مطالبات فعالان معدنی از رییس جمهور منتخب/ جابجایی مدیران، اقتصاد معدن را نجات می دهد؟
با توجه به قرارگیری ایران در زون آلپ – هیمالیا کشورمان ذخایر غنی معدنی شامل طلا، مس، سرب و روی، آهن، کرومیت، منگنز، مولیبدن، لیتیوم و عناصر نادر خاکی دارد.
به گزارش معدن ۲۴، خاکهای صنعتی و سنگهای ساختمانی از اهمیت بالایی برخوردارند. با توجه به این پتانسیلها کارشناسان باور دارند که نگاه دقیق به بخش معدن میتواند بخشی از اقتصاد کشور را تکان بدهد و جایگاه و رتبه معدنی کشور را در جهان افزایش دهد و تاثیرات بسزایی در تعیین قیمت فلزات داشته باشد. با توجه به این نکات فعالان معدنی از رییسجمهور درخواست دارند که به توسعه بخش معدن کمک کند.
ایران انواع مختلف کمربندهای کوهزایی را در دل خود دارد؛ ۵/۱۲درصد کوهزایی در کشور ما بوده و ۶درصد ذخایر جهان در کوهزایی است که میتواند ما را در حوزه معدن به سطح خوبی برساند. در ادامه ۱۲معدن در ایران داریم که در ابعاد جهانی هستند بنابراین پتانسیل معدنی در کشور وجود دارد، این در حالی است که برای توسعه معدنکاری فضای مناسبی نداریم. به باور کارشناسان، معدنکاری در کشور ما هزاران مشکل دارد و برای آن باید طرحی نو درانداخت چرا که با این مدل حکمرانی کشور نمیتوان شرایط خوبی را در حوزه معدن ایجاد کرد و علیرغم پتانسیلها نمیتوانیم از آنها استفاده کنیم.
عضو هیاتمدیره انجمن مس ایران با اشاره به معادن کوچک گفت: لازم است رییسجمهور به بخش معدن علیالخصوص معادن کوچک و متوسط، نگاه توسعهای داشته باشد تا درآمدزا! معادن بزرگ دست خود دولت است و آنها میتوانند نیازهای دولت را تامین کنند اما معادن کوچک و متوسط فرآیند توسعهای مثل اشتغالزایی، اقتصاد محلی، دانشی و بازوی دولت را باید داشته باشند.
معدن نیازمند مدیران شایسته
احمد مشکانی درباره اهمیت استفاده از مدیران شایسته گفت: باید از مدیران زبده، فهیم و کاربلد در بدنه دولت استفاده شود. شاهد آن هستیم که مدیران میانی و پاییندستی تخصص، تجربه و درک زمان و مکان را ندارند و با تصمیمات غلط مسبب رکود بخش معدن شدهاند. اگر یک بنگاه کاملا خصوصی را به ایشان بدهید، بعد از گذشت زمان با قوانینی که خود ایجاد کردهاند، بنگاه را ورشکسته خواهند کرد. لیکن رییسجمهور طبق سخنانی که بیان کرد از مدیران برجسته، توانا، آشنا به قوانین و توانایی حل مساله در شرایط بحرانی استفاده کند. او با اشاره به اهمیت نظارت گفت: رییسجمهور باید نظارت بر مدیران و کارمندان دولت را به خوبی انجام دهد و از نیروی جوان و باتجربه میانسال به خوبی استفاده کند. اگر نظارت در کار نباشد شاهد کمکاری، بروکراسی دولتی، امضاهای طلایی، رشوهخواری و موارد مشابه در برخی از کارمندان و مدیران خواهیم بود.
جایگاه بخش خصوصی
عضو هیاتمدیره انجمن مس ایران با اشاره به اهمیت توجه به نظر بخش خصوصی خاطرنشان کرد: رییس جمهور باید از نظرات و تواناییهای بخش خصوصی استفاده کند و نقش بخش خصوصی را در تصمیمگیریها افزایش دهد و موتور بخش خصوصی را به عنوان یک بازوی محرک دولت روشن کند. در واقع با استفاده از انجمنهای تخصصی، اتاق بازرگانی، خانه معدن و صنعت و دیگر مجموعههای معدنی به دنبال تغییر قوانین غلط و راهکاری مناسب برای توسعه بخش معدن باشد. او با بیان اینکه رییسجمهور باید چالش بخش معدن را توسط کارگروههای دولتی و خصوصی بررسی و راهکارهای مناسب را اجرایی کند، تصریح کرد: رییسجمهور باید قوانین بخش صادرات و واردات را به نحوی اجرا کند که صادرات افزایش یابد و تکنرخی کردن ارز به جز کالاهای اساسی را هم در اولویت قرار دهد.مشکانی تاکید کرد: بهتر است قوانین یا دستورالعملهایی ایجاد شود تا سرمایهگذاران داخلی و خارجی تشویق به سرمایهگذاری در این بخش شوند.