جهش انویدیا به مرز ۴ هزار میلیارد دلار/ مقایسه با غولهای معدنی جهان
معدن۲۴: در پایان سهماهه دوم سال جاری، مجموع ارزش بازار ۵۰ شرکت بزرگ معدنی جهان به ۱.۴۹ تریلیون دلار رسید؛ رقمی که نسبت به ابتدای بهار حدود ۱۰۰ میلیارد دلار رشد داشته و نزدیک به ۱۰ درصد افزایش را نشان میدهد.
اما در همین مدت، ارزش سهام شرکت انویدیا، غول تولیدکننده تراشههای هوش مصنوعی، بیش از ۴۰ درصد رشد کرد و رکورد تاریخی ۴ هزار میلیارد دلار ارزش بازار را به نام خود ثبت نمود.
این رشد چشمگیر پرسشی اساسی ایجاد میکند: در حالی که مجموع ارزش بزرگترین شرکتهای معدنی جهان حتی هنوز به اوج خود در بهار ۲۰۲۲ نرسیده است – آن هم با وجود ثبت رکوردها و قیمتهای چند ساله برای بسیاری فلزات – چرا ارزش شرکتی مثل انویدیا به این سرعت جهش یافته است؟
در حال حاضر، ارزش بازار انویدیا (و حتی شرکتهایی مانند مایکروسافت و اپل) بیش از دو برابر کل ۵۰ شرکت بزرگ معدنی دنیاست. اگر از لیست ۵۰ شرکت برتر فراتر برویم، شرکتهای معدنی دیگر، ارزش بسیار پایینی نسبت به این غول فناوری دارند؛ به گونهای که میتوان گفت ارزش بازار انویدیا از کل صنعت معدن جهان (در میان شرکتهای بورسی) فراتر رفته است.
حتی اگر شرکتهای فعال در تولید فولاد، آلومینیوم و انرژی – که خود معادن بزرگی را هم در اختیار دارند – به این لیست اضافه کنیم، باز هم انویدیا در عرصه ارزش بازار، سایه سنگینی بر کل صنایع معدنی و انرژی میاندازد.
در جدول رتبهبندی جهانی، تنها دو شرکت معدنکاری BHP و Rio Tinto موفق شدهاند ارزش بازار بالای ۱۰۰ میلیارد دلار ثبت کنند؛ اما جایگاه آنها در سطح جهانی به ترتیب ۱۳۸ و ۲۰۶ است. نکته قابل تأمل اینکه این دو غول استرالیایی-انگلیسی، ارزش بازاری کمتر از شرکتهایی مانند Booking.com یا مالکان Temu و Zara دارند؛ شرکتهایی که هرگز مانند فلزات پایه و حیاتی نظیر مس، آلومینیوم و فولاد (و همچنین لیتیوم و گرافیت) اساس جهان مدرن قلمداد نمیشوند.
این تفاوت فاحش ارزش بازار، نشانهای از تغییرات عمیق اقتصادی جهان است؛ جایی که شرکتهای تکنولوژیک براحتی غولهای زیربنایی منابع را پشت سر گذاشتهاند.