بورس در نخستین روز اسفند/رشد قیمت جهانی مس؛ صعود سهام «فملی»
به گزارش سایت خبری-تحلیلی معدن ۲۴، بورس تهران در حالی نخستین روز کاری اسفندماه را با کاهش حدود ۵۶۰۰واحدی شاخص آغاز کرد که در این روز ملی مس ایران به عنوان یکی از مثبت ترین نمادهای بازار شناخته شد؛ در حالی رشد قیمت جهانی مس یکی از دلایل صعود قیمت سهام این شرکت در بازار امروز بود که نه تنها هر سهم «فملی» نوسان مثبت ۵.۳درصدی را تجربه کرد، بلکه با تاثیر مثبت بیش از ۳۲۰۰، مانع از ریزش بیشتر نماگر اصلی بازار سهام شد.
در جریان معاملات اولین روز کاری این هفته، بازار سهام پرعرضه و با گرایش منفی آغاز به کار کرد به طوری که در نهایت، نماگر بازار با افت ۵۵۹۶ واحدی (معادل ۰.۴۵درصدی) و عقب نشینی به کانال یک میلیون و ۲۳۲ هزارتایی به معاملات روزانه پایان داد. در همین راستا معاملات امروز بورس تهران نیز با حجم اندکی دنبال شد و در نهایت بازار شاهد دادوستد حدود ۵.۵هزار میلیارد تومان بود. این در حالی است که در چنین بازار منفی، شاهد رشد قیمتی برخی نمادهای فلزی و معدنی بودیم. در صدر این مبادلات خرید و فروش سهام ملی مس ایران قرار داشت. به طوریکه «فملی» توانست مبادله بیش از ۴۸۰میلیارد تومانی را به خود اختصاص دهد. در این میان همانطور که عنوان شد یکی از مهمترین دلایل توجه بازار به این سهم، رشد قیمت جهانی مس بود؛ شتاب رشد قیمت فلز سرخ در بورس فلزات لندن طی هفته ی گذشته به گونه ای بود که این فلز نزدیک به ۷.۴ درصد جهش قیمت هفتگی داشت و به یک قدمی ۹۰۰۰ دلار رسید و ۸۸۰۴ دلار معامله شد. به گزارش معدن ۲۴، معاملات پیشنهادی آتی در بورس فلزات لندن حکایت از تقاضای ۴۹ هزار تنی این فلز به نرخ ۹۰۰۰ دلار و ۱۷ هزار و ۵۰۰ تنی به نرخ ۹۵۰۰ دلار دارد و این در حالی ست که حتی در موجودی ذخایر در بورس فلزات لندن در حال حاضر بسیار کمتر از میزان تقاضاست. کاهش موجودی ذخایر فلز سرخ به پایین ترین میزان ۶ ماهه اخیر و رشد تقاضای جهانی دو عامل مهم در صعود قیمت این فلز هستند. همچنین بررسی برنامه تولیدی ۲۵ شرکت برتر تولید کننده مس در دنیا برای سال ۲۰۲۱ بیانگر این امر است که در سال جاری احتمال کسری قابل توجه این فلز سرخ در بازار وجود دارد.
از سوی دیگر بهای بیلت صادراتی ایران که در هفتههای اخیر با کاهش و ثبات قیمتی همراه بود، در معاملات آخر هفته این بار با رشد همراه بوده است؛ این درصد از افزایش قیمتی ناشی از نشان دادن چراغ سبز خریداران خاورمیانه و شمال آفریقا (منا) به تمایل به خرید در قیمتهای بالاتر بوده که در پی نشانههای مثبت در بخش محصولات میانی فولاد دیده شده است. یادآور می شود طی هفته ی گذشته یک محموله ی ۳۰ هزار تنی بیلت ایران از سوی فولادسازان به یکی از کشورهای منطقه منا به نرخ ۵۲۰ دلار و بارگیری اواسط ماه مارس فروخته شده است.
همانطور که عنوان شد در بازار منفی امروز برخی نمادهای معدنی با نوسان مثبت قیمتی هر چند اندک روبرو شدند. در این میان دو لیدر گروه یعنی چادرملو و گل گهر افزایش قیمت سهام در محدوده کمتر از یک درصد را تجربه کردند.در مجموع نیز حدود ۱۵۰واحد در رشد ارتفاع شاخص کل بورس کوشیدند. در این گروه بیشترین معاملات روزانه به نماد توسعه معادن و فلزات اختصاص یافت. به طوریکه «ومعادن» خرید و فروش بیش از ۲۶میلیارد تومانی را در کارنامه خود ثبت کرد. در این میان بانک پاسارگاد در نظر دارد بلوک ۵.۴۱ درصدی سهام سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات را بطور یکجا یا نقد و شرایطی در بازار اول بورس تهران به فروش برساند تا در صورت انجام از ترکیب سهامداری آن خارج شود. به این ترتیب، مقرر شده دو میلیارد و ۹۷۰ میلیون و ۳۵۲ هزار و ۹۴۰ سهم در نماد «ومعادن» روز سه شنبه ۲۶ اسفند از طریق کارگزاری بانک پاسارگاد عرضه شود. در این واگذاری قیمت پایه هر سهم ۱۷۸۹ تومان و قیمت پایه کل ۵.۳ هزار میلیارد تومان تعیین شده است.
در میان دیگر اخبار مهم شرکتی، عملیات طراحی، نصب و راه اندازی لنس سوپرسونیک بر روی کوره یک کارخانه فولادسازی برای اولین بار در کشور و شرکت فولاد آلیاژی ایران؛ بدون بهره گیری از تکنولوژی شرکتهای خارجی و با موفقیت به انجام رسید. همچنین در حالی که تامین مواد اولیه به ویژه کنسانتره سنگ آهن یکی از چالش های اصلی و دغدغه های فولادسازان کشور است، مجتمع فولاد خراسان در پایان ماه بهمن برای «سومین ماه متوالی» رکورد تامین این ماده اولیه اساسی را شکست تا نوار توفیقات بزرگترین مجتمع صنعتی شرق کشور در سال «جهش تولید» استمرار بیابد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در ادامه سفر به استان یزد و در بازدید از شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در اردکان نیروگاه خورشیدی ۱۰ مگاواتی شهید فخریزاده این مجتمع را مورد افتتاح و بهره برداری قرار داد؛ ظرفیت این نیروگاه ۱۰ مگاوات از نوع ردیاب تک محوره می باشد که در زمینی به مساحت ۳۰ هکتار در ضلع شمالی نیروگاه سرو احداث شده است. این نیروگاه ۲۸ هزار و ۹۸۶ پنل خورشیدی از نوع برندTrina Solsr و با ظرفیت هر پنل ۳۴۵ وات را دارد.
در میان رویدادهای مهم کلان اقتصادی نیز انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، گزارش آماری تولید، صادرات و واردات و مصرف ظاهری فولاد کشور در دوره ۱۰ ماهه نخست سال جاری را منتشر کرد. طبق آمار منتشرشده، تولید فولاد میانی کشور در ۱۰ ماهه سال جاری، بیش از ۲۵.۳ میلیون تن بوده است. این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد ۱۱ درصدی نشان میدهد که از نرخ رشد تولید فولاد در تمامی کشورهای برتر فولادسازِ جهان، بالاتر است.