احتمال عقبنشینی قیمت طلا از اوج ۳۵۰۰ دلاری
معدن۲۴: طبق جدیدترین نظرسنجی بانک آمریکا (BofA)، ۴۵ درصد از مدیران سرمایهگذاری جهان اکنون طلا را دارایی “بیش از حد ارزشگذاریشده” میدانند؛ این در حالی است که این رقم در ماه گذشته ۳۴ درصد بود و دلیل افزایش آن رکوردشکنی تاریخی قیمت طلا طی این مدت عنوان شده است.
این تردید فزاینده در میان سرمایهگذاران با نگاه کارشناسان بانک آمریکا، از جمله فرانسیسکو بلانچ رئیس بخش کالاهای این بانک همسو است. بلانچ گفت: «به نظر ما وضعیت طلا کاملاً مشخص است… طبق نظرسنجیمان طلا بیش از هر دارایی دیگری در سبد سرمایهگذاران جا باز کرده و اکثر فعالان بازار وارد این معامله شدهاند.»
وی خاطر نشان کرد ممکن است اوج قیمتی طلا—حداقل در کوتاهمدت—به ثبت رسیده باشد.
طلا با رشد بیش از ۲۲ درصدی از ابتدای سال ۲۰۲۵، یکی از بهترین عملکردها را در بازار داشته است. حجم بالای خرید توسط بانکهای مرکزی و استقبال سرمایهگذاران از صندوقهای مرتبط با طلا باعث شد قیمت هر اونس فلز زرد برای نخستین بار از مرز ۳۵۰۰ دلار عبور کند.
اما چه عواملی برای حفظ قیمت طلا در سطوح فعلی لازم است؟
بلانچ تاکید کرد که برای حفظ قیمت طلا بالای ۳۵۰۰ دلار، تداوم سرمایهگذاری و تداوم خرید از سوی بانکهای مرکزی ضروری است و رشد تقاضای فعلی حدود ۵ درصد در سال است. او افزود: «برای رشد بیشتر قیمت به افزایش سالانه بالای ۱۰ درصد نیاز داریم.»
وی همچنین به کاهش قابلتوجه تقاضا برای جواهرات اشاره کرد و گفت: «تقاضای جواهرسازی در سال جاری حدود ۲۰ درصد افت داشته است. از سویی دیگر، قیمت طلا در این مدت نوسان زیادی داشته که این معمولاً نشانهای از تغییر روند و احتمالاً رسیدن به یک اوج موقت است.»
سناریوهای آینده و عوامل تأثیرگذار
استراتژیست بانک آمریکا افزود: «اگر عوامل جدید منفی بروز نکند، احتمال دارد روند نزولی فعلی قیمت طلا ادامهدار باشد. البته ما در بلندمدت نسبت به طلا بدبین نیستیم اما فعلاً هدف قیمتی ۳۵۰۰ دلار را کف بازار میدانیم و تصور میکنیم فعلاً شاهد رسیدن به نقطه اوج بودهایم.»
بلانچ همچنین به توافق جدید تجاری چین و آمریکا اشاره کرد و گفت این موضوع تا چند ماه فشار نزولی بر قیمت طلا وارد میکند.
طبق گزارش بانک آمریکا، پیشبینی قبلی آنها این بود که طلا طی دو سال به ۳۵۰۰ دلار برسد؛ اما اکنون این هدف زودتر تحقق یافته است. پیشبینی فعلی این بانک برای متوسط قیمت هر اونس طلا در سالهای ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ به ترتیب ۳۰۶۳ و ۳۳۵۰ دلار است.
بازگشت طلا به بالای ۳۵۰۰ دلار؛ نیازمند چه عواملی؟
بلانچ در پاسخ به این سؤال گفت: «برای عبور دوباره از این سطح قیمتی به یک موج جدید از ابهامات ژئوپلیتیکی گسترده نیاز داریم.»
وی ادامه داد: «در حال حاضر بازار تجارت جهانی به آرامش نسبی رسیده و امیدواریم در ۹۰ روز آینده نظام تجارت جهانی فرو نپاشد و توافقاتی حاصل شود. اما همچنان تحولات اوکراین و روسیه میتواند نقشی تعیینکننده داشته باشد و هرگونه تنش یا اعمال تحریم جدید از سوی آمریکا ممکن است دوباره جرقه رشد قیمت طلا را بزند.»
در مجموع، کارشناسان معتقدند اگرچه دورنمای بلندمدت طلا همچنان مثبت است، اما در کوتاه مدت بازار به نوعی در حالت اشباع قرار دارد و برای صعود بیشتر، بازار نیازمند رخدادهای جدید و مهم بینالمللی به ویژه در حوزه سیاست یا اقتصاد جهانی خواهد بود.
اولین کنفرانس بینالمللی طلا، نقره و مس در خاورمیانه
تهران، ۲۷ خرداد ۱۴۰۴
02188994685/ ۰۹۳۶۱۵۸۴۷۸۸
با ما همراه باشید