انتصابات در فولاد مبارکه اصلاً سیاسی نیست/ تحمیل ۷ هزار نفر به فولاد مبارکه با اجبار دولت احمدینژاد
«در مجموعه فولاد مبارکه صد در صد هیچ نگاه سیاسی وجود ندارد»؛ این پاسخ مدیرعامل فولاد مبارکه اصفهان است به اتهاماتی که در ماههای گذشته و بهویژه پس از انتخابات ریاست جمهوری متوجه او و سازمان تحت مدیریتش شده بود.
این اتهام در پی انتشار آن مطرح شد و اکنون پس از نزدیک به دو ماه بهرام سبحانی، مدیرعامل فولاد مبارکه به آن اتهامات پاسخ داد. موارد دیگری هم بود که گزارشات قبلی به آن اشاره شد و نیاز بود او به آنها پاسخگو باشد ازجمله آنکه برخی نمایندگان استان حضور مجموعه عظیم فولاد مبارکه را تهدیدی برای استان بهویژه در حوزه زیستمحیطی میدانستند؛ ادعایی که سبحانی در پاسخی مبسوط اثبات میکند که فولاد مبارکه نهتنها برای استان تهدید نیست بلکه فرصت و نعمت. او با رد ادعاها درباره آلاینده بودن این کارخانه و همچنین نقش آن در خشکی زایندهرود تأکید میکند که اساساً سهم فولاد مبارکه از رودخانه زاینده رو تقریباً هیچ است و اگر هم این سهم بهطور کامل قطع شود با تمهیداتی که اندیشیده شده است عملاً اتفاقی برای این صنعت رخ نخواهد داد. سبحانی همچنین تولید فولاد در کارخانه تحت مسئولیتش را نفر به تن بالاتر از استاندار جهانی میداند و دلیل آن را استخدام بیش از ۷ هزار نفر بهاجبار دولت احمدینژاد میداند.
آنچه در پی میآید بخش دوم گفتوگوی بهرام سبحانی مدیرعامل فولاد مبارکه است. بخش اول این گفتوگو به انتخاب وزیر صنعت، معدن تجارت در دولت دوازدهم و همچنین برنامهها و عملکرد فولاد مبارکه اختصاص داشت.
***
در ماههای گذشته گزارشهایی درباره مجموعه فولاد منتشر شد که نشات گرفته از یکسری ابهامات در این مجموعه بود. فرصت خوبی است که به این سؤالات و ابهامات در صورت تمایل پاسخ دهید که مهمترین آن این است که فولاد مبارکه یک بنگاه صنعتی و اقتصادی است یا سیاسی؟
در مجموعه فولاد صد در صد هیچ نگاه سیاسی وجود ندارد. من از بعد انقلاب تا الآن، همیشه در مسئولیتهای مختلف بودهام، یکی از ویژگی که درباره بنده یاد میشود این بود که اصلاً نگاهم یک نگاه سیاسی و جناحی نیست. نگاهم در مدیریت مجموعه فولاد مبارکه همواره همچون گذشته صرفاً فنی و تخصصی است. حالا ممکن است در هر مقطعی، هرکسی یکجور تصور کند یا با اهداف خاصی بهگونهای دیگر جلوه دهد.
اینکه مدیریت فولاد مبارکه متهم به سیاسیکاری شده بیشتر بازمیگردد به عزل و نصبهای قبل از انتخابات؛ عزل و نصبهای که برخی آن را سیاسی جلوه دادند؟
ببینید من یک مدتی را در ذوبآهن بودم، درست عکس این اتهامات متوجه بنده شد… من خودم معیارهایی که برای انتصابات دارم، اصلاً ربطی به مسائل سیاسی ندارد. بالاخره کسی که میخواهد در یک مجموعه صنعتی درجایی قرار بگیرد، باید ویژگی لازم برای انجام آن کار را داشته باشد. فارغ از اینکه چه خط و خطوطی دارد. بحثی هم که مطرح شد خیلی خندهدار بود، اینیک وصله نچسب بود. یک آدمی را سالها گذاشته بودند معاون نیروی انسانی، در همین دولت یازدهم، حرفی هم درباره او نبود. بعد به دلیلی یک جابهجایی انجام شد، دریکی از معاونتها یک نفر بازنشسته شد و رفت و ایشان جایگزین گذاشتند و یکمرتبه شدند احمدینژادی بنابراین این وصله نه به فولاد مبارکه و نه به من بهعنوان مدیر این مجموعه میچسبد.
ولی بههرحال در آستانه انتخابات در عزل و نصبها، افراد نزدیک به دولت احمدینژاد برای انتصاب در موقعیتهای شغلی فولاد مبارکه، بیشتر موردتوجه قرار گرفتند.
ببینید این عزل و نصب نیست. من کسی را عزل نکردم. یکی وقتی میرود، جایی خالی میشود و نفر دیگری جایش را میگیرد. یکی از معاونتهای فولاد مبارکه بازنشست شد که یکی از معاونان فولاد هرمزگان جایگزین ایشان شدند. حالا ربط دادن ایشان به یک مجموعه سیاسی کمی دور از انصاف است.
آیا بهتر نبود این تغییر و تحولات و انتصابات مدیریتشده انجام میشد که قبل از انتخابات این شائبه پیش نیاید.
همه این کارها انجام شد. اگر برای این انتصابات بیشتر صبر میکردیم، شاید شرایط بدتری ایجاد میشد؛ یعنی به صلاح نبود.
یک ادعایی شده بود، مبنی بر اینکه فولاد مبارکه در انتخابات، از یک کاندیدای خاص حمایت کرد. شما این ادعا را میپذیرید؟
یک روز آقای روحانی به اصفهان آمد. روز بعد آنهم آقای رئیسی آمد. روزی که آقای روحانی آمدورفت شبش یک عکسی به من نشان دادند از اتوبوسهایی که ردیف شده است و مدعی شده بودند که فولاد مبارکه برای افزایش جمعیت در مراسم سخنرانی آقای روحانی آن را سازماندهی کرده است. درحالیکه بهواقع اینطور نبود؛ اما آن زمان خبرگزاری فارس با انتشار تصاویر اتوبوسها که اساساً معلوم نبود برای همان روز هست یا نه یا اصلاً مربوط به مجموعه فولاد بود یا نه این ادعا را مطرح کرد. فردای آن روز که آقای رئیسی آمد، دوباره همین را بهعکس گفتند. یک مجموعهای مثل فولاد مبارکه، ۲۰ هزار نفر در آن کار میکنند و نمیشود گفت همه آنها اصلاح طلبند یا اصولگرا. از هر دو جناح در این مجموعه ممکنه است وجود داشته باشد اما این تفاوت دیدگاه تأثیری در همکاری و مدیریت مجموعه ندارد.