تمام ابعاد توسعه فعالیت های اکتشافی از منظر بخش خصوصی و دولتی

0 209

مدیرعامل شرکت اکتشاف تجلی صبا اظهار کرد: در حال حاضر بخش معدن از بخش‌های پیشران در حوزه توسعه است. در حوزه توسعه معدن و صنایع معدنی حوزه اکتشاف به عنوان پیشران محسوب می‌شود. یعنی اگر نتوانیم در حوزه اکتشاف موفق باشیم سایر بخش‌های معدنی از استخراج تا فرآوری و صنایع معدنی همه می لنگند.
رنجبر در گفت و گو با معدن۲۴ ادامه داد: آن چیزی که بحث اکتشاف را مهمتر کرده که این است که باید در این حوزه کاملاً برنامه مند پیش برویم یعنی اگر نخواهیم اکتشاف را به صورت فراگیر و گسترده نگاه کنیم به گونه‌ای در می‌آید که صرفاً هاله‌ای از اکتشاف را در نظر می‌گیریم، بنابراین در مقوله اکتشاف باید با برنامه پیش رفت. وقتی مشابه آن تمام دنیا را نگاه می‌کنیم، می بینیم که در این حوزه‌ها به صورت چارچوب ‌دار عمل می‌کنند، به عبارتی کارها در بررسی اولیه کاربر روی پهنه ،کار در روی آنومالی ها و اهداف و انجام حفاری در مراحل مختلف مقدماتی – تفصیلی – تکمیلی همه با یک برنامه مدون و با مدیریت مالی پیش برود.
وی گفت: دومین مورد مهمی که وجود دارد مقوله سرمایه‌گذاری است. شرکت‌ها نباید تصور کنند که حوزه اکتشاف به سرمایه اندک نیاز دارد. شرکت‌های بزرگ دنیا در حوزه ژئوفیزیک هوایی و ژئوفیزیک زمینی و حفاری مغزه گیری در بخش‌های دیگر سرمایه‌گذاری‌های بزرگی انجام می‌دهند. برخی فکر می‌کنند با یک هزینه اندک می‌توانند به ذخایر بسیار بزرگ دست پیدا کنند اما اینگونه نیست، این کار برای خود ادبیاتی دارد. هزینه متناسب با کار بزرگ و گسترده باید چشمگیر باشد، وقتی این هزینه‌ها را انجام می‌دهیم متوجه می‌شویم که عمده هزینه‌ها یعنی تا ۷۵ درصد از هزینه در بخش حفاری است. در کشور ما اگر پهنه ای منجر به ذخیره نشود و زمانبر شود آن وقت هزینه‌ها انباشته می‌شود، بنابراین باید به گونه‌ای عمل کرد که میتوان محدوده پهنه ها را به ذخیره رساند.
او اضافه کرد: وقتی با صاحب نظران در ایمیدرو هم صحبت کردیم دیدیم که آنها نیز بر این اعتقاد هستند لذا دنبال سازوکار قانونی مناسب جهت بهتر فعال نمودن بخش خصوصی در حوزه های اکتشافی هستند در این راستا در مواردی از محدوده‌ها به پروانه‌های اکتشاف رسیدند، حوزه های اکتشافی در ایمیدرو تعداد بسیار زیادی از پروانه های اکتشاف و آنومالی ها را شامل می شود. اگر اعتقاد داریم که ایمیدرو به عنوان یک ساختار توسعه‌ای و پشتیبان بخش خصوصی باید موفق باشد، آن وقت به این نتیجه می‌رسیم که از دل ایمیدرو باید محدوده‌هایی مثل گل گهر، سنگ آهن مرکزی، سنگان و زرشوران وغیره در آینده بیرون بیاید. این محدوده‌ها باید بر اساس چنین قواعدی شکل بگیرند، یکی از راه‌های این اقدام این است که ایمیدرو با بخش خصوصی وارد مشارکت شود. بخش خصوصی ای که توان تجهیزاتی و هم توان فنی و سرمایه‌گذاری داشته باشد. به این صورت ایمیدرو و بخش خصوصی هم فاز با هم در پویایی و پیشبرد بخش معدن کشور فعال بوده و می‌توانند برای سرمایه‌گذاری‌ها و طراحی‌های آینده هم موثر باشند به گونه ای توسعه بخش معدن با حضور بخش خصوصی توانمند و یک ساختار توسعه ای نظیر ایمیدرو عملیاتی گردد. بدیهی است ذخایر حاصل از این محدوده‌ها می‌تواند توان مالی ساختارهای توسعه ای را تامین کرده و رشد بخش خصوصی فعال در اکتشاف و معدن را بیشتر نماید . قطعا جهت سرمایه گذاری و شراکت با بخشهای خصوصی نظیر شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات و شرکت های زنجیره آن ( برای تکمیل اکتشاف )،پروانه های اکتشاف نیازمند چارچوبهای قانونی و مصوبات قانونی است تا بخش خصوصی و سازمان های توسعه ای با نظارت صمت و با استفاده از برنامه های فراگیر و سیستماتیک در فعال کردن پروانه ها و آنومالی ها (نظیر ژئوفیزیک هوایی ،ژئوفیزیک زمینی، ژئوشیمی و حفاری های مغزه گیری و Rc انبوه و فرآیندهای های بعد از فعالیت های اجرایی و … ) در مشارکت با هم در دستیابی به ذخایر بزرگ و کلاس جهانی فعال باشند .
مدیرعامل شرکت اکتشاف تجلی صبا ادامه داد: مطمئن هستم که تصمیم گیران در ایمیدرو و معاونت معدنی صمت راه را برای این کار و حوزه اکتشاف باز خواهند کرد، وقتی به نقشه کاداستر کشور نگاه می‌کنیم می‌بینیم که این محدوده‌ها اعم از اکتشافی و بهره برداری موزائیک وار به یکدیگر وصل هستند و فضا برای گرفتن محدوده های جدید حداقل شده است اما الان برخی از مجوزهای اکتشافی جنبه خرید و فروش صرف به خود گرفته است که این مسئله باید از طرف مسئولین و برنامه ریزان برطرف شود تا این محدوده‌ها را در اختیار اهل آن قرار گیرد. متاسفانه در حال حاضر وضعیت برخی محدوده‌ها بیشتر شکل کاسبکاری و خرید و فروش به خود گرفته و فاقد از هر نوع فعالیت اکتشافی است.

