چادرملو متعهد به رعایت الزامات زیست محیطی است
یکی از چالش هایی که همواره تمامی معدنکاران و فعالان حوزه صنعت با آن روبرو هستند، مباحث زیست محیطی است که به نوعی فعالیت این بخش را با مشکل مواجه کرده و در بسیاری از موارد منجر به تعطیلی فعالیت معادن شده است .
اما در این میان شرکت هایی هستند که با برنامه ریزی های مدون و اختصاص بودجه هایی مشخص برای حفظ محیط زیست توانسته اند ضمن توجه به این مهم به توسعه اقتصادی و صنعتی منطقه نیز بپردازند.
شرکت معدنی و صنعتی چادرملو از جمله شرکتهای بزرگ معدنی و صنعتی کشور است که توانسته به تعهدات اجتماعی و به ویژه الزامات زیست محیطی خود به خوبی عمل کند.
از آنجایی که در روزهای پایانی سال گذشته هدایت شرکت معدنی و صنعتی چادرملو را بر عهده بنده قرار داده شد با توجه به اهمیت حفظ محیط زیست و مسوولیت سنگین جامعه امروز در فراهم کردن زمینه زیست سالم برای نسل های آینده را بیش از پیش بحث مزبور بازدید ۴ روزه از قسمت های مختلف مجتمع های معدنی و صنعتی چادرملو و دیدار با مدیران شرکت و مسئولان استان یزد که بخشی از آن بر پایه دیدگاه زیست محیطی بود به انجام رساندم. اگرچه چادرملو اقدامات موثری تاکنون در این زمینه به انجام رسانده که پیشبرد این اقدامات وظیفه را سنگین تر می کند.
سازمانهای مسوولیت پذیر و متعهد، پیش از بروز معضلات و مشکلات و پیش از آنکه درخواستی از آنها شود باید بر مبنای اصول تبیین شده در دورنمای توسعه خود، در برابر بحرانهای آتی که ممکن است جوامع را به مخاطره بیاندازد پیش بینی های لازم و اقدامات عملی انجام دهند . ما با اعتقاد راسخ در تحقق این امر از جمله ارتقاء شاخص های زیست محیطی، نه تنها خود را مکلف به رعایت الزامات مصرح در قانون برای کاهش آلاینده های ناشی از فعالیت واحدهای تولیدی و صنعتی خود می دانیم ، بلکه اعتقاد داریم تدابیری فراتر از وظایف مان برای پیشگیری از بحرانهای آتی اتخاذ نمائیم .
ازجمله این اقدامات حیاتی، پیش بینی بحران آینده کشور به ویژه مناطق کویری در تامین آب بوده است . همانطور که مطلع هستید پیشتر هم که به عنوان مدیر عامل شرکت معدنی و صنعتی گل گهر مشغول خدمتگزاری بودم، عزم و اعتقاد راسخ داشتم که باید به فکر دغدغه ساکنین مناطق خشک کشور از جمله کرمان و یزد باشیم با همین انگیزه تصمیم گرفتیم با مشارکت شرکتهای چادرملو و مس سرچشمه طرح شیرین سازی آب خلیج فارس و انتقال به مناطق مرکزی ایران را به اجرا درآوریم و خوشبختانه کار را هم شروع کردیم و پیشرفت قابل ملاحظه ای نیز داشته ایم .
چادرملو برای اجرای این طرح عظیم ملی و استراتژیک ، ۱۵ هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری پیش بینی کرده که تا کنون بخشی از آن را تامین و پرداخت کرده است.
در این دیدارها بر به ثمر رساندن این طرح بزرگ ملی تاکید داشتم و در عین حال اعلام کردم در صورت همکاری و همراهی دولت و مسئولین استانی، آمادگی شروع عملیات خط ۲ انتقال آب خلیج فارس را هم داریم . در بازدید از مجتمع های صنعتی و معدنی نیز شاهد اقدامات ارزنده ای در خصوص حفظ محیط زیست بودم . نگاه بنده به امر توسعه تنها مختص به افزایش واحد های صنعتی و میزان تولید نیست، بلکه معتقد به توسعه متوازن و پایدار و توجه به مسئولیت اجتماعی و حفظ محیط زیست هستم که مسلماً تضمین کننده سلامتی و ایمنی نیروی انسانی است .
