بخش معدن کشور هنوز بکر است
رئیس اسبق سازمان نظام مهندسی معدن معتقد است با وجود تداوم تحریم ها و فشار اقتصادی بینالمللی، اما بخش معدن عملکرد خوبی داشته است. وی ابراز امیدواری کرد با حمایت های لازم و دوری از برخی تصمیمات، بتوانیم به بخش معدن و فعالان این حوزه که به حق عاشقان معدن هستند، یاری برسانیم که قطعا به توسعه و رونق اقتصادی کشور منجر خواهد شد.
«نادعلی اسماعیلی» در گفتوگو با خبرنگار معدن۲۴ افزود: معتقدم بخش معدن کشور هنوز بکر است و جاهای اکتشاف نشده زیادی در کشور وجود دارد یا شیوههایی که به کار بردهایم منجر به کشف مواد معدنی نشده است.
وی بیان داشت: ذخایر بسیار خوبی در کشور داریم و به تازگی از سوی بخش خصوصی، ایمیدرو و سازمان زمین شناسی اکتشافات خوبی انجام شده و به ذخایر خوبی نیز به ویژه در استانهای آذربایجان و سیستان و بلوچستان رسیدهاند.
اسماعیلی گفت: با وجود همه مشکلات از جمله تحریمها و اینکه نتوانستیم خود را به علم روز جهان مجهز کنیم، معتقدم این بخش موفق بوده است.
وی گفت: به طور نمونه سال گذشته شرکت ملی مس در معدن میدوک خود تا عمق ۲۲۰۰ متر حفاری کرده و با وجود همه مشکلات با همین دستگاههایی که در اختیار داشته توانسته رکوردشکنی داشته باشد.
رئیس اسبق سازمان نظام مهندسی معدن با اشاره به وجود همه کاستیها و کمبودها یادآور شد: در یک مقطعی که شرکتهای اکتشافی بزرگ و دارای اسم و رسم دار جهانی وارد ایران شدند، توانستیم چند ذخیره خوب همچون آقدره، زرشوران و طلای کردستان را کشف کنیم و چند تن از کارشناسان خبره ما به علم روز دست یافتند.
وی تاکید کرد: اگر میخواهیم اکتشافمان پیشرفت کند باید به علم روز جهان مجهز شویم به نرمافزارها، سختافزارها و ماشین آلات روز دستیابی داشته باشیم.
اسماعیلی بار دیگر تصریح کرد: با وجود بسته بودن فضای کشور در سالهای گذشته، اما ناموفق نبودیم و توانستیم ذخایر خوبی کشف کنیم اما مستلزم این است که بتوانیم ارتباط خوبی با کشورهای پیشروی جهان برقرار کنیم.
وی اظهار داشت: تحت همین شرایط متاسفانه شاهدیم که با یک مصوبه جلوی ورود دستگاههای حفاری (به بهانه حمایت از تولید داخل) در کشور گرفته می شود، این در حالیست که تیراژ تولیدکنندگان داخلی ما اندک است و این گونه سختگیریهای ساخت داخل به ویژه در مباحث حفاری زیانهای زیادی به کشور وارد کرده است.
رئیس اسبق سازمان نظام مهندسی معدن در ادامه با اشاره به چالشهای اصلی بخش معدن و صنایع معدنی کشور گفت: در موقعیت فعلی شاهد وارد شدن بیشترین ظلم به این بخشها هستیم که یکی از آنها فرسودگی ناوگان ماشین آلات است که هم اجازه ورود نمیدهند یا اگر وارد میشود به درستی مدیریت نمیشود.
وی به صدور بخشنامههای خلق الساعه و زیاد از سوی وزارت صمت اشاره کرد که زیانهای زیادی به این بخش وارد کرده است.
اسماعیلی همچنین به حقوق سرسام آور دولتی اشاره کرد که موجب شده تا ۷۰ درصد معادن کوچک تعطیل شود و معتقد است این مشکل در آینده به معادن بزرگ نیز خواهد رسید.
وی گفت: چرا باید وضعیت به گونهای باشد که وزیر اعلام کند هر معدن باید برای خودش برق تامین کند؟
رئیس اسبق سازمان نظام مهندسی معدن یادآور شد: در قانون معادن، «حقوق دولتی» به معنای کسب درآمد برای دولت تعریف نشده بلکه به معنای کمک به معدندار است تا بتواند با فعال کردن معدن مالیات و عوارض بپردازد و صادرات داشته باشد و دولت از این محلها کسب درآمد کند.
وی گفت: امروز مشکل سوخت، عمده معادن کشور را غیر اقتصادی کرده است.
اسماعیلی اظهار داشت: امروز از معدن و معدندار در کشور به نیکی یاد نمیشود؛ در حالی که معدن جایی سخت است که باید چندین سال در آن زحمت کشید تا به سودآوری برسد، اگر معدنداران ما ماشینآلات و تجهیزاتشان را بفروشند و در بانک بگذارند، بهترین زندگی را در اروپا خواهند داشت اما به کار ساخت معدن تن دادهاند تا به تولید و اشتغال کمک کنند و «این جز عاشقی نمیتواند باشد.»
ویگفت: امروز سازمانهایی همچون محیط زیست، منابع طبیعی، انرژی اتمی و غیره در کنار افراد محلی به معارضان بخش معدن تبدیل شدهاند. باید مردم را به اهمیت معدن آگاه کرد که در این صورت استقبال خواهند کرد، چرا که هر کجا که معدن فعال شده آباد شده است.
رئیس اسبق سازمان نظام مهندسی معدن هشدار داد: اگر فکری به حال بخش معدن نکنیم و به خصوص مشکلات سوخت و حقوق دولتی معادن را حل و فصل نکنیم، سال دیگر بسیاری دیگر از معادن کشور تعطیل خواهند شد و اقتصاد کشور دچار مشکل میشود.
وی یادآور شد: در همین شرایط سخت اقتصادی و تحریمها شاهد صادرات انواع و اقسام محصولات معدن و صنایع معدنی از جمله کاشی و سرامیک، آهک خاک گچ و غیره به کشورهای همسایه هستیم؛ لذا باید مهلت دهیم تا بخش معدن رونق بگیرد و «عامل اصلی این فقدان رونق، دولت است.»
اسماعیلی بیان داشت: امروز افرادی را میشناسیم که در مناطق محروم کشور با فعال سازی یک معدن بیش از ۲ هزار نفر را مشغول به کار کردهاند و جلوی فعالیت قاچاق را گرفتهاند اما متاسفانه برخی نمایندگان مجلس اسم «غارتگر» روی آنان میگذرند.
وی با بیان اینکه مشکلات یاد شده سبب شده تا شاهد کمترین استقبال دانشجویان از رشتههایی نظیر معدن و زمین شناسی باشیم، ابراز امیدواری کرد روزی برسد که در کشور وزیر معدن داشته باشیم یا دستکم وزیر صمت ما تخصص معدنی داشته باشد.