وی اظهار داشت: به عنوان مثال می‌بینیم که برخی افراد محدوده هایی در اختیار دارند و به دلایلی از جمله ضعف مالی و یا خرید و فروش صرف مجوز عملا هیچ فعالیتی در روی محدوده ها صورت نمیگیرد بنابراین مهم است که این محدوده‌ها با استفاده از ساز و کاری از جمله مشارکت در اختیار شرکتهای توانمند و یا بخش خصوصی علاقمند قرار بگیرد که دارای امکانات مالی و تجهیزات لازم هستند و از توانایی فنی نیز برخوردارند. چنین شرکت‌ها و افراد متعهد می‌شوند که بر اساس چهارچوب‌های فنی تا انتها پیش بروند و برای بخش معدن کشور نیز مفید باشند.
رنجبر تصریح کرد: بحث دیگر در حوزه اکتشاف موارد مربوط به حوزه تجهیزاتی است که در حال حاضر در خصوص برخی محدوده‌ها وجود دارد. تقویت توان داخلی بسیار مهم است اما اگر این تقویت توان متناسب با ظرفیتش نباشد ممکن است نیمه تمام باقی بماند. در دنیا وقتی ماشینی ساخته می‌شود تلاش می‌کنند که ریسک‌های آن را کاهش دهند، یعنی ابتدا از آن دستگاه در جاهای دیگر استفاده می‌کنند و بعد از آنکه ریسک اش پایین آمد در اختیار بخش خصوصی قرار می‌دهند، چرا که خرابی دستگاه و توقف در کار خسارت شدیدی را به بار می‌آورد.
او افزود: اهمیت این موضوع در جایی است که می‌بینیم بخش معدن و صنایع معدنی سهمی در بورس کشور بین ۲۵ تا ۲۸ درصد دارند، در فرایند توسعه باید یک روند هوشمندانه را به کار بگیریم. نباید به گونه‌ای عمل کنیم که یک بخش فدای بخش دیگری بشود. بنابراین هم باید توان تولید داخل را دنبال کنیم و هم فرایند توسعه را ; در فرآیند نیاز به ماشین آلات و تجهیزات متناسب که بسیاری از آن نیازمند وارد کردن از کشورهای دیگر میباشد.
از مقوله های دیگر در توسعه اکتشاف و شرکتهای اکتشافی ساختار نیروی انسانی پویا ، آموزش فراگیر و پیگیری اکتشاف فراسرزمینی خصوصا در کشورهای خاورمیانه و آسیای میانه جهت بکارگیری استانداردهای جهانی در فعالیتها و رقابت پذیری با شرکت های کشورهای دیگر منطقه هست .
علیهذا در کلام آخر اکتشاف و یا بعبارتی پیشرانه توسعه در بخش معدن برنامه ای هوشمندانه، توان مالی و سرمایه گذاری و توان تجهیزاتی و پشتیبانی قانونی متناسب را برای توسعه میطلبد .

استیل‌پرایس برگزار می‌کند:  دومین کنفرانس اکتشاف

۰۲۱-۸۸۹۸۱۲۰۶  /  ۰۹۳۶۱۵۸۴۷۸۸

ثبت نام

با ما باشید

ممکن است از اینها هم خوشتون بیاد
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.