معدن ۲۴:دماسنج اصلی تالار شیشهای در پایان معاملات دومین روز هفته جاری، با افت ۰.۶۸ درصدی، معادل ۱۵ هزار و ۱۱۳ واحد از ارتفاع این شاخص، در سطح دو میلیون و ۱۹۳ هزار و ۱۷۱ واحد قرار گرفت. اتفاقی که در روز جاری هم به شکل شدیدتر رخ داد و شاهد یک بازار تمام قرمز بودیم. افت ارتفاع نماگر اصلی بازار سرمایه در حالی اتفاق افتاد که شاخص هموزن بهعنوان نشاندهنده روند عمومی قیمت شرکتهای کوچک و متوسط، عملکردی موازی به ثبت رساند. از سوی دیگر، بررسی آمار مالکیت افراد حقیقی در این روز از خروج سرمایه آنها از بازار سهام حکایت دارد. شاخص ورود و خروج پول در پایان معاملات روز یکشنبه بورس، از خروج ۱۷۶.۲ میلیارد تومانی پول حقیقی از سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی خبر میدهد. کلیات طرح اصلاح بند (س) قانون بودجه سال ۱۴۰۳، در جلسه دیروز بهارستانیها تصویب شد. برخی جزئیات از این طرح همچنان باقی مانده است با وجود این میتوان گفت بورس تهران و صنایع تولیدی کشور تقریباً از این مانع مهم عبور کردهاند. حال و هوای دادوستدهای بازار سرمایه اما به روال ۱۲ روز نزولی گذشته پایبند ماند.
ارزیابی کارشناسی از روندهای منفی بورس
مریم محبی، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در گفت و گو با «معدن ۲۴» اظهار کرد: اتفاقی که رخ داده این بوده است که سهامداران یکسال صبر کردند تا نتیجه اتفاق ۱۷ اردیبهشت سال ۱۴۰۲ مشخص شود اما هیچ عملکرد مثبتی را از دولت مشاهده نکردیم. یعنی عملا می توان گفت که بازار بیشترین ضربه را از بی اعتماد سهامداران به سیاست های دولت در حمایت از حقوق خودشان در بازار سرمایه دید. این باعث شده است که ما خروج سرمایه را مشاهده کنیم.
او ادامه داد: از طرف دیگر همزمان با این اتفاق بحث مالیات که مربوط به تبصره س بند ۶ بود را داشتیم که اثرات منفی خود را گذاشت، البته دیروز در مجلس اتفاقات نسبتا مثبتی در این خصوص افتاد اما در مجموع نشان می دهد دولتی که سعی می کند از نظر مالیات کسری خود را جبران کند، بازار سرمایه شاید به صورت مقطعی از این دام رها شود اما همچنان سایه این ترس بر بازار سرمایه وجود دارد.
محبی تصریح کرد: از طرف دیگر مشاهده کردیم که رانت فاصله میان دلار آزاد و دلار نیما پابرجاست. وقتی که دلار بازار آزاد افزایش می یابد باید دلار نیمایی هم افزایش پیدا می کرد اما این اتفاق رخ نداد. تمامی این اتفاقات نشان می دهد که سهامدار در بازار سرمایه اقتصادی کشور به این نتیجه رسیده اند که تصمیماتی که گرفته می شود بسیار دستوری ست و این تصمیمات می تواند در تامین منافع جامعه نباشد و صرفا در راستای تامین نیازهای بنگاه های کلان مثل بنگاه های دولتی باشد.
واکنش خنثی بازار سهام به اصلاح بند (س)
اما از سوی دیگر واکنش خنثی بازار سهام نسبت به اصلاح بند (س) لایحه بودجه، حاکی از آن است که پارامترهای بنیادین دیگری همچون نرخ بهره همچنان دغدغه بزرگتر بازار است. از جمله اخبار مهم دیگری که بر روند معاملات روز دوشنبه ۲۴ اردیبهشت تاثیر خواهد گذاشت رشد نرخ فروش شکر کارخانهها تا سطح ۳۵ هزار تومانی است. به این ترتیب، سودآوری شرکتهای قندی میتواند به رشد خود ادامه دهد. به نظر میرسد در بازگشایی معاملات، روند فرسایشی بازار در معاملات روز میانی هفته نیز ادامه یابد اما با نزدیک شدن به دقایق پایانی بازار تعداد نمادهای مثبت افزایش پیدا کند.
با ما در اولین کنفرانس زغالسنگ و کک همراه باشید.
تهران، یکشنبه ۶ خرداد ۱۴۰۳
021-۸۸۹۸۱۲۰۶ / ۰۹۳۶۱۵۸۴۷۸۸
با ما باشید