فروش سنگین را بع دنبال داشت.
به این ترتیب معاملات امروز با کاهش قیمت بیشتر نمادها به خصوص لیدرهای فلزی و معدنی به پایان رسید. این کاهش قیمتی سبب شد تا حمایت حقوقی ها از این نمادها شدیدتر شود و با حجم به مراتب بالاتری نسبت به روزهای قبل ، دنبال شود. به طوریکه از خالص خرید بیش از ۱.۵ هزار میلیارد تومانی سهامداران عمده در معاملات امروز، حدود ۶۵۰ میلیارد تومان به خالص خرید حقوقی ها در نمادهای فلزی تعلق داشت. در این میان انتقال ۳۲۴ میلیارد تومان نقدینگی در مسیر پرتفوی سهامداران حقیقی به حقوقی در نماد فولاد مبارکه و ۲۳۷ میلیارد تومان نیز به جابجایی نقدینگی در مسیر پرتفوی معامله گران حقیقی به حقوقی در نماد ملی مس ایران اختصاص یافت.
بررسی جزئیات معاملات این گروه نیز نشان از صدرنشینی معاملات فلزات اساسی در میان ۳۹ صنعت بورسی دیگر دارد. به طوریکه در مجموع این گروه حدود ۸۳۰ میلیون سهم دادوستد شد و ارزش کل مبادلات به یک هزار و ۴۳۰ میلیارد تومان رسید. در این میان ۶۰۷میلیارد تومان به معاملات «فولاد» تعلق داشت و ارزش خرید و فروش سهام «فملی» نیز به حدود ۵۴۰میلیارد تومان رسید.
در میان نمادهای معدنی نیز بیشترین معاملات به دو لیدر گروه یعنی چادرملو و گل گهر اختصاص داشت. در این میان خرید و فروش ۳۹میلیارد تومانی در کارنامه «کچاد» و ۳۲میلیارد تومانی در کارنامه «کگل» ثبت شد. همچنین در این گروه نماد معدنی دماوند با رشد قیمت ۴درصدی هر سهم، به عنوان تنها نماد مثبت شناخته شد.
قیمت گذاری دستوری فولاد به کجا رسید؟
در راستای قیمت گذاری دستوری محصولات فولادی نیز همچنان بحث های زیادی مطرح است؛ در حالی معاون قضایی دادستان کل با ورود به بحث قیمتگذاری فولاد برای دومین بار به وزیر صنعت هشدار داد و خواستار حضور قاطعانه این وزارتخانه در عرضه و توزیع عادلانه فولاد در بورس کالا شد که دراین میان عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اعلام منتفی شدن قیمت گذارى دستورى ،گفت: مقرر شده همه فولاد تولیدی شرکت ها در بورس کالا عرضه و قیمت ها براساس عرضه و تقاضاى بازار کشف شود. جبار کوچکى زاده با اعلام اینکه بورس کالا تنها مسیر شفاف برای عرضه فولاد بوده و قرار است بازار فولاد برای شفاف سازی و کشف قیمت عادلانه به کلى در بورس عرضه شود ، گفت : قیمت گذارى دستورى فولاد منتفى و مقرر شد با عرضه همه فولاد کشور در بورس کالا، قیمت ها براساس عرضه و تقاضاى بازار کشف شود.
این در حالی است که عضو هیات مدیره کانون کارگزاران از تصمیم برخی به استفاده از روش جدید در قیمت گذاری فولاد خبر داد که خطرناک تر از روش قبلی بوده و منجر به ضرر و زیان بیشتر شرکتها خواهد شد ؛ میثم باقری کوپایی درباره غائله اخیر وزارت صنعت مبنی بر تعیین سقف و کف برای محصولات فولادی به «بورس پرس» گفت : متاسفانه علیرغم مخالفت کارشناسان اقتصادی و مالی با قیمت گذاری دستوری فولاد، همچنان پیگیری از ناحیه کسانی که دیدگاه غیراقتصادی دارند، صورت می پذیرد. روشی که توسط این افراد مطرح شده این است که قیمت های پایه ، کاهش خواهند یافت و سقف قیمتی هم وجود ندارد اما با زیرکی خاصی در حالی که توجه اهالی بازار سرمایه به سقف قیمتی معطوف است، قصد دارند از طریق حذف قیمت های رقابتی در بورس کالا ، قیمت دستوری را با روش دیگری جایگزین کنند .
