جذابیت پایین سرمایه گذاری در لیتیوم ایران
معدن۲۴:یک استاد دانشگاه عنوان کرد: در ایران جذابیت سرمایه گذاری بر روی فلزات خاص مثل لیتیوم و تیتانیوم بسیار پایین است.
محسن همتی، استاد دانشگاه و صاحب نظر حوزه معدن در گفت و گو با معدن ۲۴ گفت: در بحث اکتشافات لیتیوم پروژه های مختلفی در کشور تعریف شده است و در بخش شورابه ها و معادن دیگر هم صحبت های زیادی تا کنون مطرح شده است.
او ادامه داد: فراواری و معدنکاری ما بسیار سنتی است و در خصوص یکسری فلزات پایه عمدتا کارهایی انجام داده ایم و اما خیلی کم به سراغ فلزات دیگر رفته ایم که امروز در اقتصاد دنیا پررنگ شده اند. به همین جهت در فراوری این فلزات هم خیلی ضعیف هستیم، یعنی من به جرات می گویم که هر جایی که مواد خورنده داریم و با دمای بالا، کوره آن موجود نیست و قیمت ها هم خیلی سرسام آور است، اگر شرکتی بتواند این سیستم را بسازد نزدیک به یک میلیارد تومان هزینه آن می شود.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: از این جهت این است که در بحث تجهیزات فرآوری خیلی ضعیف هستیم و در اینکه سرمایه گذاری علاقه مند شود بسیار تاثیرگذار است. نکته مهم این است مثل هر ماده معدنی دیگری در ابتدای راه باید از کارخانه های کوچک و پایلوت شروع کنیم که باز هم در واقع آن انگیزه های سرمایه گذاری در زمینه های مختلف که بر اساس تورم و مسکن است و انقدر جذابیت دارد، کمتر سرمایه گذاری حاضر می شود که در پایلوت چنین سرمایه گذاری انجام دهد.
همتی افزود: یک ایراد دیگری هم که وارد است موضوع خروجی کارخانه هاست، یعنی حتی به فرض اگر سرمایه گذاری را هم پیدا کنیم و لیتیوم و چندین فلز دیگر را هم کار کنند و استحصال شود، چرخه تولیدمان کامل نیست. سوال این است این فلز بعد از اینکه تولید شد کدام خریدار در داخل کشور غیر از کسانی که پایانه های بازرگانی و صادراتی دارند آن را مصرف می کنند؟ بنابراین گردش مالی الکن باقی می ماند. یعنی محصولی تولید می کنیم که بازگشت سرمایه آن در بخش صادرات بسیار سخت می شود و در داخلی هم مشخص نیست که به چه کسی فروخته شود.
او اضافه کرد: این بحثی است که تا کنون با سرمایه گذاران مختلف صحبت کردیم و فعالان معدنی علاقه مند نیستند تا زمانی که سرب و مس وجود دارد بخواهند روی فلزات دیگر مثل لیتیوم و تیتانیوم سرمایه گذاری کنند. این ها فلزاتی هستند که امروزه خیلی دانش آن ها دور از دسترس نیست ولی جذابیت شان در کشور پایین است.