یکی دیگر از طرح های بزگ و زیر بنایی چادرملو در راستای حفظ محیط زیست ، پروژه احداث تصفیه خانه فاضلاب شهر اردکان و انتقال بخشی از آن به مجتمع صنعتی چادرملو است . این طرح تاثیر قابل توجهی در ارتقاء سطح بهداشت ساکنین شهر و نیز جلوگیری ازهدر رفت آب، تامین آب صنعتی از پسابهای خانگی و صرفه جویی در مصرف آب شرب دارد که برای اجرای این طرح در اردکان حدود دو هزار میلیارد ریال هزینه شده است و نباید فراموش کرد منافع این پروژه زیر بنایی که برای عامه و اقدامی فراتر از وظایف یک شرکت صنعتی است .
در مجتمع صنعتی چادرملو در اردکان یزد بیش از ۳۰۰ هکتار باغ میوه و ۲۱۸ هکتار درختکاری از گونه های غیر مثمر و مقاوم در شرایط کویری ایجاد شده است . بدلیل استفاده از تجهیزات غبار گیر و فیلترهای کیسه ای در کارخانه گندله سازی اردکان میزان ذرات آلاینده بشدت کاهش یافته و بالاترین تمهیدات کاهش آلاینده گی اتخاذ شده است .
در بدو ورود به مجتمع معدنی شما شاهد محیطی سرسبز و شاداب هستید و تصور این فضای آرامش بخش در دل کویر که رویش گیاه بسختی انجام میشود تحسین بر انگیز است . در این مجتمع بالغ بر ۸۵ هکتار فضای سبز با گونه های مختلف درخت و گیاهان مقاوم در کویر ایجاد شده و برای حفظ حیات وحش کویر نیز اقداماتی چون ایجاد آبشخور – ساخت ابنیه برای محیط بانان پناهگاه حیات وحش دره انجیر و نی باز- همکاری در تامین نیروی محیط بان منطقه – بهره برداری از آب شور چاله ساغند و تصفیه آن و جایگزین با آب شیرین بهاباد – اجرای برنامه جداسازی زباله های خانگی شامل پسماندهای آلی ، شیشه و کاغذ (ازمبدا تولید)- استفاده از سیستم تر در کارخانجات فراوری سنگ آهن جهت کاهش ورود ذرات گرد و غبار به محیط بیرونی و پایش های دوره ای زیست محیطی انجام شده است .
باتوجه به فرآیند تولید و فرآوری سنگ آهن، این مجتمع فاقد عوامل آلایندۀ زیست محیطی است. بطوریکه باطله های حاصله از فرآوری (با وجود عاری بودن از مواد شیمیایی) ، در حوضچه های متعددی به ظرفیت ۱۴ میلیون متر مکعب جمع آوری می گردند و سطوح حوضچه ها نیز با کاشت درخت گَز دارای پوشش گیاهی می باشد.
در مجتمع صنعتی چادرملو هم جهت جلوگیری از انتشار آلاینده های صوتی ، هوا، پسآب و فاضلاب صنعتی و انسانی کارخانه گندله سازی، تجهیزات و تأسیسات جانبی نصب و راه اندازی شده و برای بالا بردن غنا و تنوع گونه های مجموعه فضای سبز و ایجاد چشم اندازی زیباتر با گونه های جدید، تغییر شیوه آبیاری از جوی پشته ای به موضعی ، ایجاد خزانه کشت گلهای فصلی و نگهداری نهال ها و بالا بردن غنا و ایجاد تنوع در فضای سبز از جمله اقدامات زیست محیطی چادرملو بوده است .
بر این اساس باید توجه داشت که اقدامات زیست محیطی سرمایه ای برای بهتر زیستن آیندگان به شمار می رود .