غفلت تاریخی از اکتشافات معدنی در ایران؛ از مشخص نبودن متولی امر تا کمبود بودجه و تامین مواد اولیه
معدن ۲۴:اکتشافات در ایران یکی از بخشهای مغفول مانده طی ۴۰ سال گذشته بوده است. با اینکه سیاستگذار همواره به دنبال تصمیم سازی برای این حوزه بوده اما به دلایل مختلف نتوانسته نقش موثر و مهمی را ایفا کند.
در همه این سالها با اینکه بخشهای دولتی و خصوصی اکتشافاتی در معادن کشور انجام داده اند اما این اکتشافات در حد ذخایر کشور نبوده است که دلایل مختلفی دارد. مهمترین دلیل طی چهار دهه گذشته این بوده که در مقوله اکتشافات متولی نداشتیم و همواره نهادهای مختلفی قصد سیاستگذاری در آن داشتهاند بهطوری که امروز هم نمی دانیم معاونت معدنی وزارت صمت، ایمیدرو یا سازمان زمین شناسی، کدامیک متولی این موضوع هستند. لذا سیاستگذار استراتژی مشخصی در این زمینه نداشته و اکتشافات انجام شده به صورت موردی و مقطعی بوده است.
مشکل دوم آن است که در سالهای اخیر نتوانستهایم بودجه مشخص را به سازمان زمینشناسی بدهیم تا بتواند به ذخایر جدید دست یابد و امروز نیز با کمبود منابع مالی در این زمینه مواجه ایم. به تازگی طرح تحول زمین شناسی آغاز شده که اگر اجرا شود میتواند نقش موثری در این حوزه داشته باشد.
یکی دیگر از مشکلات اصلی صنایع معدنی کشور در شرایط کنونی، موضوع تامین مواد اولیه است. شرکتهای فولادسازی و بخش صنایع معدنی مانند آلومینیوم با مشکل تامین مواد اولیه مواجه اند. یکی از دلایل این مسئله عدم اکتشافات در این حوزه بوده است ولی اگر در سالهای گذشته اکتشافات سیستماتیک را در ذخایر سنگ آهن داشتیم اکنون با مشکل تامین مواد اولیه مواجه نبودیم و چه بسا امروز بخری شرکتها به دنبال واردات این مواد هستند.
بر این اساس، اکتشافات در کشور یکی از مشکلات بخش معدن و صنایع معدنی است و هدف کنفرانس حاضر نیز تمرکز روی اکتشافات با هدف توسعه این بخش است که باید توجه ویژه به آن مبذول داشت.
پایان خبر/////