تاثیر شیوهنامه دستوری جدید دولت بر غول های فلزی بررسی شد/ فولادی هادر گردونه معاملات منفی
به گزارش سایت خبری-تحلیلی معدن ۲۴، گروه فلزی فعال در بورس تهران برای چهارمین روز متوالی به روند نزولی خود ادامه داد و معاملات امروز را نیز با کاهش قیمت سپری کرد. به طوریکه در نهایت شاخص این صنعت، افت ۳.۶درصدی را در کارنامه خود ثبت کرد.
در حالی نخستین روز آذرماه ۹۹ شاهد ابلاغ شیوه نامه دستوری جدید دولت برای تنظیم بازار فولاد و اعلام آن به تمامی واحدهای فولادی بودیم که این امر موج نزولی در گروه فولادی فعال در بورس را به دنبال داشت. این روند منفی ، کاهش قیمتی و سرخ پوشی دسته جمعی نمادها در گروه فلزات اساسی با توجه به صعود بیشتر نمادها در بورس و رشد شاخص کل، نمود بیشتری داشت. این در حالی است که با گذشت سه روز از انتشار ابلاغیه مزبور، همچنان معاملات این صنعت در گردونه منفی چرخش داشته و با ابهام مواجه است. به عبارت دقیق تر حاشیه های نرخ گذاری دستوری فولاد بر روند معاملات این گروه سایه انداخته و پیش بینی می شود حداقل تا پایان این هفته نیز ادامه خواهد داشت. این حاشیه ها و ترسی که از کاهش درآمد شرکت های فولادی ایجاد شده، افت قیمتی در نمادهای این گروه را رقم زده است. البته برخی منابع خبری از تشکیل جلسه ای با حضور معاون هماهنگی و نظارت معاون اول رئیس جمهور و تمامی ذینفعان دستورالعمل جدید در روز چهارشنبه ۵آذر ماه (فردا) نوید داده اند. امری که شاید تسهیل شرایط را به دنبال داشته باشد.
نگاهی به ابلاغیه جدید
دستورالعمل ساماندهی عرضه و تقاضای زنجیره فولاد پس از مدتها، سرانجام روز شنبه اول آذرماه ارائه و به وزارت اقتصاد و وزارت صمت ابلاغ شد. هر چند شاید ذات ارائه این موضوع را باید یک نکته مثبت برای تنظیم بازار فولاد و کاهش رانت و دلالی به شمار آورد که در نهایت و به تنظیم بازار فولاد کمک خواهد کرد، ولی خود فولادی ها همچنین نظری ندارند. آنها معتقدند که این قانون ملغمه ای از دستورات و در واقع قیمت گذاری دستوری است که زمینه را برای رشد دلالی فراهم خواهد کرد. آنها مهمترین نقاط ضعف این ابلاغیه را کنترل قیمت به صورت نا متوازن در کل زنجیره و اعمال مالیات مضاعف بر صادرات عنوان می کنند. از دیگر موارد مورد اعتراض این گروه از فعالان اقتصادی، از دست دادن بازار های بین الملل با توجه به ابلاغیه مزبور است. هر چند بهرام سبحانی رئیس انجمن فولاد طی نامهای اعتراض فولادی ها را به معاون اول رئیس جمهور اعلام کرده است ولی نه تنها این پایان ماجرا نبود، بلکه مجلس نیز وارد عمل شد. به عبارت دقیق تر پس از ابلاغ دستورالعمل تنظیم بازار فولاد دولت که در آن نکات مبهم و پیچیده بسیاری وجود دارد، مجلس هم بر طرح اخیر خود پافشاری کرده و قرار است به زودی پیشنهاد فولادی مجلس در صحن قرائت شود. در واقع دستورالعمل فولادی دولت به سازوکار معاملات و تعیین نرخ پرداخته و در طرح مجلس که ممکن است به قانون تبدیل شود، کلیت این صنعت را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
جلسه فردا؛ آبی بر آتش فولادی ها؟
در همین راستا آخرین پیگیری ها و اخبار نشان از آن دارد که محمد نهاوندیان ، معاون اقتصادی رئیس جمهور درپی اعتراضات به ایرادات شیوه نامه تنظیم بازار فولاد، ترتیب جلسه با حضور همه ذینفعان از جمله انجمن فولاد، اتاق بازرگانی، بورس کالا و برخی از تولید کنندگان داده است.
شنیده ها حاکی از آن است این جلسه مهم فردا با حضور معاون هماهنگی و نظارت معاون اول رئیس جمهور، معاونین وزارت صنعت، بورس کالا و تشکلهای زنجیره فولاد برگزار میشود تا با اعمال اصلاحات ضروری، زمینه اجرای شیوه نامه فراهم شود.
حال باید در انتظار برگزاری این جلسه باشیم تا مشخص شود که آیا ابلاغیه جدید و قیمت گذاری دستوری منتفی خواهد شد و یا با جلب رضایت حداقلی ذینفعان، شیوه نامه در عمل اصلاح و به مرحله اجرا تبدیل می شود؟
شفاف سازی فولادی ها
در راستای آثار «شیوه نامه ساماندهی عرضه و تقاضای زنجیره فولاد»، برخی از نمادهای فولادی فعال در بازار سرمایه اقدام به شفافسازی کردند که اغلب آنها از کاهش قیمت فروش محصولات خود خبر دادند.
فولاد مبارکه اصفهان: شرکت فولاد مبارکه اصفهان در اطلاعیهای نسبت به تاثیر ابلاغ شیوه نامه ساماندهی عرضه و تقاضای زنجیره محصولات فولادی شفاف سازی کرد و از کاهش درآمدهای خود خبر داد. طبق اطلاعیه منتشر شده توسط «فولاد»، کاهش قیمت پایه عرضه شمش فولادی از ۹۰ درصد فوب خلیج فارس به ۸۰ درصد cis باعث کاهش فروش این شرکت خواهد شد.
