یک کارشناس بازار سرمایه:
منتظر رشد بازارها در سال ۱۴۰۳ باشید/ چگونه ۲ میلیارد دلار ظرف ۴ ماه از بورس خارج شد؟
یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اقدامات نسنجیده دولت و برخی وزار و بی اعتمادسازی مردم به بورس گفت: این اقدامات سبب شد تا ۲ میلیارد دلار سرمایه حقیقی، در مدت چهار ماه از بورس خارج و به سرمایه سرگردان تبدیل شود.
به گزارش معدن۲۴، «سید محمدرضا حسینی» تاکید کرد: این میزان سرمایه سرگردان به هر بازاری که وارد شود، آن را رشد داده و آشفته می کند.
دکترای اقتصاد مالی از دانشگاه تهران معتقد است: ما نخواستیم که سرمایه های سرگردان مردمی در بورس باقی بماند و به صنایع مان کمک کند، بلکه آن را به بازارهای موازی سوق دادیم و بر این اساس باید منتظر سال ۱۴۰۳ باشیم تا ببینیم این سرمایه از کدام بازار یا بازارها سر در خواهد آورد؟!
** مدیریت بازار بورس را به دست چه کسانی سپردیم؟
وی در تشریح چگونگی اتفاق افتادن این مساله و طرح این پرسش که مدیریت بازار بورس را به دست چه کسانی سپردیم، اظهار داشت: در حالی که شاخص کل بورس در مورخ ۵ فروردین در کانال یک میلیون و ۹۰۰ هزار بود و حدود یک ماهی از رشد بورس می گذشت، همچنین همه تحلیل های بنیادین نیز همین مساله را نشان می داد و موقع رشد شاخص بود، این رویه تا ۱۷ اردیبهشت ادامه داشت، اما پس از آن بازار ریزشی شد.
حسینی افزود: ناگهان دیدیم که همه صف های خرید تبدیل به صف فروش شده است، اما رییس سازمان بورس می گفت که هیچ اتفاق خاصی نیفتاده، اصلاح جزو ذات بازار است و این رویه را طبیعی توصیف میکرد!
وی ادامهداد: ۱.۵ ماه بعد نامه ای با موضوع افزایش نرخ خوراک پتروشیمی ها منتشر شد که تاریخ آن ۱۷ اردیبهشت بود؛ یعنی دقیقا روزی که بورس ریزشی شده بود؛ لذا موجی از بی اعتمادی به بورس در بین مردم شکل گرفت. مردم متوجه شدند آن ریزش نه سیر سود بوده و نه اصلاح ذاتی بازار، بلکه یک «رانت خبری» بوده است.
این کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد: به این ترتیب، تنها عده ای خاص از مزایای این رانت برخوردار شدند و زیان آن برای مردم باقی ماند، به طوری که تعداد زیادی از حقیقی های بورس و مردمی که به قصد سرمایه گذاری ورود کرده بودند، با ضرر مواجه شدند؛ زیانی که حداقل ۴۰ درصد عنوان می شد.
وی یاداور شد: پس از آن وزیر اقتصاد وارد عمل شد و مصاحبه کرد و گفت که احتمالا تاریخ آن نامه اشتباه بوده است! اما چند هفته بعد رانت خبری را پذیرفت! لذا موج بی اعتمادی به بورس هر روز بیشتر می شد و مردم متوجه رانت های خبری در لایه های بالای کشور شدند.
حسینی همچنین به نرخ خوراک هفت هزار تومانی پتروشیمی ها اشاره کرد که به معنای زیاندهی رسمی این صنعت بود و باید اوره سازها و متانول سازها کار خود را تعطیل می کردند، اما گفت: پس از آن دولت وارد عمل شد و با عدم پذیرش نرخ هفت هزار تومانی، اعلام کرد که قیمت خوراک را فرموله خواهیم کرد.
وی افزود: در حالی که قرار بود این مهم یک ماهه اتفاق بیفتد، اما ۴ ماه به طول انجامید، دولت فرمول را به «قیمت میانگین گاز در ۴ هاب فرامنطقه ای» اعلام کرد؛ این یعنی، مزیت پتروشیمی بودن در خلیج فارس در حال از بین رفتن بود! و این فرمول کاملا غیرعقلانی بود.
دکترای اقتصاد مالی از دانشگاه تهران ادامه داد: این مساله کاملا مسکوت ماند و هیچ مقامی در این زمینه اظهار نظر نمی کرد، به طوری که وقتی حتی یک خبر خوب (افزایش نرخ تسعیر پتروشیمی ها) هم اعلام شد، به دلیل جو بی اعتمادی موجود، هیچ واکنش خاصی در بازار مشاهده نشد!
وی اضافه کرد: چند ماه بعد و با اعلام وزیر راه و شهرسازی مبنی بر ساخت مسکن ارزان و تاکید بر لزوم ارزان شدن فولاد و سیمان، بر خروج این دو محصول از بورس و قیمتگذاری دستوری آنها تاکید کرد؛ این مساله به معنای زیاندهی دو صنعت یاد شده بود و همین مساله سبب شد تا بازار کاملا دچار ابهام و بی اعتمادی شود.
حسینی اظهار داشت: پس از آن، هر روز شاهد حمله یک وزیر به بورس بودیم، از جمله خبرهایی از بازار خودرو می آمد که مسئولان خواستار خروج خودرو از بورس کالا و قیمتگذاری آن در شورای رقابت می شدند و به عبارتی بورس را مقصر افزایش قیمت بی رویه کالا قلمداد می کردند.
وی تصریح کرد: به این ترتیب، ۴ صنعت اصلی و بزرگ خودروسازی، سیمان، فولاد و پتروشیمی با نظرات عجیب و بی پایه و اساس وزرای دولت در حال از بین رفتن بود و بی اعتمادی مردم به بورس تشدید شد.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: در نهایت، همین وقایع و اخبار خروج ۲ میلیارد دلار سرمایه حقیقی از بازار سرمایه را رقم زد.
پایان خبر/////