صادرات معدنی؛ پایداری صنعتی
معدن۲۴: بررسیها نشان داد، روند رو به رشد تجارت خارجی محصولات معدنی ایران با وجود ناترازیهای انرژی و تحریمهای خارجی همچنان حفظ شده است و بخش معدن توانسته نقش بسزایی در رشد و پایداری اقتصاد کشور ایفا نماید.
آمار نشان میدهد ارزش تجارت معدنی کشور تا پایان بهمن ماه امسال از ۱۱ میلیارد و ۱۳۹ میلیون دلار عبور کرده است؛ که برای دستیابی به این ارزش توانستهایم در حدود ۵۲ میلیون و ۱۱۲ هزار تن انواع مواد معدنی را صادر کنیم.
این موضوع نشان دهنده ایجاد مجرای تنفسی برای نجات تجارت خارجی ایران از مسیر معدن است که حتی با وجود تحریمها و مشکلات ناشی از محدودیت دسترسی به کانالهای مالی بین الملل نیز قطع نشده است.
بخش معدن ایران با ظرفیتهای بالای تولیدی از اواسط دهه ۹۰ به عنوان یک گزینه مسلم برای جایگزینی با نفت انتخاب شده بود و امروز شاهد توان بالای این بخش در پوشش ناترازیهای پیش آمده در درآمدهای نفتی کشور هستیم.
مطابق با آمار، بیشترین صادرات معدنی مربوط به زنجیره تولید فولاد، آلومینیوم و مس بوده و این سه محصول به تنهایی حدود ۵۳ درصد از حجم و ۷۸ درصد از ارزش صادرات معدنی را به خود اختصاص دادهاند.
از نظر کارشناسان، تداوم تولید و تجارت مواد معدنی پایه فلزی طی سالهای گذشته منجر به رشد صنعتی و تکمیل زنجیره تولید در حلقههای پایینی فلزات اساسی در ایران شده است و فرصتی ارزشمند برای حفظ پایداری صنعتی کشور ایجاد کرده است.
حضور ایران در جمع ۱۰ تولید کننده بزرگ فولاد، در کنار دستیابی به دانش تولید آلیاژهای جدید؛ نشان دهنده به ثمر نشستن بخشی از سرمایه گذاریهای کشور در زمینه تکمیل زنجیره های معدنی بوده است.
این روند در ادامه منجر شد تا شرکتهای معدنی بتوانند در زمینه دستیابی به دانش فنی تولید و فرآوری بسیاری از عناصر اساسی و نادر خاکی خودکفا شوند و زمینه را برای ایفای نقش ایران در روند شکل گیری انقلاب چهارم صنعتی مهیا سازند.
انقلابی که به گفته کارشناسان با محوریت معدن به وقوع می پیوندد و تحولات گستردهای در جایگاه کنونی کشورهای حاکم برجهان ایجاد خواهد کرد.