وجیه اله جعفری، رئیس سازمان ایمیدرو در گفت و گو با معدن 24 خبرداد:

ایمیدرو به زنجیره جهانی اکتشافات متصل می شود

0 582

معدن ۲۴:در آستانه ورود به ماه ششم سال هجری شمسی و در نیمه دوم سال ۲۰۲۲ میلادی هستیم. حوزه معدن و صنایع معدنی کشور سال را با وضع عوارض صادراتی شروع کرد و با کاهش شدید قیمت مواد معدنی، فلزات و فولاد ادامه پیدا کرد. از طرفی چشم انداز مثبتی به اقتصاد جهانی وجود نداشته و نگرانی های در مورد رشد اقتصادی همچنان به قوت خود باقی ست. به همین دلیل معدن۲۴ گفت و گویی را با مهندس وجیه اله جعفری رئیس سازمان ایمیدرو داشته است.

 

سوال ۱-به عنوان رئیس سازمان ایمیدرو، وضعیت حوزه معدن و صنایع معدنی کشور را چه از نظر سرمایه گذاری های جدید، استخراج، تسهیل و رفع موانع، قیمت گذاری و عرضه و… در چهار ماهه نخست سال چگونه بوده است؟

 

ایمیدرو از ابتدای تاسیس تا کنون با تلاش برای تدوام روند سرمایه گذاری دربخش معدن و صنایع معدنی تحقق سرمایه گذاری بیش از ۲۳میلیارد و۵۰۰ میلیون دلاری را در کارنامه خود دارد که این رقم تا سال ۱۴۰۴ به ۳۶ میلیارد و۱۰۷ میلیون دلار افزایش خواهد یافت.

تکمیل طرح های نیمه تمام در سال ۱۴۰۰ با بیش از۷۵۰ میلیون دلار سرمایه گذاری و با  اشتغال مستقیم نزدیک ۲هزار و ۱۸۸ نفر از دیگر اقدامات ایمیدرو در حوزه معدن و صنایع معدنی است. برخی از این طرح ها عبارتند از پروژه های بهینه سازی و افزایش تولید گل گهر، طرح افزایش تولید در نفلین سینیت کلیبر، فولاد استانی قائنات(واحد احیاء) و احداث واحد بریکت سازی فولاد شادگان.

تکمیل طرح های نیمه تمام در سال ۱۴۰۱ از برنامه های ایمیدرو است که سرمایه گذاری یک میلیارد و۲۸۰ میلیون دلاری و اشتغال مستقیم ۳ هزار و ۳۷۷ نفری را به دنبال خواهد داشت. از جمله این طرح ها می توان به کارخانه فلوتاسیون مس سرچشمه، فولاد استانی سفید دشت، احداث کارخانه تولید آهک هیدراته کوه لار اشاره کرد.

ایمیدرو در راستای توسعه گسترده فعالیت های اکتشافی  به عنوان زیربنای توسعه بخش معدن و صنایع معدنی اکتشاف پهنه ها در­فازهای شناسایی و پی جویی در ۳۰  استان با مساحت بیش از ۴۸۹ هزارکیلومتر مربع گستره کشور را اجرا کرده و ۹۶ درصد آن تکمیل شده است.

همچنین ایمیدرو طی ۱۰ سال اخیر یک میلیون و ۴۵۰هزار متر حفاری اکتشافی با مجموع هزینه بیش از هزار و ۴۵۵ میلیارد تومان انجام داده است. این امر منجر به کشف ذخایر جدید به ارزش ۱۳ میلیاد دلار  از سال ۹۲ تا ۱۴۰۰ شده است. گفتنی است که با احتساب فعالیت های اکتشافی این سازمان در ۴۱ ناحیه کمتر توسعه یافته، گستره عملکرد ایمیدرو حدود ۸۲ درصد از شهرستان های کمتر توسعه یافته کشور را پوشش داده است. نتایج حاصل از فعالیت های اکتشافی ۶ سال اخیر منجر به کشف ۷۲ تن ذخایر طلا، سنگ آهن۹۷۷ میلیون تن، بوکسیت ۱۷ میلیون تن، زغالسنگ ۲۵۶ میلیون تن و مس محتوی ۱۶ میلیون تن شده است. همچنین این سازمان در نظردارد میزان حفاری ها را طی ۳ سال آتی  به ۲ میلیون متر افزایش یابد.

از ابتدای تاسیس ایمیدرو (سال ۸۱) ظرفیت تولید فلزات اساسی کشور افزایش قابل ملاحظه داشته است. فولاد ۵.۴ برابر (از ۸ به ۴۳.۵ میلیون تن)، کاتد مس ۲.۴ برابر (از ۱۹۰ به ۴۵۰ هزار تن) و شمش آلومینیوم ۳.۵ برابر (از ۲۱۶ به ۷۷۰ هزار تن) افزایش یافته است.

 

سوال ۲-جدی ترین اقدامات سازمان ایمیدرو در راستای توسعه و تقویت این حوزه چیست؟

ماموریت ایمیدرو بسترسازی و تسهیل گری توسعه و تولید رقابت پذیر زنجیره بخش معدن و صنایع معدنی کشور مبتنی بر توسعه پایداراست که در این راستا فعالیت هایی همچون توسعه زنجیره معدن و صنایع معدنی با رویکرد توسعه پایدار، توسعه مشارکت و تسهیل ارتباطات، تامین و استفاده بهینه از منابع مالی جهت توسعه سرمایه گذاری، اتصال ایمیدرو به زنجیره جهانی اکتشاف، استخراج و فرآوری معادن و صنایع معدنی و نیز بهینه سازی و ارتقاء توان مقابله با تهدیدها و ریسک های محیطی را مد نظر قرار داده است.

