در جلسه کمیته مشورتی عرضه و تقاضای زنجیره فولاد چه گذشت؟
کمیته مشورتی عرضه و تقاضای زنجیره فولاد دیروز دوشنبه ۳۰ فروردین ماه با حضور اسدالله کشاورز معاونت معدنی و سیف الله امیری مدیر کل معدنی وزارت صمت ، کیوان گردان مدیر کل صنایع فلزی، شیر قاضی مدیر کل بازرگانی داخلی وزارت صمت و بابایی شکیب(نماینده دادستانی)، حسین الله یاری و منوچهر سیف(سازمان حمایت)، جهرمی(بورس کالا)،تاج میر (فولاد مبارکه)، داور دوست(ایمیدرو)، مصطفی عبدالهی و حامد سبحانی نیا(انجمن نورد)، رسول خلیفه سلطانی و رضا شهرستانی(انجمن فولاد)، سلطانی(سازمان بازرسی)، محسن ابویی(سندیکای لوله و پروفیل)تشکیل شد .
دستور جلسه:
-اتخاذ تصمیم در خصوص صادرات مقاطع طویل
-بررسی چگونگی عرضه و فروش ورق های ضخیم-شیت در بورس کالا
-بررسی نحوه تامین مواد اولیه سهامداران مشترک
-بررسی چگونگی عرضه و فروش محصولات فولادی که در بورس کالا معامله نگردید
-عرضه محصولات فولادی بر اساس تقاضای موجود در بازار
از اهم مصوبات و مطالب مطروحه جلسه به موارد زیر می توان اشاره کرد:
-تیک صادراتی برداشته شد؛ در این خصوص شرکت هایی که کف عرضه را رعایت کنند نیازی به تیک صادراتی ندارند و طی لیستی بصورت سه ماهه به گمرک معرفی خواهند شد، کلیه شرکت ها ماهیانه رصد و پایش می شوند و اگر تخلف کنند و رعایت کف عرضه را نکنند جلوی صادرات این شرکت ها بصورت جدی گرفته خواهد شد و علاوه بر جریمه به گمرک معرفی نخواهند شد.
مرجع ارائه گزارش به وزارت صمت بورس کالا خواهد بود.
کشاورز معاونت معدنی در این جلسه اظهار داشت: باید راهکاری اندیشید تا در آینده تیک های صادراتی به خود انجمن ها واگذار شود و ما فقط سیاست گذار باشیم.تصمیم ما در حذف تیک صادراتی قطعیست و بعنوان اعتماد به بخش خصوصی به خودشان واگذار خواهیم کرد.
در خصوص دومین دستور جلسه مصوب شد عرضه ورق ضخیم ۶-١٠ م م از ثبت بهین یاب بورس مستثنی گردد و خارج شود.
البته این موضوع بر خلاف ماده ۵ شیوه نامه بود که بنا شد طی نامه ای به وزیر صمت ایشان اظهار نظر کنند.
در خصوص دستور جلسه سوم مصوب شد شرکت های دارای سهامدار مشترک به همان نسبت سهامداری امکان خرید مواد اولیه را داشته باشند..
در خصوص چهارمین دستور جلسه این سؤال مطرح شد که محصولی در بورس عرضه شده فروخته نشده-شرکت هم صادرات محور نیست -اینجا تکلیف چیست؟
حاج حیدری در این خصوص گفت :بعضی شرکتها تولیدات بدون خریدار مهندسی شده را فقط جهت رفع تکلیف هربار در بورس عرضه میکنند .
در این خصوص مصوب شد کمیته ای جهت تصمیم گیری و ارائه نظر کارشناسی به وزیر تشکیل شود.
گردان نیز بیشترین التهاب را روی گرید ٢ دانست و گفت : باید بورس طی نامه ای به وزارتخانه درخواست رسیدگی و برخورد کند،اگر کسی رعایت نکرد آنوقت مواد اولیه اش قطع می شود.
از نکات حاشیه ای این جلسه میتوان به اعتراض چندباره خلیفه سلطانی اشاره کرد که چرا به موضوعات میلگرد و شمش جداگانه رسیدگی میشود و این دو محصول باید در یک جلسه خاص با حضور ذینفعان رسیدگی شود.تکلیف شیوه نامه چه شد؟تکلیف آن همه جلسه کارشناسی چه شد؟
عبدالهی عضو هیات مدیره انجمن نورد نیز خواستار برخورد و پاسخگو بودن بورس کالا بدلیل افزایش قیمت بی رویه شد و گفت :واحدهای نوردی بدلیل کمبود شمش با ٣٠٪ ظرفیت خود فعالیت میکنند.چرا وزارتخانه از تولید و صادرات محصول نهایی حمایت نمیکند؟!
وی افزود: چرا کشور عراق با وضع تعرفه ١٢٠ دلاری در صادرات مقاطع طویل کارشکنی میکند اما همین دولت به صادرات شمش ارزان ایرانی چراغ سبز نشان میدهد؟
عبدالهی خواستار وضع عوارض بر شمش شد.
رضا شهرستانی نیز اظهار داشت : عدم عرضه ٣ میلیون تن میلگرد تولید شده و عرضه نشده در بورس و همچنین آهن اسفنجی ٨٢٠٠ تومانی از عوامل گرانی شمش شده است .
حاج حیدری در پاسخ به صحبتهای شهرستانی آمار های ارائه شده وی را غیر مستند دانست .
معاونت معدنی وزارت صمت نیز در خصوص دلایل رشد قیمت شمش گفت : عوامل مطرح شده در خصوص رشد قیمت شمش صحت ندارد و از جمله دلایل گرانی شمش را افزایش قیمت قراضه و سنگ آهن دانست.