وی افزود: در روش جدید ، سقف قیمتی در بورس کالا وجود ندارد اما هنگام تایید قیمت ها، ارقام بالاتر از فوب حذف شده و نرخ های پایین تر ( از نظر این افراد) نیز احتمالا حذف خواهند شد . این بدان معنا است که قیمت ها در یک بازه مورد تایید قرار خواهند گرفت.
اهمیت صادرات محصولات فولادی
همچنین امروز رئیس هیات عامل ایمیدرو از اهمیت صادرات محصولات فولادی به جای شمش فولاد خبر داد؛ خداداد غریبپور رئیس هیأت عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) به عنوان نماینده دولت و وزارت صنعت در جلسه علنی امروز (دوشنبه، ۵ آبان ماه) مجلس شورای اسلامی گفت: پیشبینی ما برای رسیدن به افق ۱۴۰۴، ۵ میلیارد یورو سرمایهگذاری برای فولاد و ۲ میلیارد یورو برای زیر بناهاست که تلاش ما در وزارتخانه این است که این منابع را در زمینه در این بخش ایجاد کنیم.
افزایش تولید محصولات فلزی در نیمه نخست سال
از سوی دیگر آمار وزارت صنعت از افزایش تولید محصولات صنعت فلزات اساسی در نیمه نخست سال جاری حکایت دارد؛ طبق آمار وزارت صنعت در نیمه نخست سال، تولید محصولات فلزات اساسی نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد کرده اما تولید کنسانتره زغالسنگ کاهش یافته است.
طبق این گزارش طی شش ماه اول سال جاری از ۱۰ محصول منتخب معدنی، میزان تولید فولاد و محصولات فولادی، کاتد مس، شمش آلومینیوم و آلومینا نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد داشته اما کنسانتره زغالسنگ با کاهش تولید مواجه شده است. در این راستا شمش آلومینیوم با رشد ۵۳.۲ درصدی معادل ۱۹۶.۲ هزار تن بیشترین درصد رشد را داشته است. در همین راستا میزان تولید محصولات فولادی و فولاد نیز ۱۱.۶ و ۱۳.۹ میلیون تن بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشد ۱۰ و ۹ درصدی داشتهاند.
«فخوز» چه برنامه ای دارد؟
در حالی فولاد خوزستان در معاملات امروز شاهد رشد قیمتی هر سهم بود و ۷۰ واحد تاثیر مثبت نیز بر شاخص کل بورس ایجاد کرد بود که مدیرعامل شرکت از برنامه های توسعه ای خبر داد. مدیرعامل فولاد خوزستان با اشاره به سیاستهای جدید وزارت صنعت از حذف دلالان و واسطهها با هدف تولید محصول نهایی با قیمت مناسب سخن گفت؛ علی محمدی با اشاره به اثر یکپارچهسازی قیمتگذاری در تولید معادن، شمش و محصولات نوردی بر آرامش بازار گفت: تکمیل زنجیره ارزش و تحول در تولید محصولات خاص با تمرکز بر طرحهای توسعه و برنامه سالانه تولید ۳.۸ میلیون تن شمش فولاد از جمله برنامه های سال جاری است که همانند سالهای گذشته ، اولویت تامین نیاز داخل و در نهایت اختصاص مابقی تولیدات به صادرات است.
به این ترتیب انتشار عملکرد دوره یک ماهه فولاد خوزستان بر سایت اطلاع رسانی کدال نیز نشان می دهد که «فخوز» در مهر ماه بالغ بر ۳.۸ هزار میلیارد تومان درآمد داشته است. همچنین «فخوز» در عملکرد ۷ ماهه نخست سال جاری بالغ بر ۱۵ هزار میلیارد تومان درآمد شناسایی کرده که نسبت به دوره مشابه قبل با رشد ۷۰ درصدی روبرو شده است.
نویسنده :هدیه لطفی