بخش معدن کشور نیازمند پدرخوانده است
با شروع دوره جدید فعالیت وزارت صنعت، معدن و تجارت، شعارهایی مبنی بر افزایش توجه دولت جدید به بخش معدن داده شد، درهمین راستا انتظار میرفت که آینده بهتری در انتظار بخش معدن باشد. بخش معدن یکی از مهمترین محرکهای اقتصادی کشورهاست که در سالهای گذشته چندان مورد توجه دولتمردان کشورنبوده است. اما انتظار میرفت در دوره جدید بیشتر مورد توجه قرار گیرد. اما با لایحه بودجه پیشنهادی دولت برای سال ۱۳۹۷، مشخص شد که باوجود شعارهایی که نسبت به لزوم توجه بیشتر به این بخش داده میشد، اما این بخش همچنان مورد عنایت دولتمردان قرار ندارد. از نکات لایحه بودجه سال آتی کاهش بودجه سازمان زمینشناسی بود، این سازمان متولی بخش اکتشاف در کشور است، کاهش بودجه سازمان زمینشناسی برای سال آتی، امید افزایش فعالیت اکتشافی برای سال آتی را نیز از بین برد. همچنین در این لایحه، بودجه سازمان ایمیدرو نیز کاهش پیدا کرده و از آنجاییکه این سازمان متولی بخش معدن کشور است این کاهش بودجه حاکی از عدم توجه به بخش معدن بوده و لطمات جدی به این بخش وارد خواهد کرد.
باتوجه به بحثهای گسترده صورت گرفته مبنی بر نیاز کشور به اکتشافات جدید معدنی، انتظار میرفت بودجه سال آتی سازمان زمینشناسی افزایش چند برابری پیداکند تا بحث اکتشافات در کشور با جدیت پیگیری شود که این امر محقق نشد. جدا از مقوله عدد و رقم در بودجه، کاهش بودجه این سازمانها نشان از عدم عنایت مسئولین به این حوزه دارد. بهنظر میرسد کسانی که لایحه بودجه سال ۱۳۹۷ را نوشتهاند، به درستی متوجه وضعیت بخش معدن نشدهاند. بخشی که معدن نیازمند محرکهایی بوده تا تحرک بیشتری پیدا کند، اما چنین عنایتی به این بخش وجود ندارد، که اگر وجود داشت نشانههای آن در بودجه نیز دیده میشد.
اثرات کاهش بودجه در بخش معدن
براساس سندچشمانداز توسعه کشور باید میزان تولید فولاد خام کشور تا سال ۱۴۰۴ به سالانه ۵۵ میلیون تن برسد. برای تحقق این امر باید دو مقوله مورد توجه دولت قرار گیرد، اول بحث زیر ساخت است که در این باره ایجاد زیرساخت حملونقل ریلی و برقرسانی از اهمیت ویژهای برخوردار است. تامین زیرساختهای آب و گاز نیز در اولویتهای بعدی قرار دارند. همچنین از آنجاییکه تحقق هدف تولید سالانه ۵۵ میلیون تن فولاد نیاز به تولید بالغ بر۱۶۸ میلیون تن سنگ آهن دارد، باید در زمینه اکتشاف و تولید کنسانتره سنگ آهن نیز اقدامات جدی صورت گیرد. در صورت تحقق تولید سالانه ۵۵ میلیون تن فولاد، میزان ذخایر فعلی معدنی سنگ آهن کشور تنها کفاف ۱۰ سال ماده خام را میدهد. بنابراین باید مقوله اکتشاف در اولویت فعالیت قرار گیرد. درحال حاضر میانگین عمق اکتشاف دولتی در کشور ۱۵۰ متر و میانگین عمق اکتشاف در بخش خصوصی ۵۰ متر است، اما اگر بتوان عمق اکتشاف در بخش دولتی را به ۴۵۰ متر و در بخش خصوصی به ۱۲۰ مترساند، میزان ذخایر سنگ آهن کشور افزایش خواهد یافت. البته تحقق هر دو مورد اعم از ایجاد زیرساخت و افزایش عمق اکتشاف، نیازمند توجه دولت و صرف هزینه در این حوزههاست.