قیمتگذاری دستوری فولاد؛ چالش ناتمام بورس
به گزارش سایت خبری-تحلیلی معدن ۲۴، قیمتگذاری دستوریفولاد در حالی به یک چالش ناتمام برای بورس تبدیل شده که فعالان بازار سرمایه آن را «ریسک وزیر» به عنوان تهدید جدیدبازار لقب داده اند. ریسکی که باعث شده به رغم شرایط مثبت در بازارهای کالای جهانی و انتظار برای رشد کالاهای مرتبط در بازار داخلی، شاهد ریزش مداوم نمادهای فولادی و در ادامه کاهش شاخص کل بورس باشیم. امری که نه تنها بازار سرمایه راتحت تاثیر قرار میدهد، بلکه در بحث اقتصاد کلان نیز تاثیرگذاراست. در این شرایط بورس تهران معاملات امروز چهارشنبه را با افت حدود ۴۰هزار واحدی سپری کرد و به این ترتیب بازدهی هفتگی را به منفی۶.۲ درصد رساند.
هر چند قیمتگذاری دستوری بارها در حوزههای مختلف ازکالاهای اساسی تا خودرو امتحان شده و هر بار نیز نتیجه مثبتو امیدبخشی نداشته، اما بازهم شاهد تکرار این روند در اقتصاد کشور هستیم. چالش ها و صحبت های پیرامون این موضوع در حالی ادامه دارد که یکی از نماینده های مجلس گفته است، ارجاع نامه معاون وزیر صمت به شورای عالی بورس، اقدام درستی بوده است. ناصر موسوی لارگانی، عضو هیات رئیسه مجلس عنوان کرد: قیمت محصولات در بورس کالا، دستوری نیست و قیمت هر محصول بر اساس روند عرضه و تقاضا مشخص می شود و با دستور نمی توان قیمت را مشخص کرد.
عضو شورای عالی بورس نیز با بیان اینکه تغییر مدیرعامل بورس کالا جزو اختیارات وزیر صنعت نیست، گفت: نباید از طریق بازی با قیمت ها به سرمایه گذاری مردم در بازار سرمایه خدشه وارد شود. ماشاالله عظیمی درباره تلاش وزیر صنعت برای تغییر مدیر عامل بورس کالا به تسنیم گفت: تغییر مدیرعامل بورس کالا جزو اختیارات وزیر صنعت نیست. وی یکی از اعضای شورای عالی بورس است که حتی بعد از انتصاب تا به حال در یک جلسه حضور نداشته است. بورس کالا دارای هیات مدیره، سهامدار و مجمع است و وزیر صنعت نیز عضو این بخش ها نیست به این ترتیب نمی تواند در این مساله دخالت کند.
در همین راستا جواد جهرمی معاون عملیات و نظارت بورس کالا با اعلام عدم پذیرش توزیع رانت در این بورس گفت: قیمت گذاری در حوزه اختیارات وزارت صنعت نیست و صحبت اخیر وی درباره قیمت گذاری فولاد اجرایی نمیشود.
از سوی دیگر دبیر انجمن فولاد درباره تعیین ضریب قیمت پایه فولاد در بورس کالا ضمن اعلام موضع چند مسئله اجرایی و عملیاتی مطرح کرد که باید به سرعت برای آن اتخاذ تصمیم شود.
رسول خلیفه سلطانی در ادامه افزود: با توجه به جلسات با معاون اقتصادی رئیس جمهور و وزیر صنعت، فولادسازان برای اجرای کامل شیوه نامه دولت به میدان آمده اند و قرار شده اصلاحاتی هم در این خصوص انجام گیرد و دستورالعمل اجرایی شیوه نامه هم تدوین و ابلاغ شود که انتظار داریم این اقدام مهم سرعت بیشتری بگیرد. امید می رود با افزایش هماهنگی ها و اجرای منسجمشیوه نامه و دستورالعمل اجرایی که تمرکز اصلی را بر عرضهحداکثری محصولات نهایی در بورس کالا و افزایش نظارت ها تا رسیدن محصولات فولادی به مصرف کنندگان نهایی گذاشته، فاصله کنونی بین قیمت بورس کالا و کف بازار که نصیب دلالان شده، کاهش یابد و منافع زنجیره فولاد به تولیدکنندگان واقعی و سهامداران و نهایتا مردم برسد.
این کشمکش این موارد ، دولت ترامپ نیز در واپسین روزهای خود باز هم تحریمهای گستردهای علیه صنعت فولاد ایران وضع کرد. دولت ترامپ در آخرین روزهای خود باز هم به سراغ تحریم صنعت فولاد ایران رفت و ۱۶ شرکت و یک فرد مرتبط با صنعت فولاد ایران را تحریم کرد.
نگاهی دقیق تر به چهارشنبه بازار بورس
همانطور که عنوان شد معاملات امروز با کاهش حدود ۳درصدی شاخص کل بورس همراه شد. امری که زیان ۶.۲درصدی را در کارنامه هفتگی این بازار ثبت کرد. در این شرایط دو شاخص گروه فلزی و معدنی نیز حدود ۴درصد کاهش را در مبادلات روز چهارشنبه تجربه کردند. افزون بر این تمامی نمادهای دو گروه با سرخپوشی و افت قیمت به کار خود پایان دادند.
در این بازار دو لیدر گروه فلزی یعنی فولاد مبارکه و ملی مس ایران بیشترین تاثیر را در ریزش شاخص کل بورس داشتند. در مجموع ۵۶۰۰واحد ریزش از سوی دو نماد مزبور شکل گرفت.همچنین «فولاد» با خرید و فروش بیش از ۲۲۵میلیارد تومانی ، بیشترین معاملات گروه را به خود اختصاص داد.
در میان نمادهای معدنی نیز حدود ۱۴۰۰واحد تاثیر منفی از سوی چادرملو و ۱۲۰۰واحد نیز از سوی گل گهر بر شاخص کل بورس ایجاد شد. نماد باما نیز همچنان صدرنشین معاملات گروه شد و خرید و فروش ۲۰۳میلیارد تومانی را در کارنامه خود ثبت کرد.