واکاوی ذخایر و تولید مس در آفریقای مرکزی؛ از گنج پنهان قاره سیاه تا استعمارطلبی کانادایی ها

0 273

به گزارش معدن۲۴، کمربند مس درآفریقای مرکزی که در طول مرز کنگو و زامبیا گسترش یافته است، یکی از ذخایر معدنی جهان است که ۹۰درصد از تولید مس آفریقا را شامل می شود. این کمربند بزرگ ترین و پرعیارترین ناحیه رسوب لایه ای مس است که در اواخر دوره پروتروزوییک (۹۰۰-۵۵۰ میلیون سرال پیش) ته نشین شده است. 

معدن کاری درکشورهای مس خیز این قاره در دورانی که کنگو و زامبیا، دو تولیدکننده اصلی این قاره، مستعمره بودند آغاز شد؛ این کشورها در دهه ۶۰ میلادی به استقلال رسیدند. پس از استقلال تولید زامبیا به ۷۰۰هزار تن در سال رسید و برای مدت کوتاهی این کشور را دومین تولیدکننده بزرگ مس جهان کرد؛ اما در سال ۱۹۹۹ تولید این کشور به ۲۰۰هزار تن در سال کاهش یافت. در کنگو نیز تولید مس در دهه های ۷۰ و ۸۰ میلادی ۵۰۰-۴۰۰ هزار تن در سال بود اما فساد دولتی و مشکلات دیگر، در نهایت منجر به کاهش تولید در سال ۱۹۹۰ شد. این کاهش تولید در دوران جنگ و ناهنجاری اقتصادی در این کشور به اوج خود رسید 

زامبیا با خصوصی سازی شرکت های معدنی و جذب سرمایه گذاری، اقتصاد خود را ازفروپاشی نجات داد. در کنگو نیز با بازگشت صلح تولید به سرعت افزایش یافت؛ به طوری که تا سال ۲۰۱۰ تولید مس در زامبیا و کنگو به سطح تولید اواخر سال ۱۹۶۰ بازگشت. مؤسسه تحقیقاتیCRU پیش بینی می کند آفریقا، براساس نرخ رشد سالانه ۶درصد (بین سال های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۱) رشد تولید بیشتری نسبت به دیگر مناطق جهان داشته باشد. این رشد تولید ناشی از افزایش تولید معدن کاموتو در کنگو و سنتینل در زامبیا خواهد بود. انتظار می رود حجم تولید در آمریکا تا سالیان بعد از ۲۰۲۱، تا ۱۶درصد کاهش یابد و کنگو به جای امریکا چهارمین تولیدکننده بزرگ مس در جهان شود و زامبیا نیز در مقام ششم قرار گیرد؛ درحالی که شیلی، پرو و چین جایگاه اول تا سوم را به خود اختصاص داده اند. 

کشورهای تولیدکننده مس قابل ذکر که این گزارش بر روی آنها متمرکز است، جمهوری دموکراتیک کنگو و زامبیا می باشند. سایرکشورهای آفریقا بین ۸ هزار تن تا ۶۵ هزارتن در سال تولید مس محتوای معدنی دارند اما بدون تولید حتی یک تن کاتد و محلی از اعراب درصنعت مس ندارند. 

 

 میزان مصرف مس در کشورهای آفریقایی براساس جدول ارائه شده توسط موسسه ICSG  

– مصرف داخلی مس کشور مصر۱۲۰هزارتن کاتد درسال با تولید فقط عدد بسیارناچیز۴ هزارتن کاتد از قراضه مسی (بعبارتی دیگر این کشور وارد کننده است) 

  مصرف داخلی مس کشورآفریقای جنوبی در حدود ۲۶ هزار ترن کاتد درسال است. تولید این کشور۵۰ هزارتن کاتد پالایشگاهی از ۷۵ هزارتن مس محتوای کنسانتره است، لذا دارای۲۴هزارتن صادرات کاتد است. 

