گروه بینالمللی مطالعات مس طی سیزدهمین کنفرانس مس آسیا که آخر ماه نوامبر در شهر شانگهای چین برگزار شد، آمار اکتشافات مس تا پایان سال ۲۰۱۶ را بهطور مدون گزارش کرد. مجموع منابع شناسایی شده و کشف نشده مس تا سال ۲۰۱۶، برابر با ۵ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تن مس محتوی است که از این میان ۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تن تاکنون شناسایی شده است. میزان ذخایر قابل برداشت با صرفه اقتصادی، بر طبق این گزارش برابر با ۷۲۰ میلیون تن است که مؤسسه ارزیابی زمینشناسی ایالات متحده آمریکا نیز این رقم را تأیید میکند. تولید جهانی مس معدنی طی سال ۲۰۱۶، برابر با ۲۰ میلیون و ۴۰۰ هزار تن مس محتوی بود که چین، حدود یک میلیون و ۹۰۰ هزار تن آن را تشکیل میداد.
نمودار ۱، توزیع ذخایر مس جهان را بهتصویر میکشد. همانطور که در این نمودار مشاهده میشود، بیشترین حجم ذخایر مس (منابعی از مس که برای استخراج صرف اقتصادی دارند) در آمریکای لاتین، بهویژه کشورهای شیلی و پرو، متمرکز شده است. بهرغم افزایش تقاضای تولید مس از منابع معدنی (تولید اولیه مس) در سالهای اخیر، رشد اکتشاف ذخایر مس با سرعت بیشتری همراه بوده است. به بیان سادهتر، در حال حاضر، ذخایر مس بیشتری نسبت به تقاضای جهانی این فلز در دسترس است، با این تفاوت که سبد پروژههای معدنی برای تأمین تقاضای روبهرشد جهانی خالی شده است. دلیل این امر، سقوط متوالی قیمت مس بود.
گفتنی است که حجم ذخایر مس قابل بهرهبرداری در سال ۱۹۳۰، کمتر از ۱۰۰ میلیون تن مس محتوی بود، در حالی که با جهش در قیمت این فلز سرخ و همچنین بودجههای اکتشافی، مجموع ذخیره مس جهان در ابتدای هزاره سوم به بیش از ۴۵۰ میلیون تن رسید. همانطور که بیان شد، آخرین رقم از ذخایر کشف شده و قابل بهرهبرداری در سال ۲۰۱۶، برابر با ۷۲۰ میلیون تن مس محتوی است. در بازه زمانی از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۶، حدود ۱۷۰ میلیون تن مس معدنی تولید شد که میزان رشد ذخایر مس در این مدت، برابر با ۲۴۰ میلیون تن بود. به بیان دیگر، بیش از آنچه در بازه ۱۰ ساله مذکور، مس از پوسته زمین استحصال شد، ذخیره قابل بهرهبرداری کشف شده است.
از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۶، در حالی ۱۷۰ میلیون تن مس استخراج شد که طی مطالعات اکتشافی، حدود ۲۴۰ میلیون تن به ذخایر شناسایی شده افزود.
بر اساس ارزیابیهای زمینشناسی ایالات متحده آمریکا، علاوه بر ۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تن مس محتوی منابع شناسایی شده، حدود ۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تن مس در کل زمین وجود دارد که اگرچه هنوز کشف نشدهاند، اما قادر به تأمین تقاضای جهانی مس به میزان حدود ۱۵۰ سال آتی خواهند بود. علاوه بر این که آمریکای جنوبی محل تمرکز ذخایر شناسایی شده در جهان است، چنین برآورد میشود که غالب منابع کشف نشده مس نیز در این منطقه تجمع یافته باشد. علاوه بر آمریکای لاتین، چنین برآورد میشود که برخی مناطق قاره آسیا شامل چین نیز، دارای گنجینههای یافت نشدهای از مس باشد.
ارزیابیهای زمینشناسی ایالات متحده در خصوص میزان اکتشافات مس و برآورد میزان مس موجود در جهان، تنها بر روی ۲ نوع منبع اصلی مس در جهان، صورت گرفته است. نخست، ذخایر پورفیری مس و دوم، ذخایر رشتهای و رسوبی. از آن رو که مس، بهدلیل دسترسپذیری زمینشناسی و نوآوری صنعتی، همچنان بهعنوان المان کلیدی در توسعه پایدار اقتصاد و جوامع محسوب میشود؛ بسته به متغیرهای بازار، پارامترهای اقتصادی، فناوری، زیستمحیطی، اجتماعی و سیاسی، تقاضای آن مشخص میشود. در حال حاضر، پیشبینی تحلیلگران از تقاضای آتی مس، رشد جهشگونه طی آینده بلندمدت است.