بازگشت تعادل به بورس؟ /سبزپوشی فلزی- معدنی ها بر موج تصمیمات شورای عالی بورس
به گزارش سایت خبری-تحلیلی معدن ۲۴، بورس تهران در حالی معاملات امروز را موجی از صعود و رشد شاخص ها آغاز کرد و این روند در پایان معاملات به افزایش بیش از ۳۵هزار واحدی (معادل ۳.۱درصدی) شاخص ختم شد که به نظر می رسد تصمیمات شب گذشته شورای عالی بورس، بیشترین نقش را در تشکیل چنین روندی داشت.
در جلسه شب گذشته شورای عالی بورس، چهارموضوع مهم به تصویب رسید. در این راستا محمدعلی دهقان دهنوی، ریییس جدید سازمان بورس با اشاره به اینکه دامنه نوسان از روز شنبه ۲۵ بهمن ماه، تغییر می کند، ابراز داشت: بر اساس مصوبه شورای عالی بورس، دامنه نوسان خرید و فروش سهام منفی دو درصد و مثبت ۶ درصد خواهد بود. البته تصمیمات شورای عالی بورس پس از ۷۲ ساعت قابلیت اجرا دارد و بر همین اساس، از روز شنبه ۲۵ بهمن ماه، این تغییر اعمال خواهد شد.
وی ادامه داد: بر اساس تصمیم شورای عالی بورس، تغییرات حجم مبنا در اختیارات سازمان بورس قرار گرفت تا متناسب با شرایط بازار، تغییراتی اعمال شود. همچنین این اختیار به سازمان بورس و اوراق بهادار داده شد که انتشار اوراق اختیار فروش تبعی را به ناشران و سهام داران عمده الزام کند.
سخنگوی شورای عالی بورس تصریح کرد: همچنین اعتبار خرید کارگزاری ها به ۶۰ درصد تغییر پیدا کرد.
بر این اساس به نظر می رسد که تصمیمات شب گذشته به خصوص تغییر دامنه نوسان، بازار امروز را با روندی مثبت همراه ساخت و کمی از نااطمینانی سهامداران کاسته شد. به این ترتیب همگام با رشد شاخص کل بورس، دو شاخص گروه فلزی و معدنی نیز با روندی مثبت همراه شدند و هر دو صعودی در محدوده ۴درصد را تجربه کردند. در میان نمادهای گروه فلزی دو نماد فولاد مبارکه و ملی مس ایران بیشترین نقش را در رشد نماگر اصلی بازار داشتند که این روند در مجموع با تاثیر مثبت حدود ۵هزار واحدی از ناحیه دو نماد مزبور دنبال شد. در میان نمادهای معدنی نیز دوقلوهای سنگ آهنی روندی مشابه را رقم زدند. به طوریکه ۱۲۰۰واحد رشد از سوی چادرملو و ۱۵۰۰واحد رشد نیز از سوی گل گهر بر شاخص کل بورس برجای ماند. در میان معاملات امروز نیز گروه فلزات اساسی خرید و فروش حدود ۲۰۰میلیون سهم به ارزش تقریبی ۵۰۰میلیارد تومان را تجربه کرد که در این میان ۴۲.۵میلیارد تومان به معاملات «فملی» و ۴۰میلیارد تومان نیز به خرید و فروش سهام «فولاد» داشت. البته بخش عمده ای از موجودی وارد شده به این دو نماد در صف خرید قفل شد. به طوریکه ۴۵.۵ میلیارد تومان از سهام فولاد مبارکه در صف خرید قرار گرفت.
در میان نمادهای معدنی نیز روندی مشابه حاکم بود و دو نماد چادرملو و گل گهر در مجموع معاملات ۳۰میلیارد تومانی را ثبت کردند. در این گروه همچنان باما شاهد خرید و فروش قابل توجهی از سهام خود بود و امروز نیز دادوستد ۹۱ میلیارد تومانی را رقم زد.
نگاهی به مهمترین رویدادها
در میان گزارش و اخبار مهم امروز، نامه فولادسازان به رییس مجلس برای تعویق در اجرای طرح فولادی نمایندگان مجلس قرار داشت؛ انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران طی نامهای مهم به رئیس مجلس شورای اسلامی که امضای قاطبه تولیدکنندگان فولاد کشور را نیز با خود دارد، درخواست کرده است که بررسی طرح فولادی مجلس، موسم به طرح «توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار» در کمیسیون صنایع و معادن و صحن علنی مجلس به تعویق بیفتد.
انجمن فولاد در این نامه خواستار تعویق بررسی طرح فولادی مجلس شده است تا برنامهها و راهکارهای مسئولین در تعامل با مجلس به نحو مطلوب تهیه شود و نسخه اصلاح شده طرح مجلس نیز در اختیار تولیدکنندگان فولاد قرار گیرد تا نقطه نظرات تولیدکندگان به کمیسیون صنایع و معادن مجلس، ارائه شود.
در میان دیگر رویدادهای قابل توجه امروز، نظرات تحلیلگر ارشد بینالمللی صنایع معدنی در خصوص پیش بینی رشد مصرف و تولید فولاد در سال ۲۰۲۱ از اهمیت برخوردار بود. این تحلیلگر در گزارش مزبور به معرفی مهمترین فرصت های صنعت فولاد ایران در آسیا ، اروپا و خاورمیانه پرداخت؛ کیوان جعفری طهرانی با انتشار مطلبی با عنوان «نقشه راه صادرات فولاد در ۲۰۲۱ » در دنیای اقتصاد اعلام کرد: چشم انداز صادرات فولاد را باید از زاویه بازار جهانی رصد کرد. بازیگرانی که مصرف بالایی دارند یا سرمایهگذاری هنگفتی برای تولید فولاد رقم زدهاند، میتوانند بر عرضه و تقاضای فولادی تاثیرگذار باشند.
وی در صدر مهمترین جریانهای پیشروی صنعت فولاد جهان در افق ۲۰۲۱ ، چین را به عنوان مهمترین متغیر در بازار فولاد جهان دانست و معتقد است، تقاضا در بازار فولاد در سالی که گذشت متاثر از افت رشد اقتصادی در چین، تحت تاثیر قرار گرفت. وی معتقد است که ژاپن نیز بهدلیل تعویق المپیک و موکول شدن برگزاری این مسابقات مهم به میانه سال ۲۰۲۱، کماکان یکی از خریداران عمده فولاد است و احتمالا تلاش خواهد کرد تا پایان نیمه اول سال با خرید فولاد به توسعه زیرساختها اقدام کند. کره جنوبی هم که در سال گذشته میلادی بخشی از برنامهها را به دلایل عمدتا اقتصادی پیگیری نکرد، احتمالا در سال ۲۰۲۱ باز میگردد و سرمایهگذاری بالایی را به سمت احداث کارخانههای تولید فولاد در خارج از کشور روانه میکند. مالزی دیگر بازاری است که در شرق آسیا ، نامزد افزایش تقاضای فولاد است. این موضوع بهدلیل تمرکز این کشور روی صنعت ساختمان و اجرای برنامه ساخت دومین برج بلند جهان در کوالالامپور است. وی در ادامه تاکید دارد که «بنابراین در مجموع ایران باید توجه بالایی به این بخش از جهان بهعنوان مشتریان جدی فولاد داشته باشد.»