  مصرف داخلی مس کشور زیمبابوه درحدود ۸ هزارتن کاتد مسی از تولید ۸ هزار تن مس محتوای کنسانتره معادن خود که رقم بسیارپائینی می باشد. زیمبابوه، یکی از غنی ترین کشورهای آفریقا است. زیمبابوه دارای دومین ذخایر بزرگ پلاتین جهان و از نظرر سنگ آهک، روی، نیکل، سرب و فسفات بسیارغنی است. 

  مصرف داخلی مس کشور زامبیا فقط حدود ۱۷هزارتن مس کاتدی است اما دارای تولید بیش از۹۱۵ هزار تن مس محتوای معدنی است، این رقم حاصل ۷۶۰ هزار ترن مس محتوای کانس و۱۵۵ هزارتن کاتد لیچینگ است. صادرات این کشور۴۵۰هزارتن مس محتوای کنسانتره معادل بیش از یک میلیون و۸۲۰ هزار تن کنسانتره با عیار۲۴ درصد، بعلاوه ۱۵۵هزار تن کاتد لیچینگ و۲۳۳ هزار تن کاتد پالایشگاهی که عمدتا دوشرکت ایوانهو و فرست کوانتوم کانادا این کشور را غارت می کنند و صاحب معادن این کشورمی باشند. 

 

 جمهوری دموکراتیک کنگو 

– این کشوربرروی کمربند مس آفریقا قرار گرفته است. جمهوری دموکراتیک کنگو یکی از ثروتمندترین ایالت های آفریقا از نظر ذخایر است، زیرا  

– این کشور به تنهایی ۳۴ درصد از تولید الماس این قاره را پوشش می دهد 

– تامین۱۳ درصد مس تولید شده قاره آفریقا 

  ارزش مواد معدنی استخراج نشده جمهوری کنگو، بیش از ۲۴ میلیارد دلار تخمین زده می شود 

-زیر خاک کنگو حاوی کلتان است، فلزی که در تلفن های همراه ما یافت می شود. 

– مصرف داخلی مس کشورجمهوری دموکراتیک کنگو صفر تن کاتد درسال است اما تولید این کشور بیش از۲۱۶۰ هزار تن مس محتوای معدنی است. این رقم حاصل ۱۵۸۰هزارتن کات لیچینگ + ۵۸۰ هزار تن مرس محتوای کنسانتره است و رقم۱۵۸۰هزار تن کاتد لیچینگ عینا توسط صاحبان سهام کاندایی واروپایی صادرمی شود. 

از کنسانتره تولیدی فقط ۳۵ هزارتن کاتد پالایشگاهی تولید می گردد که آن نیز عینا صادر می شود.  معادن مس این کشورمستعمرات بی چون و چرای شرکتهای گلینکور و ایوانهو و فرست کوانتوم است و از لحاظ صنایع پایین دستی مس، در فقر مطلق قراردارد با وابستگی۱۰۰درصد به کشورهای مختلف دنیا. 

استعمار کانادا غارتگر ثروت آفریقا 

به اعتقاد «استفن براون» محقق و

استاد دانشگاه اوتاوا، دولت کانادا برای منحرف کردن اذهان عمومی با برچسب یک دولت بشردوست در حال پنهان کردن حقیقتی به نام استعمار آفریقایی ها و معادن آنهاست. کانادا را می توان یک غول انحصار معادن در دنیا و سرآمد و پیشتاز استعمارکنندگان معادن در قاره آفریقا دانست. اوایل دهه ۱۹۹۰ کشورهای آفریقایی تحت فشار بانک جهانی و به تاسی از حرکت موفق کشورهای آمریکای جنوبی اقدام به مدرنیزه کردن صنعت معدن خود کردند و در این میان بهترین گزینه را جستجو نمودند که کانادایی ها سریعتر از بقیه این موقعیت را درک کردند و اکنون دست کم ۲۵ سال است که شاهد سیطره کامل کانادا بر معادن ۳۹ کشور قاره آفریقا هستیم. 

