عرضه دلار صادراتی در سامانه نیما و خطر افت شدید صادرات/ انگیزه صادرات را از بین نبریم!

0 223

معدن۲۴- سیاست دولت مبنی بر الزام صادرکنندگان فولاد و سایر محصولات معدن و صنایع معدنی به عرضه ارز صادراتی به نرخ‌های نیمایی، انگیزه‌های تولید و صادرات را از فولادسازان و دیگر تولیدکنندگان خواهد گرفت.

به گزارش معدن۲۴، مدت‌هاست که دولت صادرکنندگان را ملزم کرده تا ارزهای حاصل از صادرات خود را به نرخ‌های نیمایی (یعنی دلار حدود ۴۲ هزار تومانی) در این سامانه عرضه کنند.

این مساله با توجه به فاصله بیش از ۲۰ هزار تومانی دلار آزاد و دلار نیمایی (نرخ ارز در بازار آزاد حدود ۶۵ هزار تومان) بسیار زیاد بوده و همین مساله دیگر هیچ انگیزه ای نزد تولیدکنندگان و صادرکنندگان برای اهتمام به تولید و صادرات باقی نخواهد گذاشت. حتی برخی کارشناسان هشدار می دهند که تداوم این روند می‌تواند حتی صادرات را به سمت صفر شدن سوق دهد!

برپایه این گزارش، یک اشتباه بزرگ که معمولا در تحلیل ها و نظرها در خصوص فولاد ایران مدام تکرار می‌شود، تحلیل مقاطع طویل و تخت با هم است. در صورتی که این دو زنجیره تامین در بحث ماهیت و بنیاد، دو مقوله متمایز از هم هستند.

ورق کلاف گرم فولاد مبارکه اصفهان چند روز پیش با دلار ۶۵ هزار تومانی در بورس کالا معامله شد و می‌توان با اطمینان از توقف صادرات محصولات تولید شده از این کالا به دلیل درخواست دولت از بازگرداندن دلار حاصل از این صادرات به نرخ دلار مبادله‌ای سخن گفت.

اما آیا در بحث عرضه مواد اولیه مقاطع طویل، یعنی همان شمش بلوم که حجم عمده تولید و صادرات فولاد کشور را تشکیل می‌دهد نیز همین قاعده برقرار است؟ پاسخ به این سوال نمی‌تواند جواب قاطع مثبت دربر داشته باشد.

شمش نقدی اکنون در بازار ایران با میانگین نرخ حدود کیلویی ۲۰ هزار و ۷۰۰ تومان در دسترس نوردکار قرار دارد، اما نرخ شمش صادراتی ایران ۴۷۰ دلار گزارش شده و این، یعنی دلار این شمش حدود ۴۴ هزار تومان شناسایی می‌شود.

آخرین نرخ دلار بازار مبادله حدود ۴۲ تا ۴۴ هزار تومان بسته به حواله یا اسکناس گزارش شده، 

از طرفی نرخ دلار بازار مبادله در حال افزایش تدرجی است.

هرچند قبول داریم که صنایع کشور زیر فشارهای تورمی و از سوی دیگر کنترلی دولت و از طرفی تحریم ها روزهای سختی را سپری می‌کنند، اما موضوع سقوط و رکود جهانی فولاد را نیز باید مد نظر داشت.

برخی کارشناسان معتقدند:‌ در این زمینه کمی سیاه‌نمایی می شود، زیرا شرایط برای همه صنایع دنیا و نه فقط ایران نامساعد است.

پایان خبر//////

با ما در اولین کنفرانس زغال‌سنگ و کک همراه باشید.

تهران،  یکشنبه ۶ خرداد ۱۴۰۳ 

۰۲۱-۸۸۹۸۱۲۰۶  /  ۰۹۳۶۱۵۸۴۷۸۸

ثبت نام

با ما باشید

ممکن است از اینها هم خوشتون بیاد
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.