ریزش دستوری یا دستوری برای ریزش!/افت مطلق در نمادهای فلزی و معدنی

0 646

 به گزارش سایت خبری-تحلیلی معدن ۲۴، اخبار سیاسی جمعه شب گذشته مبنی بر افزایش تحرکات نظامی آمریکا در منطقه و حاشیه های مربوط به دستورهای اعلام شده از یک سو و از سوی دیگر ادامه حواشی شیوه نامه زنجیره فولاد و بحث های مربوط به قیمت گذاری دستوری محصولات فولادی از مهمترین عواملی بود که سبب شد تا شاخص کل بورس تهران نخستین روز کاری هفته را با افت بیش از ۴۳هزار واحدی (معادل ۳.۱۳درصدی) آغاز کند. امری که در نهایت بازگشت نماگر اصلی بازار به یک میلیون و ۳۵۴هزار واحد را رقم زد. در این شرایط شاهد افت مطلق در بیشتر صنایع بورسی از جمله نمادهای گروه فلزی و معدنی بودیم. به طوریکه در پایان معاملات شاخص گروه معدنی با افت ۳.۴درصدی و شاخص گروه فلزات اساسی نیز با کاهش ۴.۳درصدی مواجه شدند.

در حالی خبرهای خوب پیرامون صنعت فولاد و شرکت های فلزی مخابره می شود، اما هر روز شاهد منفی شدن قیمت سهام این شرکت ها هستیم. به طوریکه در کنار رکوردزنی قیمت های جهانی و آمارهای مثبت از تولید داخلی و همچنین بهره برداری از طرح های توسعه ای صنعت، سهام شرکت های این گروه هر روز با کاهش قیمت مواجه می شوند. در این میان تنها دلیلی که برای شکل گیری چنین روندی می توان عنوان کرد، دخالت در این صنعت و همان قیمت گذاری دستوری است. امری که در این روزها گریبان صنعت فولاد و محصولات این گروه را گرفته و ممکن است در روزهای آتی به صنعت دیگری منتقل شود. در این راستا رئیس سازمان بورس نیز از این موضوع گله مند شده است. حسن قالیباف اصل با اشاره به نتیجه پیامدهای منفی قیمت‌گذاری دستوری از نهادهای بالا دستی درخواست کرد برای مقابله با چنین رخدادهایی در فرآیندهای بازار رقابتی دخالت نکنند.

وی در ادامه تأکید کرد: سازمان بورس در چارچوب مأموریت قانونی برای حمایت از سرمایه‌گذاران، موافق قیمت‌گذاری‌های دستوری نبوده و نیست و همواره کوشیده از طریق رفع موانع فعالیت اقتصادی شفاف و کارا از تضییع حقوق سهامداران جلوگیری کند. سازمان از این تلاش هیچ گاه دست نخواهد کشید و تمام توان را در راستای صرفه و صلاح سهامدارانی که اکنون از ۵۰ میلیون نفر گذشتند به کار خواهد گرفت.

در این میان وزیر صنعت، معدن و تجارت ضمن اعلام‌ این خبر که از هفته آینده، کمیته فولاد برای تعیین قیمت آن در بازار تشکیل خواهد شد، اجرای شیوه‌نامه عرضه محصولات فولادی را عاملی برای کاهش قیمت‌ها دانست.

علیرضا رزم حسینی در خصوص مزایا و‌ معایب اجرای شیوه نامه و همچنین تاثیر اجرای آن بر روند قیمت محصولات فولادی تولیدی در بازار های داخلی و خارجی پرداخت و با اشاره به بند ۸ این شیوه نامه تصریح کرد: با توجه به ماهیت سنتی بازار فولاد کشور امکان برقراری ساز و کار کاملا بورسی در عرضه محصولات فولادی بسیار دشوار است .

از سوی دیگر وزیر صمت از ابلاغیه مصوبه جدید برای آزادسازی معادن خبر داد؛ وی با بیان اینکه بیش از ۱۱ هزار معدن و پهنه معدنی غیر فعال در کشور وجود دارد که با اجرای مصوبه، آزاد خواهد شد، اضافه کرد: آزادسازی این معادن فرصت بسیار مناسبی برای اشتغال و سرمایه‌گذاری خواهد بود.

بررسی آماری نیز نشان می دهد که در هفته گذشته، ۱۰ شرکت بورسی فولادساز در مجموع حدود ۳۲۰ هزار تن انواع فولاد را در بورس کالا عرضه کردند. بیش از نیمی از این مقدار عرضه برای فولاد مبارکه اصفهان به عنوان بزرگ‌ترین شرکت فولادی کشور بود. در این میان با وجود این که برای اغلب مقاطع فولادی اندکی رقابت شکل گرفت و قیمت‌ معامله از قیمت پایه مقداری فاصله گرفت اما شیوه ‌نامه قیمت ‌گذاری فولاد منجر به فاصله زیاد بین قیمت‌های داخلی و جهانی شده است.

نگاهی دقیق تر به معاملات شنبه ۱۳دی

بررسی دقیق معاملات امروز همانطور که عنوان شد نشان از افت قیمت سهام در دو گروه فلزی و معدنی دارد. در این میان لیدرهای گروه ، کاهش قیمت بیشتری ار تجربه کردند. به طوریکه در محدوده حداکثر افت مجاز روزانه یعنی ۵درصد به کار خود پایان دادند. در همین راستا فولاد مبارکه و ملی مس ایران در مجموع حدود ۶۵۰۰واحد تاثیر منفی بر شاخص کل بورس بر جای گذاشتند.

در گروه فلزات اساسی بیش از ۴۳۲میلیون برگه اوراق بهادار به ارزش ۷۱۰میلیارد تومان معامله شده که ۲۳۰میلیارد تومان از این رقم به معاملات «فولاد» تعلق داشت. «فملی» نیز دادوستد ۱۳۵میلیارد تومانی را در این بازار تجربه کرد.

در میان نمادهای معدنی نیز بیشترین تاثیر منفی بر افت شاخص از دو نماد چادرملو و گل گهر شکل گرفت. به طوریکه هر کدام از این دو نماد بیش از هزار واحد در ریزش شاخص کل بورس نقش داشتند. در این گروه بیشترین معاملات را باما به خود اختصاص داد. به طوریکه ارزش خرید و فروش سهام «کاما» به ۱۷۳میلیارد تومان رسید.

 

ممکن است از اینها هم خوشتون بیاد
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.