 

رشد فزاینده حضور و سرمایه گذاری شرکت های کانادایی در ۳۹ کشور قاره آفریقا 

طرح بزرگ کانادایی ها برای بلعیدن معادن و منابع طبیعی قاره سیاه 

 در سال ۲۰۱۰، تعداد ۱۵۵ شرکت معدنی کانادایی در ۳۹ کشور آفریقایی سرمایه معدنی ۲۶ میلیارد و۹۰۰میلیون دلار داشتند. این رقم در سال۲۰۱۱ به ۳۱میلیارد و۶۰۰ میلیون دلار رسید. از میان این ۱۵۵ شرکت، نام چند شرکت بزرگ و برخوردار از لابی به شدت به چشم می خورد: شرکت های آلانا پوتاش، باریک گلد، اندیوورماینینگ، فرست کوآنتوم مینرالز، نیوسان ریسورسز، پالتینیوم گروپ متالز، شریت اینترنشنال و ولتا ریسورسز 

استعمارطلبی کانادایی ها در بحث معادن بی نظیر قاره سیاه تا حد زیادی موجب فقر امروز جوامع آفریقا 

  کانادا هم اکنون یکی از بزرگترین بازیگران صنعت معدن درآفریقاست. این کشور، به دلیل ساز و کار قانونی مثل معافیت مالیات و تعدد توافقات تجاری برای سرمایه گذاران معدن، یکی از چند بهشت سرمایه گذاران دنیاست و طبیعی است که تمرکز در کانادا بالاخص برای صنعت معدن شکل واقعی داشته باشد. تصویری که نشان دهنده دایره فعالیت کانادا در قاره آفریقا به تفکیک مواد معدنی است. 

  

** چشم انداز توسعه معادن زامبیا و کنگو  

هر دو کشور زامبیا و کنگو پروژه های معدنی بزرگی در حال احداث دارند. 

 در زامبیا شرکت گلنکور طرح توسعه هر دومعدن خود، کانا و موفیلیرا را در دست دارد. 

 شرکتCNMC نیز طرح توسعه بزرگی درچامبیشی دارد. دو طرح توسعه دیگر نیز درکانسانشی و لوموانا درحال اجراست. 

 شرکت KMC برنامه‌هایی برای ۴  برابر کردن تولید در واحدهای خود و دستیابی به سالیانه ۴۰۰ هزار تن طی۴ تا ۷ سال آینده را دارد. 

 در کنگو شرکت ERG چندین معدن کنسانتره کوچک مانند فاز اول پروژه متالکول آر.تی.آر در دست اجرا دارد. همچنین سه پروژه توسعه تولید کنسانتره در موتاندا، لوییتا و تنکه در انتظار آغاز به کار هستند. 

 پروژه معدنی کاموا-کاکوال از شرکت ایوانهو کانادا  Ivanho، در اوایل ماه می کل ذخایر معدنی آن ۱.۱ میلیارد تن با عیار ۲.۸۵ درصد برآورده شد. 

 شرکت ایوانهو در سه پروژه نیروگاه آبی نیز سرمایه‌گذاری کرده و قادر است۳۰۰ مگاوات برق تولید کند. این مقدار برای تأمین انرژی عملیات معدنی و واحد ذوب با ظرفیت ۳۰۰هزار تن در سال کافی است. 

 فاز اول پروژه کاموا-کاکوال با ظرفیت ۱۰۰هزار تن در سال قرار بود در۲۰۲۰ به بهره‌ برداری برسد و فاز دوم نیز در سال۲۰۲۴ به بهره‌برداری می ر‌سد. در مجموع با اتمام دو فاز، ظرفیت معدن به بیش از ۴۰۰ هزارتن در سال افزایش می‌یابد. 

 کنگو دارای تعدادی از بهترین معادن جهان است و اکنون بزرگ‌ترین پروژه معدنی جهان درکاموآ کاکوال را نیز در دست اجرا دارد تا بتواند جایگاه نخست تولید مس در آفریقا همواره را از آن خود کند. 

پایان خبر//////

ممکن است از اینها هم خوشتون بیاد
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.