وضع عوارض صادراتی و تیشه دولت به ریشه تولید و صادرات
معدن ۲۴:وضع عوارض صادراتی برای همه محصولات زنجیرههای تولیدی معدن و صنایع معدنی و عطف به ماسبق کردن آن، این شائبه را به اذهان متبادر میکند که فارغ از شرایط حال حاضر سیاسی و اقتصادی کشور و مواجهه فعالان اقتصادی با تحریمها، کووید۱۹ و فشارهای مختلف، اما دولت فقط به دنبال درآمدزایی و پُر کردن جیب خود از این محل است و ریشه به تیشه تولید و صادرات میزند.
به گزارش معدن۲۴، وضع عوارض صادراتی برای همه محصولات زنجیرههای تولیدی معدن و صنایع معدنی و عطف به ماسبق کردن آن در تبصره یک بخشنامه ۲۱ تیر موجب نگرانی تولیدکنندگان و صادرکنندگان این محصولات شده بود.
این در حالی است که بخشنامه، عوارض صادراتی را بدون در نظر گرفتن میزان سود بنگاهها و قوانین بالادستی مبنی بر ممنوعیت ایجاد محدودیت در صادرات به اشکال مختلف در نظر گرفته است.
همچنین در تدوین بخشنامه هیچ مشورتی با تشکلهای تخصصی بخش معدن و صنایع معدنی انجام نشده بود و از این نظر نیز فعالان معدنی اعتراض داشتهاند.
کارشناسان معتقدند: در صورت اعمال عوارضهای اینچنینی، نه فقط صادرات واحدهای معدنی متوقف خواهد شد، بلکه کارخانههای کوچک و متوسط بخش خصوصی دچار ورشکستگی شده یا از گردونه تولید خارج خواهند شد.
یادآور میشود بدنه بخش خصوصی معدن کشور در گذشته در اثر عوامل مختلف خارجی و داخلی از جمله تحریمها، همهگیری کرونا و تحریمهای داخلی همچون وضع مالیات بر صادرات و افزایش تصاعدی و بیرویه حقوق دولتی معادن، با مشکلات و دردسرهای زیادی مواجه شده است و این اقدام دولت در سالی که با عنوان «مهار تورم و رشد تولید» نامگذاری شده، اقدامی کاملا ضد تولید است.
در حالی که در سال مزین به نام «مهار تورم و رشد تولید» انتظار میرود دولت حافظ منافع تولیدکنندگان باشد و سیاستهایی را دنبال کند که موجب کاهش محدودیتهای صادراتی و ارزآوری برای اقتصاد کشور شود.
** تاثیر وضع عوارض صادراتی سنگین روی گندله
برپایه این گزارش، با وضع عوارض صادراتی سنگین روی گندله، تولید و صادرات این محصول نیز صرفه اقتصادی ندارد که موجب کاهش درآمد ارزی و برگشت ارز حاصل از صادرات صادرکنندگان به چرخه اقتصادی کشور و در نتیجه توقف یا تاخیر در اجرای طرحهای توسعهای تعریف شده خواهد شد.
با توجه به اینکه در فصول گرم سال به دلیل محدودیت برق، واحدهای فولادی بهناچار با کاهش تولید مواجه میشوند، این مساله منجر به مازاد تولید محصولات زنجیره فولاد از جمله آهن اسفنجی میشود.
در فصول سرد سال نیز به علت محدودیت گاز، کارخانههای فولادی بهویژه واحدهای تولید آهن اسفنجی تعطیل میشوند که کشور را با مازاد گندله در زنجیره فولاد مواجه خواهد کرد؛ در این صورت صادرات تنها راهحل عبور از این مشکل است.
بدین ترتیب کسری در تامین انرژی منجر میشود تا در بسیاری موارد، صادرات گندله یک ضرورت برای حفظ چرخه تولید باشد.
برپایه این گزارش، در تازهترین اقدام، معاون اول رئیس جمهور بعد از درخواست فعالان صنایع معدنی مبنی بر لغو یا اصلاح بخشنامه عوارض صادراتی، خواستار رسیدگی و اعلام نتیجه از وزیر صمت شد.
پایان خبر////////