۲۰۲۴ سال ابر بحران ها؟/ چشم انداز اقتصاد معادن در سال آتی میلادی

0 245

سال ۲۰۲۴ سال بحران هاست. از احتمال بازگشت ترامپیسم تا ابرچالش های بخش صنعت و تامین مواد اولیه بخش معدنی. معدن به‌عنوان پایه‌‌‌‏‌ای‌‌‌‏‌ترین بخش از فعالیت صنعتی، برای بسیاری از صنایع حکم یک پشتیبان امن را دارد اما ظاهرا وضعیت در سال‌۲۰۲۴ برای بازار کامودیتی‌‌‌‏‌های معدنی بسیار متغیر است و معدن‌کاران بزرگ این حوزه و کشورهای مهم در فعالیت معدنی سال‌سختی را پیش‌رو دارند.
به گزارش معدن ۲۴، گزارش تازه موسسه مشاوره «ارنست ‌اند یانگ» نشان می‌دهد سه بحران بزرگ پیش‌‌‌‏‌روی بخش معدن است: بحران نخست نحوه تحقق توسعه‌پایدار و اهداف مرتبط با آن است. بحران دوم مساله سرمایه‌گذاری است که به معدن برای پوشش نیازهای جدید جهان قوت می‌بخشد. بحران سوم نیز مساله امنیت سایبری در گذار به معدن‌کاری دیجیتال و هوشمند است.
شواهد نظرسنجی ارنست‌اند یانگ گویای افزایش سرعت تغییرات در بخش معدن در کنار اهمیت روزافزون معدن‌کاری پایدار است؛ در واقع ذی‌نفعان بخش معدن اعم از سیاستگذاران دولتی یا خریداران مواد معدنی بر لزوم تعهد بخش معدن به گذار انرژی و اهداف توسعه‌پایدار تاکید دارند.
در بررسی اخیر ارنست‌اند یانگ، یک نکته بسیار روشن وجود دارد. اینکه معدن‌کاران در سال‌۲۰۲۴ با محیط عملیاتی پیچیده‌‌‌‌‌تری مواجه خواهند شد. چالش‌ها بسیار زیاد خواهند بود، اما انعطاف‌‌‌‌‌پذیری و خلاقیت این بخش در تاریخ ثابت‌‌‌‌‌شده‌ و ممکن است کلید نجات اقتصاد جهان باشد. این موسسه انتظار دارد که طی ۱۲ ماه آینده شاهد نوآوری، همکاری و چابکی بیشتری در بخش معدن باشد چراکه شرکت‌های معدنی و فعالان صنعت فلزات از تغییرات مثبت استقبال می‌کنند.
در نگاه اول، رتبه‌‌‌‌‌بندی ریسک‌ها و فرصت‌های تجاری برتر در معدن و فلزات در سال‌۲۰۲۴ با دو سال‌گذشته تفاوت چندانی ندارد، اما درحالی‌که برخی از مسائل به‌ویژه «مساله پایداری» و نیز «دریافت مجوز سرمایه‌گذاری برای فعالیت‌های جدید» به‌وضوح به چالش‌های بلندمدت تبدیل شده‌اند، برخی از دیگر موارد منعکس‌‌‌‌‌کننده چالش‌های جدید بخش معدن هستند.
به‌طور دقیق‌تر، معدن‌کاران برتر جهان کماکان به پیشرفت در طیف وسیعی از اهداف آب‌و‌هوایی که با هدف مهار تغییرات آب‌و‌هوایی رخ می‌دهد ادامه می‌دهند اما این تلاش مکفی نیست. در عین‌حال تمایل برای سرمایه‌گذاری و دریافت مجوز جهت فعالیت در پروژه‌های پرریسک و خطر به‌رغم تداوم، اندک است؛ این در حالی است که بخش معدن برای افزایش فعالیت‌ها وتولید بیشتر تحت‌فشار بازیگران متعددی در زنجیره تامین است.
گزارش ارنست‌اند یانگ تایید می‌کند تمایل بخش معدن به مقوله پایداری و اقتصاد سبز، به جلب توجه بیشتر سرمایه‌گذاران و جامعه منجر شده‌است. به‌طور کلی استفاده بهتر از منابع و تمرکز بر تاثیر مثبت فعالیت‌های پایداری مرتبط با تحقق خالص صفرکربن می‌تواند به برآورده‌کردن انتظارات از بخش معدن کمک کند. با این‌حال تا نقطه مطلوب و پاکسازی کامل کربن از اقتصاد جهان راه بسیار است.
همزمان با این وضعیت، مشخص است که سرمایه‌گذاری در بخش معدن به کندی افزایش می‌‌‌‌‌یابد، هرچند بخش معدن در تلاش است تا با توسعه پهنه‌‌‌‌‌های مختلف، مواد مورد‌نیاز گذار انرژی و تامین تقاضای فزاینده برای مواد معدنی موردنیاز جهان را تامین کند. این افزایش فعالیت، نیاز به دیجیتالی‌کردن فرآیندها را شدت داده و چالش امنیت سایبری را ایجاد‌کرده است. با افزایش سرعت تحول دیجیتال در بخش معدن در سراسر جهان، امنیت سایبری در حال تبدیل‌شدن به یک موضوع جدی در بین معدن‌کاران است.
این دیدگاه باعث‌شده تا تمرکز سرمایه‌گذاران از کسب سود صرف و تحقق اهداف کوتاه‌‌‌‌‌مدت بر بازده بلندمدت تغییر کند که این موضوع، اهمیت تبدیل وضع موجود به ثبات در خلق ارزش‌افزوده آتی به یک هدف راهبردی در بخش معدن را نشان می‌دهد. چنین رویکردی از درک اهداف خالص صفر ۲۰۵۰ در بخش معدن و بازتعریف افق‌‌‌‌‌های سرمایه‌گذاری بلندمدت حکایت دارد. این موضوع البته چالش‌هایی هم دارد. برای نمونه فشار تورمی کنونی توسعه فناوری را تسریع کرده و کمک‌کرده تا استخراج‌کنندگان معدنی بر ابزارهای دیجیتالی به‌جای فعالیت‌های معمول و سنتی تمرکز کنند. از این منظر تورم گرچه اثر منفی بر بخش معدن داشته، اما عامل نهانی رشد بهره‌‌‌‌‌وری شده‌است.

