معدن۲۴:در نشست خبری که روز سهشنبه با حضور اصحاب رسانه در محل دفتر سازمان “نظاممهندسی معدن ایران” برگزار شد، رضا بستامی، رییس این سازمان به ارائه گزارش یک سال گذشته پرداخت و افزود: بیستمین اجلاس هیات عمومی در اهواز، برگزاری یازدهمین همایش و نمایشگاه فرصتهای سرمایهگذاری (ماینکس)، برگزاری جلسات مدون با روسای سازمانهای استانها، بررسی و پایش و عملکرد سازمانهای استانها به روش هوشمند، بسترسازی ارائه خدمات هوشمند مهندسی در سال ۱۴۰۱ در راستای شفافسازی و عدالتمحوری، تعیین حجم مصالح برداشت شده از معادن توسط پهپاد برای اولین بار در کشور با همکاری وزارت صمت، اجرای طرح فارغالتحصیلان جوان دانشگاهی (فاجد) با همکاری سازمان ایمیدرو، راهاندازی سامانه جامع آموزش نظاممهندسی در بستر LMS، انعقاد تفاهمنامهها با انجمنها و تشکلها، برگزاری آزمون صدور پروانه اشتغال با همکاری وزارت صمت با ۴۲۰۰ نفر شرکتکننده، هوشمندسازی کلیه ارتباطات درونسازمانی، طراحی و راهاندازی نرمافزار بازرسی و ارزیابی معادن ایران (باما) و… از جمله دستاوردهای این سازمان در سال گذشته بوده است.
به گفته او، حقوق دولتی باید به عنوان سرمایه تلقی شود و نه درآمد از معادن.
او با بیان این مطلب که صرف مبلغ وصولی از حقوق دولتی باید به گونهای باشد که ۶۵ درصد صرف بسترسازی فعالیتهای معدنی، ۱۵ درصد صرف بسترسازی و انجام عمران و آبادانی شهر و روستای دارنده معدن، ۱۲ درصد صرف بازسازی و احیا معادن، ۵ درصد صرف صندوق بیمه سرمایهگذاری معادن جهت ارائه تسهیلات به واحدهای معدنی و ۳ درصد هم به نظام مهندسی جهت صرف فعالیتهای قانونی نظارت بر معادن گردد، تصریح کرد: تاکنون مبلغی تحت عنوان حقوق دولتی به این سازمان تعلق نگرفته است در صورتی که اگر این مبلغ به سازمان نظاممهندسی پرداخت شود، در حوزه نظارت بر معادن بسیار قوی ظاهر خواهد شد.
بستامی، نظارت را مهمترین آیتم در فعالیت معدنکاری برشمرد و افزود: اعطای حقوق دولتی با توجه به میزان برداشت ماده معدنی و قیمت فروش ماده معدنی محاسبه میشود که سازمان نظام مهندسی استفاده از پهپاد برای نقشهبرداری از معادن و هوشمندسازی معادن جهت محاسبه حجم برداشت را در دستور کار خود دارد.
رییس سازمان نظاممهندسی معدن، یکپارچهسازی سیاستهای این سازمان و وزارت صمت را مورد اشاره قرار داد و افزود: در چند ماه گذشته کلیه نهادهای حکومتی از جمله ایمیدرو، سازمان نظام مهندسی، سازمان زمینشناسی و…. به صورت یکپارچه و با تقسیم کار واحد تحت نظارت وزارت صمت ایفای نقش میکنند.
بستامی در پاسخ به سوال گروه رسانهای پردازش مبنیبر برنامه سازمان نظاممهندسی برای پرورش نیروی تجربهمحور گفت: منابع دانشگاهی متعلق به حداقل سه دهه گذشته است اما این سازمان با راهاندازی سامانه “فاجد” با همکاری سازمان ایمیدرو، با تعریف سرفصلهای تئوری مورد نیاز صنعت در رستههای اکتشاف، استخراج، فرآوری، متالورژی و… از یک سو و آموزش مهارتمحور به مدت ۱۱ ماه به فارغالتحصیلان رشته معدن آموزش تجربی میدهد.
وی در ادامه افزود: مقرر شده است دولت نیمی از حقوق نیروی کار و سازمان پذیرنده نیز با پرداخت نیم دیگری از حقوق نیروی کار، در راستای تربیت نیروی کار واحد اقدام کنند.
بستامی مهمترین ضعف معدنکاری را فرسودگی ماشینآلات معدنی دانست و افزود: امروز بالغبر ۱۵ درصد ماشینآلات معدنی فرسوده است و متوسط سن ماشینآلات بیش از ۲۰ سال است. در این راستا در سال گذشته ۲۳۵۰ مجوز واردات ماشینآلات معدنی (با حداقل سن تولید ۵ سال) صادر شده اما تنها ۶۰۰ دستگاه وارد شده است.
بستامی با بیان این مطلب که ۲۴ هزار محدوده راکد، ۱۲ هزار محدوده مزایدهای و ۱۲ هزار پروانه بهرهبرداری در کشور وجود دارد، خاطرنشان کرد: وزارت صمت مزایده محدودههایی که پتانسیل سرمایهگذاری مجدد را دارند در دستور کار خود قرار داده است.

خبرهای خوب استان مرکزی در خصوص معادن دارای عناصر خاص
مهندس احمدوند، رییس سازمان نظاممهندسی معدن استان مرکزی در پاسخ به سوال گروه رسانهای پردازش مبنی بر میزان پتانسیل معدنی استان مرکزی جهت سرمایهگذاریهای اکتشافی و استخراجی گفت: این استان با ۲۳ نوع ماده معدنی و ۶ معدن فعال، به عنوان یکی از استانهای معدنی شناخته میشود. در این میان، علاوه بر سنگ ساختمانی و تزیینی، ذخایری همچون سرب، روی، مس، طلا، سنگآهن و… اکتشاف و شناسایی شده است. ضمن آنکه در آینده نزدیک نیز خبرهای خوبی از کشف عناصر خاص در این استان منتشر خواهد شد.
به گفته او، شرکت تهیه و تولید موادمعدنی ایران با ۷ هزار کیلومتر مربع عملیات اکتشافی، یکی از متولیان اکتشافی ۶ پهنه این استان به شمار میرود.
وی افزود: بزرگترین معدن این استان ذخیره ۶۰ میلیون تنی مس سولفیدی و بهرهبرداری از معدن طلای زرمعدن با ذخیره ۱۳ تنی نیز توسط بخشخصوصی درحال اجراست.
احمدوند در پایان عدمهمکاری اداره کل منابع طبیعی و معارضین محلی را از مهمترین چالشهای این سازمان برشمرد.