برنامه ایجاد ۱۰ هزار مگاوات ظرفیت تولید برق، در چارچوب تفاهم نامه با وزارت نیرو (قابل افزایش تا ۱۲ هزار مگاوات برق) به منظور تامین و تولید برق پایدار معدن و صنایع معدنی با سرمایه گذاری بیش از ۷ میلیارد دلار که ۸ نیروگاه آغاز شده و نخستین آن در (در سمنان) در آستانه افتتاح است. اجرای ۳ خط انتقال آب از خلیج فارس به استان های اصفهان، خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان با هدف تامین آب بخش معدن و صنایع معدنی با سرمایه گذاری ۱۰۹ هزار میلیارد تومان که تا کنون ۲ خط آغاز شده است. همچنین جهت بهبود حمل ونقل ریلی، جاده ای و دریایی، نیز تفاهم نامه ای به وزرات راه پیشنهاد داده ایم( انجام ۳۰۰۰ کیلومتر خطوط ریلی و تامین لوکوموتیو از مباحث درخور توجه این تفاهم نامه هستند).

لازم به ذکر است ایمیدرو در راستای توسعه صنعت گوهرسنگ (سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی) نیز اقداماتی انجام داده است. تهیه “سندملی توسعه صنعت سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی کشور” با حضور خبرگان، فعالان، مشاوران و متخصصان این حوزه و اخذ تاییدیه ریاست محترم جمهور ، تشکیل شورای راهبری گوهرسنگ تحت نظر وزیر محترم صمت و نهایی شدن الزامات و اصلاحات مورد نیاز و ابلاغ برنامه های عملیاتی از جمله این اقدامات است.

هدف مصوب طرح جامع صنعت گوهرسنگ”دستیابی به سهم نیم درصد از مبادلات مالی بازار جهانی جواهرات در سال ۱۴۰۵ به میزان ۳.۸۳ میلیارد دلار (اشتغالزایی ۵۵۰ هزار نفر) و سهم یک درصدی در سال ۱۴۱۰ به میزان ۹.۷۷ میلیارد دلار (۷۰۰ هزار نفراشتغالزایی) است که ایمیدرو در نقش تسهیل گری و هماهنگ کننده است. برنامه های آتی ایمیدرو در این حوزه شامل انجام مطالعات اکتشافی، آموزش نیروی انسانی (کارگاه های آموزشی)،ایجاد آزمایشگاه گوهرسنگ در مرکز تحقیقات و انجام طرحهای مطالعاتی و پژوهشی است.

از دیگر سو ایمیدرو مبادله تفاهم نامه های متعدد با سایر ارگانها و بخش خصوصی با هدف توسعه همکاری های مرتبط، افتتاح اولین مرکز نوآوری معادن و صنایع معدنی (ایمینو) با هدف حمایت از استارتاپ های معدنی، برگزاری همایش جایزه ملی بهره وری بخش معدن و صنایع معدنی با هدف ارتقای بهره وری بخش، انتخاب ایمیدرو به عنوان سازمان برتر در جشنواره شهید رجایی برای بار دوم ، استقرار سیستم مدیریت کیفیت ISO9001 ویرایش ۲۰۱۵ و اخذ گوهینامه از شرکت SGS را نیز در کارنامه خود دارد.

همچنین با هدف بهبود وضعیت پروژه ها در زمان، هزینه و کیفیت ، طراحی و پیاده سازی سیستم مدیریت پروژه از سطح پورتفولیو تا پروژه توسط انجمن مدیریت پروژه ایران آغاز شده است. سند پورتفولیوی پروژه تهیه شده و در حال طراحی نظام مدیریت پروژه در ۳ تیپ پروژه های EPC، فهرست بهایی و اکتشافی هستیم.

یکی دیگر از اقدامات و تسهیل گری های جدید ایمیدرو، آماده سازی شرایط برای پیاده سازی نسل چهارم (Industry 4.0)تکنولوژی در بخش معدن و صنایع معدنی است. برنامه ریزی استفاده از فناوریهای نسل ۴ آغاز به طوری که تاکنون تهیه سند سیاست استقرار فناوری های نسل ۴ در بخش معدن و صنایع معدنی (پیشنهاد سیاست های مشخص، استانداردهای مربوطه، راهکارهای حمایتی و اجباری و …) آغاز شده است.

این سازمان، نظارت بر اجرای پروژه های دیجیتالی و هوشمندی بر شرکت های زیرمجموعه و تابعه (مبارکه، چادرملو …)، توسعه شرکت های توانمند در حوزه خدمات فنی، مهندسی، فناوری و ساخت در راستای هوشمند سازی، طراحی الزامات پیاده سازی فناوری های نوین و دیجیتالی‌شدن و هوشمند‌سازی از مرحله اکتشاف تا تولید محصول نهایی و تقویت تحقیق و توسعه های کاربردی در هماهنگی کل زنجیره از معدن تا محصول نهایی قابل عرضه به مشتری را در حال اجرا دارد. / پایان

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ممکن است از اینها هم خوشتون بیاد
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.