امروزه که شرکت‌ها با مسائل متعددی از مدیریت آب گرفته تا زنجیره‌های تامین اخلاقی و بسته‌شدن معدن توسط دولت دست‌وپنجه نرم می‌کنند، بررسی تصویری که معدن‌کاران از سال‌۲۰۲۴ در ذهن دارند، جالب است. چهل و یک‌درصد از معدن‌کارن در بررسی ارنست‌اند یانگ گفته‌‌‌‌‌اند که اولویت آنها در حوزه معدن‌کاری دیجیتال، ایجاد بستری برای ردیابی و تحقق اهداف و معیارهای توسعه‌پایدار است. برای جلوگیری از اشتباهات قبلی و استفاده بهینه از منابع، معدن‌کاران به دید بهتری از مسائل نیاز دارند که داده‌های توسعه‌پایدار اگر باکیفیت بالا باشند و مورد‌استفاده قرار گیرند، بر رشد کیفیت حاکمیت و کنترل قوی بر معدن برای اطمینان از طراحی و اجرای فرآیندهای مناسب اثرگذار خواهند بود. ایجاد اعتماد و بیان ارزش می‌تواند برندهای این بخش را متحول کند.
در بخش دیجیتالی‌شدن و نوآوری معدنی نیز مسائل جدی وجود دارد. امروز بسیاری از رهبران معدنی بر روی افزایش سرمایه‌گذاری برای مدیریت داده‌ها و فناوری تاکید می‌کنند. تقاضا در سراسر جهان برای راه‌حل‌‌‌‌‌های دیجیتال که به کاهش هزینه‌ها و بهبود بهره‌‌‌‌‌وری، یا افزایش ایمنی و تحقق پایداری در کسب‌وکارها کمک کند، به‌شدت بالا رفته‌است. پاسخ‌دهندگان نظرسنجی ارنست‌اند یانگ اغلب از پتانسیل هوش‌مصنوعی مولد هیجان‌‌‌‌‌زده هستند و در حال بررسی سایر فناوری‌های جدید، به‌ویژه آنهایی هستند که می‌توانند بازیافت مواد معدنی را بهینه کنند. بسیاری به‌دنبال همکاری و مشارکت بیشتر برای کمک به‌سرعت‌بخشیدن به تحول و هدایت نوآوری در این بخش هستند. با این‌حال هنوز معادن اغلب مناطق جهان را به شیوه قدیمی مدیریت می‌کنند. البته تورم فزاینده و ترس از شدت‌گرفتن آن عامل تقویت نوآوری است.

ممکن است از اینها هم خوشتون بیاد
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.