حال خوش بازارهای جهانی؛ نوید برای رشد نمادهای کامودیتی محور بورسی /سبزپوشی فلزی و معدنی ها در نخستین روز هفته/ شیوه نامه جدید تنظیم بازار فولاد به کجا رسید؟
به گزارش سایت خبری-تحلیلی معدن ۲۴، بورس تهران با رشد بیش از ۲۳ هزار و ۵۰۰ واحدی شاخص کل در جریان معاملات امروز شنبه، با شرایط متعادلی از ریسک سیاسی ترور دانشمند هسته ای عبور کرد که در این صعود نمادهای فلزی و معدنی فعال در بازار سهام با سبزپوشی خود، نماگر اصلی بازار را همراهی کردند.
در حالی هفته گذشته جدال سیاستگذاران بر سر «شیوه نامه جدید تنظیم بازار فولاد» از مهمترین و تاثیرگذارترین موارد بر بازار بود و نمادهای فولادی فعال در بورس، نوسان منفی قیمتی قابل توجهی از این موضوع پذیرفتند که این امر در جریان معاملات امروز کمرنگ تر از روزهای قبل دنبال شد. بررسی ها نشان می دهد که هر چند همچنان ابلاغ نهایی جهت اجرایی شدن این دستورالعمل صورت نگرفته، اما در این میان شاهد کاهش اثر منفی این موضوع بر بازار سهام و نمادهای مرتبط بودیم. به طوریکه نمادهای بزرگ فولادی با افزایش تقاضا در بازار امروز روبرو شدند. در این راستا فولاد مبارکه معاملات امروز را با رشد در سقف قیمت روزانه سپری کرد و صف خرید بیش از ۶میلیون سهمی را نیز یدک کشید. ملی مس ایران نیز معاملات پرحجمی را در این بازار تجربه کرد. ولی «فملی» علیرغم رشد قیمت جهانی مس و صعود بیش از ۷۵۰۰ دلاری این کالا در بازارهای بین المللی، به نوسان بیش از ۲ درصدی بسنده کرد. البته در این میان نباید تاثیر توقف نماد «فملی» به منظور برگزاری مجمع جهت تصمیمگیری برای افزایش سرمایه را نادیده گرفت. امری که بسیاری از سهامداران را به عرضه واداشت و مانع از رشد بیشتر قیمت سهم شد. در نهایت شاخص گروه فلزات اساسی با رشد ۳درصدی در بازار امروز به کار خود پایان داد. در میان معاملات این گروه نیز در مجموع خرید و فروش حدود یک هزار و ۷۰۰میلیارد تومانی ثبت شد که در این راستا ۱۳۰۰میلیارد تومان از این رقم به ارزش معاملات دو نماد «فولاد» و «فملی» تعلق داشت.
در گروه معدنی نیز وضعیت مشابهی حاکم بود. هر چند آهنگ رشد شاخص این گروه با سرعت کمتری دنبال شد ولی در نهایت نماگر این صنعت با حدود یک درصد رشد همراه شد. در این میان دو نماد چادرملو و توسعه معادن و فلزات با کاهش قیمت روبرو شدند و مابقی نمادهای گروه رشد قیمتی را تجربه کردند. البته کاهش نرخ سهام دو نماد مزبور نیز چندان قابل توجه نبود. به طوریکه «کچاد» با ۰.۲ درصد کاهش قیمت و «ومعادن» نیز با افت قیمت یک درصدی مواجه شدند.
بوی بهبود ز اوضاع جهان می آید
بررسی وضعیت بازارهای جهانی نشان از شرایط مساعد و مثبت دارد. در این میان خوش بینی به پایان بحران کرونا پس از به کارگیری واکسن بیشترین نقش را در رشد قیمت در بازارهای کالای جهانی دارد. به طوریکه در بازارهای کالایی علاوه بر رشد قیمت نفت، شاهد افزایش نرخ محصولات فلزی، معدنی و پتروشیمی بودیم. در این راستا مس با رشد قابل توجه در معاملات پایان هفته از مرز ۷۵۰۰ دلار عبور کرد. آلومینیوم و روی نیز با رشد بیش از یک درصد به تعطیلات پایان هفته رفتند.
در همین راستا جمعه طلایی در قیمت سنگ آهن و فولاد در چین را شاهد بودیم. به گزارش معدن ۲۴، قیمت سنگ آهن ۶۲ درصد در چین در روزجمعه با ۱دلار افزایش با ۱۳۱.۰۵ دلار معامله شد.سنگ آهن عیار ۶۵ درصد نیز با ۰.۷۵دلار افزایش به قیمت ۱۴۲.۸۰دلار معامله شد.
