پیشنهادات کمیسیون معادن اتاق به طرح توسعه پایدار زنجیره فولاد مجلس
«بهرام شکوری» رئیس کمیسیون معادن اتاق ایران به بیان نقطه نظرات و پیشنهادات اعضای این کمیسیون درخصوص طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد کمیسیون صنایع و معادن مجلس شروای اسلامی پرداخت.
«بهرام شکوری» امروز (یکشنبه) در گفت وگو با خبرنگار سایت خبری- تحلیلی معدن۲۴ درخصوص نظرات اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد، افزود: هرچند طرحی که در ابتدا از سوی این کمیسیون آماده شده بود، کار کارشناسی در آن انجام شده بود، اما در جلسه کمیسیون داستان متفاوتی را شاهد بودیم و به همین دلیل دکتر اکبری، رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس طرح را برای اعلام نظر به اتاق فرستاد.
به گفته وی، در نهایت مقرر شد نقطه نظرات کمیسیون معادن اتاق ایران اخذ شده و برای دکتر اکبری فرستاده شود.
شکوری ادامه داد: نظر اعضای کمیسیون معادن اتاق بر ابزار «تعرفه» به عنوان کنترل کننده محصولات در کشور است، یعنی با استفاده از این ابزار اگر محصول، مازاد تولید داشت باید صادر شود و اگر در داخل نیاز وجود دارد، قیمت محصول را کنترل می کند، اما این تفکر در دولت و مجلس مورد پذیرش نیست.
وی گفت: دولت و مجلس با پیش کشیدن مسائلی همچون مشکلات ارزی، تحریم ها و غیره، با مکانیسیم تعرفه موافق نیستند، در حالی که تعرفه در همه جای جهان چنین کارکردی دارد.
رئیس کمیسیون معادن اتاق ایران بیان داشت: نخستین توصیه این کمیسیون به مجلس، پذیرفتن تعرفه به عنوان یک ابزار دولتی برای کنترل بازار است.
وی با انتقاد از دیدگاه دیگر مجلسی ها در الزام تولیدکنندگان زنجیره فولاد به عرضه محصولات خود در بورس، تاکید کرد: پیشنهاد ما این است که هر کس که به دنبال صادرات است، باید محصول خود را در بورس عرضه کند.
شکوری معتقد است که بورس به مثابه یک شرکت خصوصی است که فولادی ها نیز سهامداران آن هستند و گفت: بنابراین هر کس که می خواهد محصول خود را در داخل بفروشد، با رصد کمیته فولاد می تواند به صورت مچینگ و غیره در بازار داخل عرضه کند، اما از آن طرف هر کس که خواست محصولش را صادر کند، ابتدا به بورس بیاورد و اگر تقاضایی وجود نداشت، به صادرات آن مبادرت کند.
وی اضافه کرد: نمایندگان کمیسیون صنایع و معادن مجلس در این طرح خواستار اخذ عوارض صادراتی و برداشته شدن مالیات های صادراتی برای محصولات زنجیره فولاد شدند، اما ما مخالف آن هستیم.
این مقام مسوول توضیح داد: ما می گوییم یک تولیدکننده سنگ آهن در ابتدای زنجیره همانند تولیدکننده میلگرد در انتهای زنجیره به تولید و اشتغالزایی می پردازد، بنابراین پیشنهاد کردیم مازاد محصولات بدون اخذ عوارض صادر گردد و صادرکنندگان همه مشوق های صادراتی را نیز دریافت کنند.
وی تاکید کرد: اگر دولت و حاکمیت به این نتیجه رسیده که سنگ آهن، کنسانتره و غیره نباید صادر شود، نباید اجازه تولید بیشتر بدهد.
شکوری، از حذف یارانه های انرژی تولیدکنندگان به عنوان پیشنهاد دیگر کمیسیون معادن اتاق یاد کرد و گفت: برخی صنایع از رانت های بالایی در یارانه های انرژی برخوردار می شوند و این ظلم به سایر صنایع است.
وی اظهار داشت: پیشنهاد ما حذف یارانه های انرژی و در عوض، دریافت امتیازات دیگر است.
رئیس کمیسیون معادن اتاق ایران توضیح داد: تولیدکنندگان ایرانی به دلیل مشکلات موجود، هزینه های بیشتری در مقایسه با سایر شرکت های خارجی پرداخت می کنند و قدرت رقابت شان در بازارهای جهانی کاهش یافته است.
وی گفت: به طور مثال، تولیدکننده ایرانی باید با تسهیلات با نرخ سود ۲۸ درصد به تولید بپردازد، اما این رقم در سایر کشورها حداکثر ۵ تا ۶ درصد است، در جهان روابط بانکی برقرار بوده و ال.سی برای تولیدکنندگان باز می شود، اما تولیدکننده ایرانی این امکان را نداشته و باید به صورت نقدی خرید کند.
شکوری ادامه داد: تحریم ها سبب شده تا در سال های گذشته تولیدکنندگان ایرانی مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز خود را با واسطه کشورهای ثالث و با هزینه های بالاتر وارد کنند، اما شرکت های رقیب خارجی از بنادر بطور مستقیم برای مصرف کنندگان نهایی خود حمل می کنند، بنابراین هزینه های صادرات و واردات شرکت های ایرانی به مراتب بالاتر است.
وی اظهار داشت: دولت در سال های گذشته سرمایه گذاری کافی در زیرساخت ها نکرده، به عنوان مثال کشتی های با ظرفیت بیش از ۸۰۰ هزار تن نمی توانند در بنادر ایرانی پهلو بگیرند و همین مساله کرایه حمل شرکت ها را بالاتر کرده است، همچنین به طور مشابه ظرفیت سازی لازم در راه آهن انجام نشده است.
رئیس کمیسیون معادن اتاق ایران تاکید کرد: حاکمیت باید در همه موارد یاد شده پاسخگو باشد و باید بتواند شرکت های ایرانی را با رقبای مشابه خود هموزن سازد.
وی از تاکید کمیسیون صنایع و معادن مجلس برای حضور رئیس اتاق بازرگانی در جلسات فیمابین خبر داد، اما گفت: نظر ما این است که رئیس اتاق نمی تواند در همه جلسات حضور یابد، بنابراین رئیس اتاق یا در مواردی نماینده تام الاختیار وی می توانند حاضر شود.
شکوری همچنین یادآور شد: یکی دیگر از انتظارت ما، حضور انجمن های صنفی در جلسات کمیته رصد بازار فولاد همراه با حق رای است.
وی خاطرنشان کرد: این آرا و نظرات پس از جمع بندی نهایی به صورت مکتوب برای کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی ارسال خواهد شد.