مدیرعامل شرکت اکتشاف معادن و صنایع غدیر:

عدم کارکرد اقتصاد معدن در کشور/توسعه سبد سرمایه گذاری غدیر در دستور کار است

0 370

نویسنده :بهنود دامغانی

معدن ۲۴:مدیرعامل شرکت اکتشاف معادن و صنایع غدیر گفت: عدم توسعه معدن در ایران ناشی از عدم کارکرد اقتصاد معدن است.

«محسنی» در گفت‌وگو با خبرنگار ما افزود: اکتشافات در کشورمان به عنوان یک بخش از فرآیند معدنی نباید به صورت مجزا دیده شود.
وی بیان داشت: یکی از معضلات ما این است که فرآیند اکتشافات در ایران مجزا دیده می شود و حتی سازمان مشخصی مثل سازمان زمین شناسی برای آن به وجود می آوریم.
مدیرعامل شرکت اکتشاف معادن و صنایع غدیر ادامه داد: این در حالی است که در جهان چنین نگاهی وجود ندارد، بلکه به عنوان یک کل و «اقتصاد معدن» به آن نگاه می کنند.
وی اضافه کرد: بر این اساس، اکتشافات جزئی مجزا از استخراج و فناوری نیست، بلکه یک مفهوم به هم پیوسته است و همزمان با اکتشافات، طراحی معدن برای استخراج و در ادامه فرآوری اتفاق می افتد.
محسنی تصریح کرد: در این صورت است که هم اکتشافات هدفمند شده، موثر و بهره ور می شود و می دانیم اکتشافی که انجام می شود، با چه بهایی و منتج به چه نتیجه ای خواهد شد؟
وی خاطرنشان کرد: در شرکت غدیر نیز اکتشافات به عنوان یک عملیات به هم پیوسته که هر یک دیگر موارد را تقویت کرده و پوشش می دهد، نگاه می شود و نگاه جزیره ای به آن وجود ندارد.
مدیرعامل شرکت اکتشاف معادن و صنایع غدیر گفت: اگر در اکتشافات از عنوان «ژئومتالوژی» استفاده می شود، یعنی از ابتدا که به دنبال ماده معدنی هستیم، بدانیم که چگونه کارخانه نهایی تولید محصول را سر و شکل دهیم؛ با این حال چنین نگاهی به طور مشخص در حاکمیت و دولت وجود ندارد و ساختار بروکراتیک نهادی ما نشان می دهد که چنین نگاهی نیست و نهادهای سرمایه گذار ما نیز این طور به مساله نگاه نکرده اند.
وی اظهار داشت: ما هنوز نتوانسته ایم موضوع اقتصاد معدن را در کشور جا انداخته و مهندسی معدن را بخشی پیوسته اقتصاد معدن ببینیم.

** لزوم فهم درست از اقتصاد معدن
محسنی همچنین تصریح کرد: این گزاره که برخی عنوان می کنند «ما در معدن به توسعه دست نیافتیم، چون به عمق نرفتیم» اشتباه است و درست آن است که بگوییم «چون اقتصاد معدن را توسعه ندادیم و فهم درست از آن نداشتیم، به رشد و توسعه کافی دست پیدا نکردیم.»
وی به مقایسه دو کشور ایران و استرالیا پرداخت و افزود: به طور مثال در استرالیا سالیانه به طور متوسط یک میلیون کیلومتر حفاری انجام می شود، اگر هزینه هر متر طول حفاری در کشورمان (از مرحله طراحی گرفته تا حفاری، مغزه گیری، تهیه نمونه و ارسال آن به آزمایشگاه و …) را ۶ میلیون تومان در نظر بگیریم، آنگاه در مقیاس کشوری همچون استرالیا به ۶ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز خواهیم داشت؛ اما آیا این قدر سهل الوصول است و ما معطل ۶ همت برای توسعه معدنی هستیم؟!
مدیرعامل شرکت اکتشاف معادن و صنایع غدیر افزود:‌ امروز مشکل ما این است که به دنبال عملیات سهل الوصول برای کسب منافع رفتیم و از کسب حداکثر بهره برداری از آنچه در اختیار داریم غفلت کردیم، بر این اساس بخش قابل توجهی از ذخایرمان را از دست دادیم.
وی تاکید کرد: عدم توسعه معدن در ایران ناشی از عدم کارکرد اقتصاد معدن است و متاسفانه تبدیل به یک اقتصاد کارآمد نشده است، بلکه آنچه می بینیم تبدیل شدن آن به یک «اقتصاد نفتی» است.

** ورود فولادسازان به اکتشافات، الزاما منجر به کشف ذخایر جدید و خلق ارزش افزوده نمی شود
محسنی در ادامه درخصوص ورود فولاد سازان به مقوله اکتشافات افزود: این ورود الزاما منجر به کشف ذخایر جدید و خلق ارزش افزوده نخواهد شد.
وی گفت: فولادسازان عطش شدیدی برای تامین سنگ آهن مورد نیاز خود دارند و این دلیل اصلی ورود آنها به مقوله اکتشافات است و فکر می کنند که می توانند زنجیره را کامل کنند.
مدیرعامل شرکت اکتشاف معادن و صنایع غدیر خاطرنشان‌کرد: مروری بر برخی تجارب جهانی در این زمینه نیز حاکی است که حتی ورود فولادسازان بزرگ جهانی به عرصه اکتشافات و تکمیل زنجیره نیز نهایتا تا مرحله کنسانتره بوده و حتی نتوانستند وارد مرحله گندله سازی شوند.
وی بیان داشت:‌ شرکت غدیر امروز با توسعه سبد سرمایه گذاری خود به خارج از سنگ آهن، در زمینه های طلا، سرب و روی، مس و غیره نیز سرمایه گذاری کرده که این توسعه، خدمات رسانی به بخش سنگ آهن را نیز به دنبال دارد.

پایان خبر//////

ممکن است از اینها هم خوشتون بیاد
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.