فولاد خوزستان: « فخوز» در اطلاعیه شفاف سازی خود که بر سایت اطلاع رسانی کدال منتشر شد، نوشته است: «کاهش مبنای تعیین قیمت پایه عرضه شمش در بورس کالای ایران از ۹۵ درصد قیمت فوب صادراتی ایران به ۸۰ درصد قیمت فوب منطقه CIS منجر به کاهش درآمد حاصل از فروش» می شود.
«مضافا مشخص نبودن نحوه عرضه سنگ آهن و اثرات آن بر قیمت مواد اولیه (کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی)، نحوه تخصیص سهمیه به شرکتهای تولیدی، شرایط عرضه در بورس کالا و تغییرات احتمالی آن در مقادیر و نرخ نسبت به توافقات فعلی فیمابین شرکتهای فولادی و معدنی، بواسطه عدم ابلاغ دستورالعملهای اجرایی، امکان پیشبینی اثرات تصمیمات فوق الذکر بر عملکرد مالی شرکت و سود هر سهم در این مقطع به طور قابل اتکا و شفاف قابل اندازهگیری نیست.»
فولاد آلیاژی یزد: این در حالی است که «فولای» عنوان کرده که با توجه به اینکه تولید این شرکت بر مبنای سفارشگذاری مطابق درخواست مشتری بوده و مشخصات فنی محصول هر مشتری مطابق درخواست ایشان است، فلذا چون عرضه محصولات آلیاژی و خاص ، در بورس کالا انجام نمی شود ، شیوه نامه مذکور بر عملکرد این شرکت از جمله خرید مواد اولیه و فروش محصولات اثری نخواهد گذاشت.
نگاهی دقیق به معاملات امروز
همانطور که عنوان شد معاملات امروز سه شنبه ۴ آذرماه نیز با نوسان منفی قیمتی در نمادهای فولادی همراه شد. البته جو کلی معاملات امروز بورس تهران نیز در مدار منفی دنبال شد و در پی این موضوع رشد قیمتی چند روز اخیر نمادهای معدنی متوقف شد. به طوریکه شاخص گروه معدنی نیز حدود ۴درصد افت را تجربه کرد.
به این ترتیب شاخص کل بورس تهران افتی در حدود ۱۸هزار و ۶۰۰واحد را در کارنامه خود ثبت کرد که ۶هزار واحد از این ریزش، تحت تاثیر دو نماد فولاد مبارکه و ملی مس ایران شکل گرفت. در مجموع گروه فلزات اساسی خرید و فروش بیش از یک هزار و ۳۰۰میلیارد تومانی را در کارنامه خود ثبت کردند که ۵۹۰ میلیارد تومان از این رقم به مبادلات «فملی» و ۴۱۳میلیارد تومان نیز سهم معاملات «فولاد» بود.
در میان نمادهای معدنی نیز بیشترین افت قیمتی و تاثیر منفی بر نماگر اصلی بازار، از سوی دو لیدر گروه یعنی چادرملو و گل گهر شکل گرفت. به طوریکه این دو نماد در مجموع حدود ۳هزار واحد در ریزش نماگر اصلی بازار نقش داشتند.
چه خبر از دیگر نمادها؟
در سرخط خبرهای مهم شرکتی، ثبت رکورد جدید در شرکت ملی صنایع مس ایران قرار داشت. به طوریکه «فملی» در حوزه اکتشافات، در هشت ماه نخست امسال موفق به ثبت رکورد ۶۱ هزار ۵۱۲ متر حفاری اکتشافی شد که این میزان حفاری بالاترین رکورد ۷ سال اخیر بوده است.
بهروز رحمتی، معاون توسعه و اکتشافات شرکت ملی صنایع مس ایران با بیان اینکه با این رویکرد و تمرکز جدی شرکت مس روی موضوع اکتشافات تا ۵ سال آینده حداقل ۵۰۰ هزار حفاری اکتشافی را میتوان محقق کرد، گفت: شرکت ملی صنایع مس ایران طی سنوات ۱۳۹۵ تا سال ۱۳۹۷ به صورت میانگین سالانه حدود ۳۷ هزار متر حفاری اکتشافی انجام داده و سال گذشته این میزان حفاری به بیش از ۷۰ هزار متر و امسال نیز به بیش از ۱۰۰ هزار حفاری اکتشافی خواهد رسید.
از سوی دیگر شرکت فولاد هرمزگان نیز توانست رکوردهای جدیدی در تولید روزانه و ماهانه تختال و همچنین تعداد ذوبهای تخلیه شده و ریختهگری شده روزانه و ماهانه ثبت کند. در این راستا سید اصغر مدنی، معاون بهرهبرداری شرکت فولاد هرمزگان گفت: دستیابی فولاد هرمزگان به رکورد تولید آن هم به فاصله کمتر از دوماه از رکورد قبلی، نشان از عزم در رسیدن به رکوردی جدید در تولید سالانه و ثبت موفقیتی دیگر در این شرکت همزمان با سال جهش تولید است.
وی با اشاره به اینکه رکورد تولید ماهانه تختال فولاد هرمزگان در آبان ماه تنها رکورد این شرکت نبود، افزود: در آبانماه ۸ رکورد جدید شامل رکورد تولید ماهانه و روزانه تولید تختال، رکورد تعداد ذوب تخلیه شده روزانه و ماهانه، رکورد تعداد ذوب ریختهگری شده روزانه و ماهانه و دو رکورد تعداد ذوب تخلیه شده در کورههای شماره ۱ و ۲ در فولاد هرمزگان به ثبت رسید.