از سوی دیگر افزایش مجدد نرخ اسلب و بیلت صادراتی ایران نیز شکل گرفت؛ در این راستا سایت معدن۲۴ عنوان کرد: «قیمت های اسلب و بیلت صادراتی ایران طی هفته منتهی به ۲۵ نوامبر با رشد مجدد همراه بودند که البته انتظارات برای عقد قراردادهای مجدد معاملاتی نیز وجود دارد. مطابق ارزیابی های به عمل آمده بهای هر تن بیلت صادراتی ایران طی هفته گذشته معادل ۴۴۰ تا ۴۴۵ دلار در تن برآورد شد که نسبت به هفته قبل از آن که ۴۳۰ تا ۴۳۸ دلار بوده، رشد قابل توجهی داشته است.»
البته علاوه بر رشد قیمت اسلب و بیلت صادراتی ایران، بازار مناطق مختلف دنیا هم با افزایش نسبی همراه بوده است. به طوریکه نرخ هر تن بیلت صادراتی سی آی اس با صعودی چشمگیر۷ درصد افزایش داشته و به ۴۸۰ دلار رسیده است. در این راستا بیلت صادراتی ترکیه افزایشی ۷ درصدی، بیلت وارداتی ترکیه حدود ۵.۵ درصد رشد قیمتی در هر تن، بیلت وارداتی جنوب شرق آسیا رشد ۳.۱ درصدی و بیلت وارداتی مصر نیز رشد ۵.۳ درصدی قیمت در هر تن را تجربه کردند.
به این ترتیب با چنین رشد قیمتی در بازارهای کالای جهانی، صعود قابل توجه در بازارهای داخلی و تداوم رشد قیمتی سهام مرتبط با این صنایع، دور از انتظار نیست.
مذاکره بیشتر برای جلب نظر مساعد فولادی ها
موضوع شیوه نامه ساماندهی زنجیره فولاد این روزها از موارد مهم و مورد توجه اهالی بازار سرمایه است. پیگیری های صورت گرفته در این زمینه نشان از آن دارد که هنوز هیچ ابلاغیه لازم الاجرایی در این رابطه به بورس کالا ارائه نشده است.
در پی اعتراضات انجمن فولاد، فعالان بازار سرمایه و نمایندگان مجلس به شیوه نامه جدید دولت برای تنظیم بازار فولاد ، محمد نهاوندیان عصر روز چهارشنبه ۵ آذرماه با حضور معاونین وزارت صنعت ، نائب رئیس اتاق بازرگانی ، مدیران عامل بورس کالا و فولاد مبارکه و فولاد خوزستان و سپید فراب کویر ، روسای انجمن فولاد و نوردکاران فولادی و همچنین رئیس سازمان بورس برگزار کرد.
در این جلسه اجرای شیوه نامه جدید دولت برای تنظیم بازار فولاد با اعمال اصلاحاتی همراه شده است. به طوریکه برخی مواد ابتدایی ( تا ماده ۸ شیوه نامه) مورد اصلاح قرار گرفته است. حال قرار است مابقی موارد در جلسه آینده که به میزبانی محمد نهاوندیان، معاون اقتصادی رئیس جمهور تشکیل خواهد شد، بررسی شود. در نهایت نیز مقرر شد «شیوه نامه اصلاح شده» به مرحله اجرا درآید.
پذیره نویسی ۱.۲ هزار میلیاردی «کگل»
در میان اخبار مهم امروز نیز پذیره نویسی اوراق ۱.۲ هزار میلیارد تومانی گل گهر قرار داشت؛ بر این اساس سازمان بورس مجوز عرضه صکوک اجاره شرکت گل گهر به ارزش ۱.۲ هزار میلیارد تومان و با سود ۲۰ درصدی را با تکیه بر ماشین آلات و تجهیزات به مدت سه روز کاری از ۱۰ آذر صادر کرد. این اوراق ۴ ساله و با نرخ ۲۰ درصد است که اجاره بهای آن هر سه ماه یک بار از طریق شرکت سپرده گذاری مرکزی پرداخت می شود. این اوراق فاقد ضامن بانکی بوده و برای ضمانت پرداخت اجاره بها و اصل اوراق در سررسید، تعدادی از سهام شرکت سنگ آهن گهر زمین توسط گل گهر و تعدادی از سهام شرکت گل گهر توسط شرکت توسعه معادن و فلزات توثیق شده است.