نایب رییس انجمن سنگ آهن با تشریح جزییات سفر به ازبکستان مطرح کرد؛
واگذاری پهنه معدنی به سرمایه گذاران ایرانی/ بازدید هیات ایرانی از پهنه های معدنی ازبکستان طی یک ماه آینده
معدن۲۴- تسهیل و توسعه تجارت با کشورهای همسو از جمله ازبکستان هرچند از سال های گذشته مورد تاکید مسوولان قرار گرفته، اما به دلیل بی توجهی به فراهم کردن زیرساخت های مناسب، حجم مبادلات تجاری میان دو کشور به سطح قابل قبولی نرسیده است . این در حالی است که در دولت سیزدهم، این مهم به خوبی مورد توجه قرار گرفته و افزایش تجارت ایران و ازبکستان تا یک میلیارد دلار در اولویت اقدامات دو کشور قرار دارد.
به همین منظور، در اوایل سال جاری علاوه بر دیدار رییس جمهور ازبکستان با مقام معظم رهبری و فراهم سازی زیرساخت های توسعه تجارت دوجانبه از جمله زیرساخت های لجستیکی، توافق نامه های مختلفی میان وزرای صمت ایران و ازبکستان به امضا رسیده است. همچنین طی دیدار و گفتگوی روسای جمهور دو کشور در تاشکند که در آبان ماه سال جاری انجام شد، تقویت مناسبات و همکاریهای دوجانبه مورد تاکید قرار گرفت. با این حال هنوز تلاشهای مسوولان دو کشور برای رفع موانع و توسعه مناسبات تجاری به پایان نرسیده به طوری که طی روزهای گذشته، دکتر عباس علیآبادی وزیر صمت و دکتر محتشمی پور معاون معدنی این وزارتخانه در راس یک هیات معدنی وارد این کشور شدند.
از دستاوردهای این سفر می توان به توافق بانکهای مرکزی دو کشور برای فعالسازی مکانیزم تبادلات بانکی و معرفی بانکهای تجاری برای پیشبرد مذاکرات فنی و مشارکت و سرمایهگذاری در ساخت نیروگاههای حرارتی در ازبکستان اشاره کرد. اما از آنجا که کشور ازبکستان ظرفیت ها و پتانسیل قابل توجهی در زمینه معدن در اختیار دارد و جذب سرمایه گذاری خارجی را به عنوان یکی از اهداف مهم خود قرار داده است، به طور حتم هر گونه توافق دوجانبه در حوزه معدن از اهمیت ویژه ای برخوردار است و می تواند ضامن موفقیت دو کشور در زمینه توسعه حجم تجارت دوجانبه باشد.
** ۶۰ درصد ذخایر معدنی، دست نخورده باقی مانده است
بر همین اساس نایب رییس انجمن سنگ آهن ایران با تشریح جزییات سفر هیات تجاری – معدنی به شهر تاشکند ازبکستان اظهار کرد: به دنبال مذاکرات دوجانبه میان وزرای صمت ایران و ازبکستان، توافق شد تا این کشور با واگذاری یک پهنه معدنی به سرمایه گذاران ایرانی، تمامی مراحل اکتشاف، استخراج و فرآوری مواد معدنی از سنگ آهن گرفته تا بریکت را به پیمانکاران ایرانی بسپارد.
“علی صفریان” با اشاره به حجم تولید ۱۲۰ هزار تنی کاتد مس در ازبکستان، افزود: هدف گذاری این کشور این است که تا ۵ سال آینده، میزان تولید کاتد مس را تا ۵۰۰ هزار تن افزایش دهد. همچنین رشد تولید طلا از ۱۱۰ تن به ۳۰۰ تن از دیگر برنامه های مهم مسوولان این کشور است که در راستای تحقق این هدفگذاری ها، مذاکرات مناسبی میان فعالان معدنی دو کشور انجام شد.
وی بیان کرد: بر اساس آمارهای اعلامی، میزان ذخایر سنگ آهن کشف شده در ازبکستان یک میلیارد تن است در حالی که با توجه به دست نخورده باقی ماندن ۶۰ درصد از ذخایر معدنی این کشور، فرصت مناسبی برای فعالیت در زمینه های اکتشافات تکمیلی، استخراج و سرمایه گذاری وجود دارد.
** تامین گاز مصرفی با همکاری وزارت انرژی ازبکستان
صفریان همچنین با اشاره به مذاکرات انجام شده میان مسوولان وزارت صمت ایران با وزارت انرژی ازبکستان، گفت: بر اساس توافقات انجام شده، مقرر شد وزارت انرژی ازبکستان گاز مصرفی مورد نیاز برای سرمایه گذاری در کارخانه های معدنی و فولادی را تامین کند.
نایب رییس انجمن سنگ آهن ایران افزود: اما عملی شدن تمامی توافقات انجام شده میان دو کشور منوط به آن است که تیم های کارشناسی، قوانین دو کشور برای تطابق با یکدیگر را مورد بحث و بررسی قرار دهند و تمامی مواردی که حکم مانع بر سر توسعه همکاری های دوجانبه و سرمایه گذاری قرار دارد را شناسایی و رفع کنند تا به این ترتیب این کشور به عنوان یکی از کشورهای مهم آسیای میانه و کشور همسو با ایران بتواند شرایط ویژه ای را برای جذب سرمایه گذاران ایرانی نسبت به سایر کشورها ارائه نماید.
وی همچنین با اشاره به تجربه ازبکستان در زمینه استخراج و تولید طلا گفت: به دنبال همین موضوع و ابراز تمایل این کشور برای همکاری در حوزه های معدنی ، قرار شد در زمینه طلا و اورانیوم از تجربه های مفید این کشور بهره مند شویم. در این خصوص باید اعلام کرد مجتمع معدنی و متالورژی نوایی به عنوان یکی از بزرگترین شرکت های استخراج طلا در جهان، متعلق به ازبکستان است که در سال ۱۹۵۸ تشکیل شده است.
صفریان در پایان مطرح کرد: طی یک ماه آینده، یک هیات تجاری- معدنی برای ادامه مذاکرات سفر اخیر و بازدید از پهنه های معدنی، عازم کشور ازبکستان خواهد شد.
گفتنی است طی سال های اخیر شرکت هایی از روسیه، ترکیه، چین، کره جنوبی، ژاپن، کانادا، جمهوری آذربایجان، انگلیس و … علاقمندی خود را جهت فعالیت های اکتشافی در کشور ازبکستان ابراز نموده اند به طوری که حتی با تعدادی از شرکت های این کشورها قراردادهای همکاری در حوزه اکتشافات زمین شناسی و توسعه ذخایر در ازبکستان منعقد شده است. اما همچنان ظرفیت های قابل توجهی برای توسعه مناسبات اقتصادی و تجاری با این کشور وجود دارد که با توجه به حسن تفاهم ایران و ازبکستان در عرصه های سیاسی، این کشور نسبت به افزایش تعاملات تجاری و اقتصادی با ایران بارها ابراز تمایل کرده است.
استیلپرایس برگزار میکند: دومین کنفرانس اکتشاف
۰۲۱-۸۸۹۸۱۲۰۶ / ۰۹۳۶۱۵۸۴۷۸۸
با ما باشید